Hitta billiga resor

Boka och hitta din drömsemester

Att resa är något som de flesta av oss vill även om man prioriterar en hög sparkvot. Det kan vara en svårt val om man ska fylla på sitt sparande eller resa. Det är dock viktigt att även njuta av livet här och nu, därför kommer här några tips om hur du hittar och bokar billigaste möjliga resa.

Tänk på att alltid ha pengar som du har för en resa och låna aldrig! I detta tidigare inlägg skriver jag lite om att låna till en resa . Det är klart vanligare än jag tidigare hade förväntat mig. Oavsett var och hur du vill resa så kan du läsa tipsen nedan om hur du bokar en prisvärd resa. Det är alltid onödigt att betala för mycket!

För att kunna ge er de bästa restipsen, så har artikeln skrivits tillsammans med Blue Ocean Travel. Alla tipsen är genuint de bästa för att ni ska kunna hitta en billig och prisvärd resa!

Några tips på vägen

  • Boka resan i förväg och planera hemma. Mer tid för att njuta på resan och oftast lägre priser!
  • Växla aldrig pengar, använd ett kreditkort med låga avgifter i stället. Tänk på att du med vissa kort även kan plocka ut pengar i bankomater utomlands utan en fast extra avgift.
  • Vid kortare resor, res lätt och med endast handbagage om vanligt bagage kostar extra.

Flyg

Flyg är och ofta en av de största kostnaderna för en resa och att boka vid rätt tidpunkt kan spara tusenlappar. Det är däremot inte så enkelt att veta när rätt tidpunkt för att boka flyg är. Enligt en större undersökning är flygbiljetterna i snitt som billigast ca två månader före avresa, det varierar dock ganska mycket mellan olika destinationer och låg/högsäsong.

Flyger man till populära destinationer i högsäsong är det nästan alltid bäst att vara ute i god tid. Försök då att tajma flygbolagens utförsäljningar som vanligtvis sker efter sommaren och efter jul/nyår. De billigaste destinationerna är ofta dit lågprisflygen flyger.

För att hitta var dessa flygen är flygbolagens route maps ofta ett bra sätt att få idéer var man kan resa billigt. Några av lågprisbolag som flyger från Sverige är bland annat Easy Jet, Norwegian, Wizz Air och Ryanair.

 

  • Flygresor.se – Sök och hitta billiga flyg i hela världen. Vill du köpa till bagage så jämfört alltid priset med flygbolagets egna hemsida eller köp till vid incheckning online.

Boende

Det vanligaste är ett hotell och dessa är enkla att hitta. Priserna är ofta samma på olika sajter men ibland skiljer dig sig en del. Använd därför Trivago eller liknade tjänst som söker igenom alla sajter för lägst möjliga pris.

Airbnb är ett mycket bra alternativ för alternativa boende. Där går det att hyra allt från ett rum i en lägenhet till stora och lyxiga hus. Man hyr oftast av privatpersonen där Airbnb hanterar betalningarna så att risken att bli lurad försvinner. Det är nästan alltid bra att boka boende i god tid innan avresa.

 

  • Airbnb.se – Bästa sättet att hitta ett privat uthyrt boende till lågt pris.

Hyrbil

Att hyra bil är ofta ett bra alternativ när du resa, det är prisvärt och ger dig möjligheter att se och upptäcka större områden, inte bara staden som du har rest till. Det är ett extra bra alternativ för den som gillar naturen och vill se och uppleva denna på sin semester. I USA är hyrbil nästan ett måste var man än reser förutom New York.

Det finns ett par saker att tänka på och det viktigaste är att aldrig köpa extra försäkring, de är dyra! Skaffa istället ett kreditkort som har självriskreducering inkluderat. Detta eftersom självriskerna är ibland mycket höga för hyrbilar, speciellt i länder omkring medelhavet (upp till 20 000 SEK). Ska du däremot ha en hyrbil i USA har det mindre betydelse eftersom självrisken är noll kronor på försäkringarna som ingår när man hyr som svensk via en svensk sajt. Se därför upp med att boka hyrbilar på utländska sidor eftersom hyrbilsförsäkring inte alltid är inkluderad.

