På bloggen hade vi en diskussion nyligen att det idag är bra mycket lättare att ta fram information idag. Mycket lättare än för 25 år sedan. Å andra sidan är det tyvärr också lätt att information ges felaktigt och det här kan förstöra lite för dig som aktieägare.

Digital Realty Trust är en REIT som hyr ut sina datacenter åt kunder och på så vis får man intäkter. På sätt och vis samma upplägg som Realty Income, ett bolag som betydligt fler troligtvis känner till. Här är mitt huvudinlägg om det här utdelningsbolaget:

Digital Realty Trust – en ny utdelningskandidat

I sin Q1:a som släpptes 29:e april gjordes en undersökning där 83% av DLR’s kunder tror att man kommer behöva göra stora investeringar inom digital teknologi inom en rätt snar framtid. Det här gynnar givetvis DLR och det här är en solklar mega-trend som ändå pågått länge.

DLR presenterade ett FFO* på $1,67/aktie, vilket då var en ökning med 9% från samma kvartal året innan. Den stora nyheten är då att man förvärvat Interxion som kommer att öka bolagets avtryck även i Europa. Räknat på denna FFO och utdelning på $1,16 så har bolaget en utdelningsandel på 70% .

*FFO står för Funds From Operations är ett särskilt nyckeltal specifikt för REITS. Utdelningen baseras i mångt och mycket på detta och en REIT har svårt att höja utdelningen om inte cash växer från den löpande verksamheten. När man skriver att REIT’s ska uppfylla 90% i utdelningsandel så tänker man på utdelningen i förhållande till nettovinsten

 

1 år med höjd utdelning

I 2018 skrev jag ett inlägg kring hur du kan se utdelningsinformation för utländska bolag. Mycket info där stämmer fortfarande och jag använder mig oftast av Seeking Alpha för att få fram mycket info.

Kikar vi på DLR ser det dock ut som att bolaget höjt utdelningen 1 år samt att man gjorde en rejäl sänkning för en tid sedan. Självklart funderar vi över vad den utdelningssänkningen berodde på.

Där står även Years of Dividend Growth – 1 year

Det här stämmer inte utifrån bolaget själv där man säger såhär:

Kollar vi även på bolagets egna utdelningshistorik så hittar vi $1,08 för varje kvartal hela 2019.

Men det här är heller inget nytt. Jag har ibland saker som är utdaterade hos mig och jag får oftast mail från trevliga läsare som vill upplysa mig kring saker. API:er via Google Sheets är också en stor felkälla för just min blogg.

Att screena bolag är en suverän metod men det är också lätt att fel likt dessa dyker in i en sådan screening. Hur kan vi då veta vad som är rätt och fel? Egentligen handlar det bara om kunskap att kunna verifiera vad som känns rätt och fel men sedan att lättsamt kunna veta vart man hittar den rätta informationen.

4.2 38 votes
Article Rating
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x