Tessin är en av flera aktörer jag valt för att bygga min miljonportfölj. En av de vanligaste kommentarerna jag får är att direktavkastningen som du får hos Tessin är för hög och att det därigenom är en osäker investering. Jag förstår oron, men håller inte riktigt med om resonemanget. Varför förklarar jag i det här inlägget
Vad är Tessin?
Via Tessin kan du som privatperson enkelt investera i spännande fastighetsprojekt och få avkastning (ränta) på din investering. Fastighetsinvesteringar har historiskt sett varit ett prima alternativ att bygga en förmögenhet på.
Du väljer själv projekt via Tessins site, investerar dina pengar, och får sedan en årlig avkastning på ditt investerade belopp. När projektet är färdigt (normal löptid 1 år) betalas ditt insatta belopp + ränta ut till dig som investerare. Skillnaden är om du investerar i en låneportfölj där ränta kan trilla in flera gånger under året.
Tessin fungerar som en mellanhand mellan oss investerare och fastighetsutvecklarna och möjliggör denna typ av investering som tidigare varit svår för oss privatpersoner att ingå i utan tillräckligt med kapital.
Genomsnittlig avkastning hos Tessin
Den avkastning du får för den risk du tar varierar från projekt till projekt. Normalt sett så ligger den mellan 9% – 11%. Vad årsavkastningen är ser du på projektöversikten för respektive projekt.
Ibland kan årsavkastningen inte vara spikad utan ges i ett intervall. Det första projektet jag investerade i gav 10 – 11,5% men jag tror att avkastningen slutade i det övre intervallet.
Viktigt att komma ihåg är att detta faktiskt är en årlig avkastning och att ett projekt kan löpa längre än ett år. Det finns ´projekt som löper närmare 2 år och då får du alltså den här avkastningen varje år, dock betalas allt ut när projektet faktiskt löper ut.
Är avkastningen för bra för att vara sann?
Många gånger hör vi att vi ska dra öronen åt oss ifall direktavkastningen på våra aktier blir alldeles för hög. Över 8% känns högt och när det börjar närma sig 10% bör man verkligen ställa sig frågan kring varför det är så. Så är det i alla fall i aktievärlden.
Det här är väl den stora anledningen till att jag fått kommentarer som t ex ”10%?! Det låter för bra för att vara sant…”. Visst är 8-11% mycket, men jag tycker att det finns en del faktorer som vi måste väga in i detta också.
- Avkastningen du får kommer du skatta 30% på. Inget avdrags görs automatiskt, men du får se det direkt på deklarationen.
- Det här är vad du får, och inget mer. Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 11 % per år mellan 1985-2015. Källa: OMXSPI. Via Tessins projekt får du givetvis ingen kursutveckling och när projektet är klart betalas din avkastning ut och du är inte med på framtida vinstutvecklingar.
När vi väver in dessa två i vår beräkning tycker jag inte alls att det känns oroväckande högt. Tycker själv att avkastningen måste ligga på den här nivån för att det fortfarande ska vara attraktivt och att tillräckligt många investerare ska vilja åka med på tåget. Hade avkastningen enbart varit 5% så hade jag nog hittat andra alternativ.
Jag är en av få bloggare som faktiskt presenterar vilka projekt jag gått med i och som dessutom har ett avslutat projekt i ryggsäcken. I framtiden vill jag gärna kunna visa upp en stor ryggsäck med avslutade projekt så att jag kan bli ett levande bevis på att Tessin faktiskt funkar.
Mer om risker
För en tid sedan skrev jag kring de risker som finns hos Tessin och hur du bör tänka här. Det inlägget hittar du här:
Tessins nyhetsbrev
För er som vill få mer information när spännande projekt dyker upp så kan jag varmt rekommendera Tessins nyhetsbrev (scrolla lite längre ned på sidan). Jag har lärt mig mycket av att läsa dessa och det är en chans för dig att få information om projekten innan de blir fulltecknade.
