Tessin och fondförvaltaren Alfakraft har tillsammans tagit fram något som kallas Fastighetsräntefond. Du som följt mig länge vet att Tessin varit ett investeringsalternativ som jag använt för att nå miljonen snabbare och ända sedan 2016 har jag valt deras projekt. Det här inlägget visar hur du kan investera i den nya Fastighetsräntefonden.

Det här inlägget ingår i ett samarbete med Tessin. Som vanligt vill jag upplysa om att det är du själv som står som ansvarig för dina investeringar och att du måste bilda dig en egen uppfattning. Här på Kronan till Miljonen visar jag bara upp mina egna val.

 

Så investerar du i Fastighetsräntefonden

Bilden visar mitt första projekt som jag valde hos Tessin, år 2016. Här handlade det om studentbostäder https://www.kronantillmiljonen.se/investeringar-i-ovrigt/sa-latt-brande-jag-50-000-kr-pa-1-minut/

 

När du investerar i Fastighetsräntefonden, får du tillgång till samma lån som annars finns på Tessins plattform. Men istället för att du står som långivare på skuldebrevet, äger du istället en andel i fonden, men du har tillgång till samma underliggande tillgång. Då fonden investerar i flera olika lån blir din investering dessutom mer diversifierad.

Diversifieringen är också styrkan. I mina tidigare enskilda projekt jag investerat i så har minsta summan vid investering varit 50.000 kr. Även om det för vissa kan anses som en liten summa så var det rätt mycket för mig att lägga i en och samma korg.

Just nu finns det tre olika alternativ att köpa andelar i Fastighetsräntefonden.

Ett sätt är att teckna direkt via Nordnet. Det här är en stark handelsplattform och jag vet många av mina läsare som redan har sina aktieportföljer hos dem. Minsta investeringssumman är 10.000 kr.

Mer info om hur du tecknar finns att läsa här.

 

Ett annat sätt investera är via Mangold. Här ska teckning ske via en speciell anmälningssedel och minsta investeringssumman är 100.000 kr, alltså 90.000 mer än via Nordnet.

Här kan du läsa mer

 

Det tredje sättet att investera är via Nord Fondkomission. Här är minsta investeringen också 100.000 kr.

Läs mer här

 

En liten reflektion

För min egen del låter Nordnet mest intressant. 100 000 som minsta investering känns rätt saftigt för mig som småsparare men jag ser 10 000 kr som en mer skälig summa. Som jag nämnt tidigare har de flesta av Tessins projekt där jag investerat varit kring 50.000 kr.

 

Det går att investera via ISK

Jag föredrar faktiskt att investera i ett ISK/KF i stället för en traditionell Fond- och Aktiedepå. Fördelen är att jag slipper skatta 30% på vinsten när jag en dag plockar ut pengarna för att leva på dem. I stället betalar jag en liten skatt varje år som bland annat baseras på nuvarande statslåneränta. Då har jag hela skatten avklarad den dag jag vill leva på portföljen.

Den nackdel som jag sett att investera via Tessin är att jag inte kunnat investera i ett ISK. I stället har jag skattat 30% på all utdelning (ränta) jag fått och detta har då kommit som ett rätt stort belopp inför deklarationen.

Fastighetsräntefonden går faktiskt att teckna via ett ISK, vilket är perfekt enligt min mening.

 

Schablonskatten för ett ISK beräknas på följande sätt:

Statslåneräntan 30 nov 2019:0,09  + 1,00  = 0,91 %. Eftersom det finns en undre gräns på 1,25 % blir dock schablonskatten 1,25% för 2020. För mer information rekommenderar jag det här inlägget från Tessin.

I korta drag innebär det här att det enbart är lönsamt att investera i ett ISK om din avkastning är högre än 1,25%. I annat fall är det bättre att skatta 30% på den vinst du gjort.

Då målavkastningen på Fastighetsräntefonden är 6-8% så skulle jag säga att det löner sig att investera på ett ISK. Däremot bör du vara försiktig med andra typer av räntefonder där avkastningen visat sig vara väldigt låg.

 

 

0 0 vote
Article Rating
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x