Tessin är en av flera aktörer jag valt för att bygga min miljonportfölj. En av de vanligaste kommentarerna jag får är att direktavkastningen som du får hos Tessin är för hög och att det därigenom är en osäker investering. Jag förstår oron, men håller inte riktigt med om resonemanget. Varför förklarar jag i det här inlägget

Vad är Tessin?

Via Tessin kan du som privatperson enkelt investera i spännande fastighetsprojekt och få avkastning (ränta) på din investering. Fastighetsinvesteringar har historiskt sett varit ett prima alternativ att bygga en förmögenhet på.

Du väljer själv projekt via Tessins site, investerar dina pengar, och får sedan en årlig avkastning på ditt investerade belopp. När projektet är färdigt (normal löptid 1 år) betalas ditt insatta belopp + ränta ut till dig som investerare. Skillnaden är om du investerar i en låneportfölj där ränta kan trilla in flera gånger under året.

Tessin fungerar som en mellanhand mellan oss investerare och fastighetsutvecklarna och möjliggör denna typ av investering som tidigare varit svår för oss privatpersoner att ingå i utan tillräckligt med kapital.

 

Genomsnittlig avkastning hos Tessin

Den avkastning du får för den risk du tar varierar från projekt till projekt. Normalt sett så ligger den mellan 9% – 11%. Vad årsavkastningen är ser du på projektöversikten för respektive projekt.

Ibland kan årsavkastningen inte vara spikad utan ges i ett intervall. Det första projektet jag investerade i gav 10 – 11,5% men jag tror att avkastningen slutade i det övre intervallet.

Viktigt att komma ihåg är att detta faktiskt är en årlig avkastning och att ett projekt kan löpa längre än ett år. Det finns ´projekt som löper närmare 2 år och då får du alltså den här avkastningen varje år, dock betalas allt ut när projektet faktiskt löper ut.

 

Är avkastningen för bra för att vara sann?

Många gånger hör vi att vi ska dra öronen åt oss ifall direktavkastningen på våra aktier blir alldeles för hög. Över 8% känns högt och när det börjar närma sig 10% bör man verkligen ställa sig frågan kring varför det är så. Så är det i alla fall i aktievärlden.

Det här är väl den stora anledningen till att jag fått kommentarer som t ex ”10%?! Det låter för bra för att vara sant…”. Visst är 8-11% mycket, men jag tycker att det finns en del faktorer som vi måste väga in i detta också.

  • Avkastningen du får kommer du skatta 30% på. Inget avdrags görs automatiskt, men du får se det direkt på deklarationen.
  • Det här är vad du får, och inget mer. Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 11 % per år mellan 1985-2015. Källa: OMXSPI. Via Tessins projekt får du givetvis ingen kursutveckling och när projektet är klart betalas din avkastning ut och du är inte med på framtida vinstutvecklingar.

När vi väver in dessa två i vår beräkning tycker jag inte alls att det känns oroväckande högt. Tycker själv att avkastningen måste ligga på den här nivån för att det fortfarande ska vara attraktivt och att tillräckligt många investerare ska vilja åka med på tåget. Hade avkastningen enbart varit 5% så hade jag nog hittat andra alternativ.

Jag är en av få bloggare som faktiskt presenterar vilka projekt jag gått med i och som dessutom har ett avslutat projekt i ryggsäcken. I framtiden vill jag gärna kunna visa upp en stor ryggsäck med avslutade projekt så att jag kan bli ett levande bevis på att Tessin faktiskt funkar.

 

Mer om risker

För en tid sedan skrev jag kring de risker som finns hos Tessin och hur du bör tänka här. Det inlägget hittar du här:

Risker med Tessin?

 

Tessins nyhetsbrev

För er som vill få mer information när spännande projekt dyker upp så kan jag varmt rekommendera Tessins nyhetsbrev (scrolla lite längre ned på sidan). Jag har lärt mig mycket av att läsa dessa och det är en chans för dig att få information om projekten innan de blir fulltecknade.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x