Jag har läst artikeln på DI med Investeraren och tänkte dela med mig av 2 intressanta kapitel i den. Det finns en anledning till att Investerarens podcast är den högst rankade podden i min lista och mycket av hans ord har följt mig från 1 kr till 850 000 kr.

1. Titta på utdelningarna

”Bygg en långsiktig pengamaskin och fokusera på den löpande utdelningen som trillar in, i stället för på portföljens svängningar. Utdelningarna svänger betydligt mindre än börsen och globalt har de ökat med 5–7 procent årligen historiskt sett.”

Jag vet inte om jag skulle kunna sammanfatta det bättre. Det här är väl en av många anledningar till att jag valt att ha en strategi som bygger på utdelningar – jag vill att den ska vara funktionell i såväl bra som dåliga tider.

Nu har investeraren ett mycket mindre utdelningsfokus än herr KTM och i slutet av dagen är det trots allt totalavkastningen (utdelningar + kurstillväxt) som är avgörande.

Tänk däremot på att bolag som tenderar att höja utdelningen år efter år rimligtvis borde få en positiv kursavkastning, allt annat lika. Det här skrev Miljonär innan 30 om i sin första bok.

2 Tallriksmodellen. Bra för även investeringar

Nicklas Andersson (Investeraren) påpekar gång på gång vikten av att vara långsiktig samt vikten av att inte sväva ut och ta allt för stora risker. Om något går åt pipan är det lätt att bränna sig och aldrig hitta tillbaka:

”Maten först och lördagsgodiset sedan. Det är inte fel i sig att ta risk, men då för en del av kapitalet så att risken blir hanterbar. Inte sällan vill sparare tjäna pengar snabbt, och då måste man sladda långt ut på riskskalan”, säger han, och fortsätter:

”Då kan risken bli binär och svår att överblicka. Om du nu verkligen måste ha högriskpapper, se då till att sprida risken på flera olika högriskpapper.”

Om du skulle fått valet att bli miljonär på en vecka, snarare än att bli miljonär på några år (som i mitt fall) – vad hade du då valt? Svaret är givet men att bli rik är aldrig lätt, för då hade ingen varit fattig.

Själv tar jag väldigt liten risk i portföljen. Exempel på det är att jag fokuserar på större och stabilare bolag samt att jag aldrig varit med i någon IPO. Visst har jag köpt på rekommendation, men den tiden är long gone.

Att ha en s.k. lekportfölj är väl aldrig fel där du kan lära dig mer och göra något lite roligare. Det här är däremot inget för mig.

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x