Lendify är ett grymt sätt för mig själv att få en extra diversifiering av portföljen samt en exponering mot räntemarknaden på ett effektivt sätt. Nu har Lendify nyligen höjt räntan på lånen, vilket då får till följd att vi som investerare får högre avkastning.
Observera
Det här inlägget ingår i mitt samarbete med Lendify. Alla åsikter är dock 100% mina egna och skulle jag finna att Lendify inte längre intresserar mig kommer jag meddela det på bloggen.
Tänk på att investeringar och aktieinvesteringar alltid innebär ett stort risktagande. Investera aldrig pengar i aktier som du inte är beredd att förlora. Kronan till Miljonen rekommenderar aldrig någon att köpa något utan på bloggen får du enbart följa mina egna tankar och val på vägen till 1 miljon kronor.
Högre ränta hos Lendify
Hos Lendify kan du välja 2 olika former av Automatiska konton: Autoinvest Kort och Autoinvest Lång.
Autoinvest Kort har du en förväntad avkastning på ca 4 procent per år. Väljer du istället Autoinvest Lång är den förväntade avkastningen istället ca 6 procent per år.
Kom ihåg att detta är förväntad avkastning och inget annat. Nu ser jag att räntehöjningen slagit igenom och just nu har jag hela 5,4% i genomsnittlig ränta på mitt Autoinvest kort.
Hittade följande information i avtalet hos Lendify. Det kanske är lite kryptiskt skrivet, men i det stora hela betyder det att när STIBOR (typ referensräntan mellan storbankerna) höjs så höjs också räntan hos Lendify, och vice versa.
”För det fall att den genomsnittliga STIBOR 3M har ändrats sedan föregående ränteförändring med mer än 0,25 procentenheter har Lendify rätt att omedelbart ändra gällande räntesats med motsvarande procentsats avseende den innevarande perioden.”
Den sista december 2018 uppfylldes detta kriterium och därmed höjer Lendify räntan på befintliga investeringar med 0,48 procentenheter.
Du själv behöver inte göra någonting utan räntan kommer att uppdateras automatiskt. Den nya räntan gäller från den 1 februari och kommer att synas i din översikt senast den 12 februari i samband med att månadens betalningar aviseras.
Lendify – ett komplement till preferensaktier?
Som ni vet är jag ett rätt stort fan av att låta min aktieportfölj bestå av en del preferensaktier. Dessa gör att jag får utdelning varje månad (från 3 olika preffar) samt kan använda utdelningen för att återinvestera i det som jag tycker är intressant för stunden.
Grejen med just preferensaktier är ju att kursen sjunker när räntan stiger, allt annat lika. Det är för att räntan på t.ex. sparkonton då blir mer attraktiva i förhållande till den risk vi tar och att preferensaktier tappar sin guldkant.
Att då investera i lån via Lendify där du kan få mer avkastning om räntan går upp känns som ett bra komplement på något vis. Dessutom erbjuder Lendify väldigt fin ränta till låntagare om man jämför med andra aktörer.
Det kanske är fel att tänka såhär, vad vet jag? Självklart finns det fler aspekter till just detta.
För egen del blir jag mer och mer skeptisk till Lendify. Trots att jag har autoinvest, dvs inga manuella lån, så har jag gott om lån som förfallit och inte betalas. Det får mig att fundera över hur deras kreditbedömning egentligen går till. Vet inte om Lendify som drivs med förlust har pressat på extra senaste halvåret för att få ut större summor i lån. Det har ju periodvis varit svårt att bli fullinvesterad. Så har det inte varit på ett tag nu. Kreditförlustfonden är inte mycket att hänga i julgranen. Den har kickat in för mig två ggr, men… Läs mer »
Alltså Gabi…
…jag blir alltid så galet glad över dina fantastiskt insiktsfulla och välskrivna kommentarer. Helt otroligt! Tack!
Jag har hört tidigare om att många tycker att det tar tid innan Lendify skjuter ut pengarna till låntagarna. Därigenom bestämde jag mig för att skriva ett inlägg om just detta:
https://www.kronantillmiljonen.se/investeringar-i-ovrigt/lendify-segt/
Själv tycker jag att det är jättebra att du testar olika alternativ och delar med dig till oss. Själv har jag bara testat Lendify inom just det här området, så jag har rätt lite att jämföra med 🙂
Det är mer effektivt att köpa och sälja i andrahand vilka lån man vill ha. Vissa av de lån man får i auto lång ligger en ränta på 2%. Då blir jag nästan arg på att man inte kan bryta ut det ut portföljen och sälja den till någon annan. Tycker 2% är på tok för dålig ränta. Förvånad över att folk ens tecknat dem på manuella lån. Då är det extremt viktigt med bra kreditkollar.
Mm njo det låter vettigt. Fördelen med auto är väl helt klart att man själv bara kan luta sig tillbaka och inte göra något. Tycker att det är enormt smidigt via Lendify.
Själv har jag lämnat Lendify helt och flyttat det innehavet till Mintos. Just nu 10.77% ränta på årsbasis och bara lån med buyback guarantee. Visserligen en viss valutarisk eftersom det handlar om euro.
Dock tycker jag att Lendify ligger i topp bland de svenska aktörerna.
Tjenare Daniel!
Coolt att höra om Mintos, lät först som någon grekisk ö om jag ska vara ärlig 🙂 Men hoppla vilken avkastning. Många kanske tänker att den är oroväckande hög (över 10%) men jag vet inte. Många lån jag investerar hos via Tessin har ju 10% i avkastning och där har det funkat bra. Även om det blir dumt att jämföra fastighetslån med privata lån.
Deras autoinvest har otroligt många parametrar man kan styra över. Själv investerar jag bara i lån hos Mintos från aktörer som erbjuder buyback guarantee, ränta på försenade lån samt del av eventuella påminnelse och förseningsavgifter. Nedre räntenivå har jag satt till 10%.
Har ännu inga kreditförluster. Största problemet är nog om kreditföretaget inte uppfyller sin del av avtalen.
Oh fränt! Det skulle kanske vara något för Lendify också. Idag är väl allt du kan välja helt enkelt en lång eller kort löptid på ditt autoinvest, samt hur mycket du vill investera givetvis.
Samtidigt är det väl lite tanken med autoinvest också, nämligen att det ska vara oerhört lätt att komma igång liksom.
Lendify kan ju vara ett intressant alternativ om man vill diversifiera sig, men jag kör istället CLO’s (Oxford Lane Capital) som kan anses vara ett slags virtuell bank som sitter på alla möjliga typer av lån, allt från ”lyxfällan-lån” med väldigt hög ränta till lite mer seriösare lån. Problemet med denna ihopaklumpning av lån som görs är att NAV är väldigt svårt att beräkna exakt, utan en approximering görs istället baserat på en beräkningsmodell. Detta är ett av många sätt att investera i lån och direktavkastningen är runt 15% vilket säger något om den risk som tas när man ger… Läs mer »
Interesting! Lät lite spännande med 15% avkastning och förstår det du säger om risken. Men då väljer man lån helt själv där eller hur funkar det?
Jag vet att Lendify gör det man kan för att lösa en kreditförlust innan det blir just en förlust. Avanzapodden körde tidigare en intervju där man pratade väl om just detta. Helt klart ett fint avsnitt som lärde mig mycket.
https://www.kronantillmiljonen.se/investeringar-i-ovrigt/avanzapodden-ett-fenomenalt-avsnitt-med-lendify/