Hur har egentligen Corona påverkat Lendify och finns det risker med att investera pengarna här och nu? Här ger jag min personliga åsikt men vi får även höra från Lendify’s vice VD hur pandemin påverkat låntagarnas betalningsförmåga.

 

Corona har slagit ett hårt slag på svensk ekonomi. I juli ökade arbetslösheten i Sverige till 9,4% och det kan jämföras med 7,4% som var snittet för EU länderna samma månad (källa Eurostat).

Det är inget snack om saken att ett förlorat jobb kommer påverka hushållens kapacitet att betala lån. Alla är inte lika duktiga som du när det kommer till att spara undan en fin buffert till hårda tider.

Idag kom Affärsvärlden ut med en artikel där man skriver att vi förmodligen sett toppen beträffande arbetslösheten. Idag är den ganska prick 9% men under den värsta tiden av pandemin kunde utvecklingen jämföras med den vi såg under finanskrisen 2008.

Just Kreditförluster är den stora risken du tar när du skapar din egna bank, vilket faktiskt är det du gör när du använder Lendify. Kreditförluster inträffar när dina kunder inte kan betala av på sina lån, enkelt förklarat.

Hos Lendify finns något som kallas för Kreditförlustfond:

Trots att Lendify enbart låter kreditvärdiga privatpersoner låna via plattformen förväntas en viss grad av kreditförluster och ett visst ojämnt kassaflöde för investerarna på grund av försenade betalningar. Kreditförlustfonden används främst för att jämna ut de månatliga betalningarna till investerarna vid försenade betalningar samt att täcka eventuella kreditförluster.

Lendify och Corona

Lendify grundades 2014  så var det med insikten att Lendify först kommer bli riktigt attraktivt först efter en lågkonjunktur. Det är egentligen då man till fullo kunnat bevisa att kreditmodellen håller.

Vice VD Erika gästade nyligen Börspodden och gav där en uppdatering kring hur kreditförlusterna utvecklat sig under Corona.

Under april månad såg man ett något ökat antal av försenade betalningar. Det här var alltså precis i det läge som börsen började ta fart uppåt igen. 

Under maj sjönk dock antalet försenade betalningar till det normala och i juni såg man att den siffran sjönk ytterligare. 

En sak som är bra med Lendify är att det är så pass transparent. Du kan enkelt se vilka sena inbetalningar som finns genom att gå in på Sparande >> Översikt och sedan scrolla ned. Såhär ser det ut för mig: 

Summorna är det mest intressanta men tycker ändå inte dessa vuxit så mycket nu under Covid-19. 1570 kr kanske låter mycket men tänk då på att det här är försenade betalningar och att hoppet fortfarande finns. 

Jag får i runda slängar 500 kr i ränta via Lendify varje månad och den summan bara växer och växer.

Om du är sugen på att börja investera via Lendify kan du med fördel använda länken nedan. Då får både du och jag 500 kr efter det att du investerat 20.000 kr. Se det som en extra direktavkastning 😉

1.3 10 votes
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x