Hej Kronan Nu tar du ju bara upp avkastningsnivån sett ur ditt perspektiv som investerare och det säger ju ingenting om risken i projektet att du tycker att det är på en rimlig nivå när man räknar bort skatten och tillväxtpotentialen. När jag tittar på det ser jag att bolaget som lånar in pengar oftast bygger nytt eller restaurerar. Det innebär att de kommer tjäna 30-60 % ROIC och om de själva går in med 5-10 % EK, Tessin fyller på med 20-40 % och resten får de låna av banken för 1-5 % blir kalkylen ganska bra. I det… Läs mer »
Hej Att välja Lycka! Tack för att du kunde skriva detta och skänka oss lite extra kunskap (jag vet att du har väldigt bra koll på branschen). Jag tycker att konceptet med Tessin är bra och möjliggör faktiskt många projekt då inte allt behöver lyftas från banken, precis som du beskriver. Dessutom har det varit svårt för oss med mindre slantar att vara med tidigare. Tessin har ju en egen filtreringsprocess och det är absolut inte alla som kommer med. Däremot är det ALLTID viktigt att fundera på riskerna i respektive projekt. Jag känner väl själv att jag vill analysera… Läs mer »
Jag ville mest ge dina läsare en lite bredare syn på riskerna. Du har helt rätt i att det görs en screening och att det är skitbra för oss privatsparare att ha en plattform som ger oss tillgång till den här typen av investeringsmöjligheter.
Ja – det går upp för mig med att jag gärna hade kommit in ett steg tidigare än att projektet hamnar i Tessins (mellan)händer. Men det känns också som en garant med att ha Tessin, för att få någon slags filtrering.
Tja!Har själv investerat i Tessin och har själv några projekt på gång. Ska bli spännande att se avslutet som jag väntar på i ett av projekten.Jag har fått utdelning ett par gånger och det har fungerat bra. Det gäller kanske att vara långsiktig då det kan ta ett tag från anmälan till start. Kul att läsa bloggen med daglig uppdatering.
Halloj Kjell!
Alltid roligt att hitta andra som också investerar via Tessin. Just nu är min andel väldigt liten, ca. 8,3% men tycker ändå att det är en intressant investering som ger en ”utdelning” varje år.
Hur många projekt har du avslutat hos Tessin?
Spännande med olika sätt att investera sina pengar på såsom Tessin och Lendify. Då jag ännu inte är tillräckligt insatt hur de fungerar ligger jag lågt tills vidare. Men följer flera bloggares utveckling med spänning. Ett projekt vid t.ex. Gotlands Regemente känns som ett hyfsat tryggt projekt (och därmed en bra investering).
Hej Bombmattan!
Håller med dig. Nu ska jag vara ärlig och säga att jag inte visste så mycket om det första projektet jag investerade i men det gick väldigt bra i alla fall. Kan betydlig mer nu och känner mig mer självsäker kring investeringarna.
Nu har det börjat dyka upp projekt för ”enbart” 10.000 som minsta investering också. Känns som fler kan haka på då 🙂
Ha det fint!
Jag tycker mig ha läst att det är 22% som en får skatta om du investerar som företag? Om det stämmer – så är det mycket bättre. För annars är jag på din linje om att ’oavsett’ investering – så är 10% lite väl lågt för en investering som bara har två utfall. Success or fail. Speciellt i det hänseende att du jämför detta med årliga 11% Det går inte ha ett ISK med denna typ av investering, vilket är den största nackdelen. För om det bara hade varit att få betala skatt med 1% av ”hela” innehavet. Så hade… Läs mer »
Hej,
Investerade förra året i mitt första tessin-projekt med 9% ränta. Återbetalningen skulle ha skett i våras men nu har den blivit uppskjuten två gånger eftersom husen inte såldes i tid och hela projektet blev försenat. Förhoppningsvis slutar det bra ändå men kommer nog lägga mina pengar på något annat nästa gång.
mvh