Vad är det egentligen som döljs under toppen av isberget? Troligtvis är det olika från fall till fall men för Latour är det en galen avkastning som spöat det mesta både inrikes och utrikes. Latour handlas idag till 57% premie uträknat från deras senaste rapporterade substansvärde. Troligtvis låter det galet att köpa Latour på dessa nivåer.

Som ni ser i bilden ovan gjorde jag ett sälj i Latour där i 2019 då jag tänkte att det inte var försvarbart med dess nuvarande premie. Där och då sålde jag 1/4 av mitt innehav och premien var på 10%. Troligtvis var det här ett av mina största misstag.

Att sälja bolag som jag tror på men där jag tycker värderingen är för hög är alltid risky business. Risken är stor att marknaden tänker annorlunda och ska du sedan in i bolaget igen kommer det kännas tungt då det är jobbigt att erkänna sina misstag.

Jag har så pass lång tidshorisont kvar att jag ändå har råd att köpa Latour på dessa nivåer. Jag vet risken med börsnedgång och investmentbolag i synnerhet och är beredd på detta. För mig är det inget problem om aktiekursen sticker iväg söderut med 30%.

Igår läste jag en inspirerande artikel som visade vad du fått ifall du investerat i Latour under 35 år. Under den tiden har aktien haft en totalavkastning på 25% årligen i genomsnitt. Kombinerat med en väldigt låg historisk förvaltningskostnad på nuvarande 0,01% gör inte saken sämre.

I bilden ovan ser vi hur 100 000 kr utvecklats under 35 år utan någon extra insättning. Skillnaden mellan Latour och SIX Return Index* är enorm.

*Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning

3.4 7 votes
Article Rating
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x