De billigaste hyrbilarna finns i Spanien och Italien, där en vecka kan kosta från ett par hundra kronor med fria mil. Helt orimligt låga priser men dessa hyrbilsbolag tjänar pengar på allt extra som kunderna köper på plats (vanligast är extra försäkring). Bli därför inte en av dem som luras till att köpa av dem. Säg nej till allt extra!

 

  • Hyrbil24.se – Sök och boka billiga hyrbilar i hela världen. Gratis avbokning fram till 48 timmar innan avresa, boka därför i god tid och jämfört priset strax innan avresa och se om det har blivit billigare.

Charterresor

En charterresa kan vara ett bra alternativ för den som vill komma iväg på en kortare resa till en varmare destination kring Medelhavet, billigast är ofta Turkiet. Det finns ofta bra erbjudanden med hög standard, speciellt vid lågsäsong och om du är flexibel och kan välja en sistaminutenresa. Ibland kan man hitta flyg och 4* hotell för 2 personer för så lite som 3000 kronor.

Vill du inte riktigt åka en ”charterresa” men ändå utnyttja de låga sistaminuten-priserna rekommenderas att endast boka flyg. Vid lågsäsong och somrar med riktigt bra väder kan det ibland finnas väldigt billiga flygstolar. Kombinera detta med en hyrbil och du istället för stanna på ett hotell i en vecka göra en mindre roadtrip. Riktigt låga sistaminutenresor gäller endast charterflyg, lågprisflygbolagen höjer vanligtvis sina priser nära avgång.

Charterbolagen erbjuder ofta all inklusive och det är då enkelt att veta sina kostnader redan innan avresa. Detta kan vara extra smidigt för familjer som även vill utnyttja barnklubbarna.

 

  • Allacharterresor.se – Alla charterresor på ett ställe. Bra listor på sistaminutenresor för att kunna hitta riktigt billiga fynd.

Kryssningar

Kryssningar är något som blir populärare och populäre för varje år. Orsaken till detta är till stor del att man får se och uppleva många resmål utan att behöva spendera tid för att ta sig dit. En annan fördel är att allt är inkluderat och inga oväntade kostnader tillkommer. Det erbjuds lyxig mat och man kan till exempel beställa in hur många huvudrätter man vill. Det finns även alltid tillgång till en buffé med generösa öppettider. På kvällarna erbjuds gratis underhållning på båten. Utöver detta finns det även fullt med aktiviteter både för dig som vuxen och eventuella barn.

Det finns kryssningar som avgår runt om i hela världen där de mer unika rutterna oftast kostar lite mer. Kryssningar i Karibien och Medelhavet är oftast de billigaste och utbudet av är enormt på båda platserna. Bästa perioden för kryssningar i Karibien är från november (efter orkansäsongen) till april. Det som många missar är att det även finns kryssningar som avgår från Stockholm eller Köpenhamn under sommaren och då slipper man att flyga. Från Köpenhamn erbjuds det härliga rutter till bland annat norska kusten. Ibland går det även att hitta kryssningar som går enkel väg mellan Köpenhamn och Medelhavet, de är dock ganska sällsynta.

På hösten förflyttas fartygen från Medelhavet till Karibien och på våren från Karibien till Medelhavet. Dessa transatlantiska kryssningar kan ibland vara mycket billiga eftersom huvudsyftet är att flytta fartyget mellan olika världsdelar. Dessa turer kan bli riktigt billiga när man kombinerar dem med ett enkelflyg från Norwegian. Norwegian tar ut några extra kostnader för enkelflyg vilket många andra bolag gör när resan sker mellan olika världsdelar. (tex SAS).

 

  • Kryssningar.se – Störst utbud på kryssningar i Sverige med unik prissättning. Jämför alltid med rederiets egna hemsida då de har olika prissättning och erbjudande.

Samla poäng

Ett annat tips för att kunna resa billigt är att samla poäng. Om du eller din familj spenderar 150 000 om året är American Express det bästa alternativet, man får då en 2 for 1 kupong. För att lyckas samliga ihop fler poäng, tipsa alla dina kompisar och familj, helt plötsligt har du en poängresa ihopsamlad till Thailand eller liknade. För fler tips kan du även läsa Expressens lista med 30 smarta tips som gör din resa billigare.

 

Lycka till på din resa!

Kronan till miljonen