*Jag har ett samarbete med Lendify där jag testar att investera via deras tjänst och utvärderar min upplevelse här på bloggen. Allt jag investerar är mina egna tillgångar och det jag skriver är mina egna ord och tankar om tjänsten.*
Bra investeringsbeslut växer inte på träd och jag tror att det krävs rejält med kunskap och erfarenhet för att hitta dessa. Det finns dock ett beslut jag tagit under året som jag är riktigt nöjd med och som jag tror kommer bringa mycket fin avkastning framgent, nämligen Lendify!
Förra året valde jag att gå in i Tessin med mina första 50.000 kr. Det var en skakig upplevelse men slutade gudomligt bra. I år tog jag nya höjder och valde att påbörja min investeringsresa hos Lendify, bolaget där du kan agera din egna bank.
Ny sparstruktur
Mitt sparande hos Lendify har tidigare inte haft någon struktur, och som många av er vet gillar jag struktur och tydlighet. Jag har satt in en liten slant då och då, helt på känsla.
Nu kommer jag att gå in med 2500 kr varje månad i Lendify och som vanligt gör jag min överföring från det jag har kvar efter all konsumtion under månaden. Visst kommer det att påverka min andel som jag kan sätta in hos Avanza, men det är helt klart värt enligt mig!
Mitt konto hos Lendify är ett s.k. Autoinvesteringskonto (läs mer om det här). Jag älskar känslan då pengarna jobbar för mig helt automatiskt. Med detta konto kan jag luta mig tillbaka, se en bra film, dricka lite kaffe och inse att Lendify sköter allt åt mig.
Det är ju faktiskt så att människor som behöver låna kommer till dig och lånar dina pengar. Sedan betalar de amorterar de på lånet och betalar dessutom en ränta till dig. Enda skillnaden är att du inte behöver sitta bakom ett skrivbord med breda hängslen och prata med låntagarna. I stället kan du spendera dagen ute i skidbacken, i fiskebåten eller bakom datorskärmen tillsammans med ett riktigt bra spel. Visst är det bra?
Ny VD hos Lendify
I somras lämnade Lendifys VD Johan-Christian Eriksson sin VD post och lämnade i stället över fanan till Nicholas Sundén-Cullberg, som också är en av grundarna av Lendify.
Jag har enormt förtroende för Nicholas och har lyssnat en del på honom här under året. Främst skulle jag vilja rekommendera avsnittet där Nicholas gästar 25 minuter och pratar om Lendify:
Se dina återbetalningar
Precis som utdelningarna hos Avanza så kan du hos Lendify se vad du kommer att få för avkastning framöver. Du ser månad för månad vilken ränta du kommer att få och gör du inget annat val kommer denna ränta att återinvesteras och bidra till en positiv Ränta-på-Ränta effekt.
Vad du än gör – se till att svara på detta
Jag är grymt sugen på att veta vad du har för relation till Lendify och har därigenom satt ihop en liten nyårspoll som du gärna får svara på. Du kan rösta enkelt och effektivt helt anonymt.
Hur skattar du på vinsten?
Sköter lendify det till dig eller måste du själv ta upp de i deklarationen?
Vad gäller skatten så är det ju 30% på ränteinkomsten och eventuella förluster ska kunna dras av mot detta. Jag har som antagit att det funkar exakt som hos Tessin, d.v.s. att de rapporterar in detta automatiskt, men är lite osäker kring just detta. Får det svart på vitt när deklarationen kommer ;D
Hej! Jag gillar också Lendify. Håller på att fundera kring ett inlägg om dem.
Men jag undrar hur stor dela av din portfölj du har i Lendify idag och hur stor del du tänker att den max får vara. 2500 låter som mycket varje månad men jag vet inte hur mycket du totalt spara varje månad.
/Pappa betalar?
Hej Pappa betalar!
Riktigt kul att se att du startat upp en egen blogg och kommer att följa den med intresse här framöver 🙂
Jag har sagt att investeringar i övrigt max får vara 10%. Nu har tessin varit lite större då de projekt jag går in i oftast har en rätt hög minimiinvestering (50.000).
Jag brukar spara kring 15.000 kr varje månad men nu kommer det bara bli 10 få 5k går till Tessin och Lendify.
Tusen tack för din kommentar!
Spännande, 10% för övriga investeringar låter vettigt.
Jag har också kikat på Tessin men eftersom min portfölj är så lite i dagsläget är det inte ett alternativ för mig att investera där.
/Pappa betalar?
Helt klart blir detta ett problem. Det jag kan säga är att det ibland kommer projekt som har mindre minimiinvestering som t.ex. 20.000 kr. Oftast rör det sig dock om 50.000 kr
Ha en fortsatt trevlig vecka!
Nu har även jag skrivit några tankar kring Lendify.
/Pappa betalar?
Ska bli riktigt intressant att läsa 🙂
Gott nytt år och god fortsättning!
Iom att dina bloggintäkter är på ett par tusen så kan man ju tänka sig att en hyfsad del kommer från Tessin/Lendify affiliates jämfört med vad annan reklam, och då blir det ju väldigt bra avkastning för din del.
Jag har varit lite inne på Lendify, men inte riktigt orkat sätta mig in i det. Måste nog köpa lägenhet nästa år med, så mestadels av mina pengar får nog gå dit. Annars är jag lite suge på Lendify om något år eller två.
Vad ligger avkastningen på brutto och netto? Dvs efter 30% skatten.
Gott nytt!
Hej Modesty!
Tack ska du ha för att du kommenterar.
Vill bara förtydliga att majoriteten av bloggens inkomster kommer inte från Tessin eller Lendify.
Räntan skiljer sig rejält mellan 5 och 10 år och du kan se mer kring det här:
https://lendify.se/Invest/Register
Aha, intressant. Trodde dina bloggintäkter från lendify/tessin skulle varit högre.
Hmm, kanske hade varit najs att ha en del av bostadssparandet i Lendify istället för sveadirekts 0.65 ränta. Är dock lite skraj mför Lendify med såna pengar som ska användas snart, vet inte riktigt vad det finns för risker i de lånen.
Nu måste jag ändå köpa en bostad snart, så det är för sent. Men kanske att man kan sätta upp en liten ammorteringsportfölj där som ger högre avkastning än bostadslånet kostar i ränta. Vad tror du om det?
Ja tyvärr är det rätt lite men varje krona räknas mot miljonen 🙂
Tycker en amorteringsplrtfölj låter toppen. Skulle jag ha en sådan så skulle jag fokusera på fixed income, dvs preffar.
Jag tycker det är väldigt bra att diversifiera sin portfölj och inte vara helt exponerad mot börsen.
Jag själv föredrar att investera i fastigheter utöver börsen. Men vad man väljer att diversifiera sig mot är en smaksak!
Fastigheter är helt klart en fin investeringsmetod utanför börsen. Det fina med just Tessin är att du kan bli delaktig i spännande projekt utan att behöva allt för mycket kapital.
Ska man investera själv i bostäder blir det betydligt mer komplicerat känns det som.
Tack för din kommentar och hoppas att året börjat fint
Hej!
Hur tänker du kring inlåsningseffekten?
Du lånar ju ut t.ex. 5000:- på fem år till ett antal olika låntagare. Jag antar att du bara kan kräva att ta ut den del som består av amorteringar och räntor. Har du tänkt på de? Finns det andra konton med fast ränta och insättningsgaranti som ger likvärdig ränta/avkastning men till betydligt lägre risk?
Mvh
Thomas