Lendify är ett grymt sätt för mig själv att få en extra diversifiering av portföljen samt en exponering mot räntemarknaden på ett effektivt sätt. Nu har Lendify nyligen höjt räntan på lånen, vilket då får till följd att vi som investerare får högre avkastning.  

Observera

Det här inlägget ingår i mitt samarbete med Lendify. Alla åsikter är dock 100% mina egna och skulle jag finna att Lendify inte längre intresserar mig kommer jag meddela det på bloggen.

Tänk på att investeringar och aktieinvesteringar alltid innebär ett stort risktagande. Investera aldrig pengar i aktier som du inte är beredd att förlora. Kronan till Miljonen rekommenderar aldrig någon att köpa något utan på bloggen får du enbart följa mina egna tankar och val på vägen till 1 miljon kronor.

 

Högre ränta hos Lendify

Hos Lendify kan du välja 2 olika former av Automatiska konton: Autoinvest Kort och Autoinvest Lång.

Autoinvest Kort har du en förväntad avkastning på ca 4 procent per år. Väljer du istället Autoinvest Lång är den förväntade avkastningen istället ca 6 procent per år.

Kom ihåg att detta är förväntad avkastning och inget annat. Nu ser jag att räntehöjningen slagit igenom och just nu har jag hela 5,4% i genomsnittlig ränta på mitt Autoinvest kort.

Hittade följande information i avtalet hos Lendify. Det kanske är lite kryptiskt skrivet, men i det stora hela betyder det att när STIBOR (typ referensräntan mellan storbankerna) höjs så höjs också räntan hos Lendify, och vice versa.

”För det fall att den genomsnittliga STIBOR 3M har ändrats sedan föregående ränteförändring med mer än 0,25 procentenheter har Lendify rätt att omedelbart ändra gällande räntesats med motsvarande procentsats avseende den innevarande perioden.”

Den sista december 2018 uppfylldes detta kriterium och därmed höjer Lendify räntan på befintliga investeringar med 0,48 procentenheter.

Du själv behöver inte göra någonting utan räntan kommer att uppdateras automatiskt. Den nya räntan gäller från den 1 februari och kommer att synas i din översikt senast den 12 februari i samband med att månadens betalningar aviseras.

 

Lendify – ett komplement till preferensaktier?

Som ni vet är jag ett rätt stort fan av att låta min aktieportfölj bestå av en del preferensaktier. Dessa gör att jag får utdelning varje månad (från 3 olika preffar) samt kan använda utdelningen för att återinvestera i det som jag tycker är intressant för stunden.

Grejen med just preferensaktier är ju att kursen sjunker när räntan stiger, allt annat lika. Det är för att räntan på t.ex. sparkonton då blir mer attraktiva i förhållande till den risk vi tar och att preferensaktier tappar sin guldkant.

Att då investera i lån via Lendify där du kan få mer avkastning om räntan går upp känns som ett bra komplement på något vis. Dessutom erbjuder Lendify väldigt fin ränta till låntagare om man jämför med andra aktörer.

Det kanske är fel att tänka såhär, vad vet jag? Självklart finns det fler aspekter till just detta.  

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x