Utländsk källskatt är något som jag ofta får frågor om. I år har det äntligen trillat in lite kronor från Avanza för den källskatt som jag genom åren legat ute med.

Ni vet säkert redan att det dras källskatt från de utdelningar som ni får från era utländska bolag. Äger du aktier i ett ISK eller KF får du automatiskt tillbaka denna efter en tid. Dock finns det en viktig begränsning om du äger innehaven via ett ISK. Vad den är kan du läsa mer om här.

 

8 stackars kronor tillbaka

Nu har jag äntligen fått tillbaka mina första kronor som kommer att återinvesteras. Det är inte mycket, men ni vet också att ”varje krona är början på en ny miljon”.

Då ska gudarna också veta att jag köpte min första utländska aktie den 26:e augusti 2016. Det är alltså 3 år sedan! Bolaget jag köpte aktier i var Novo Nordisk.

 

Såhär skriver Avanza om utländsk källskatt på KF:

”På en Kapitalförsäkring söker Avanza Pension avräkning för din utländska källskatt. Återbetalning av källskatten sker tre år senare.”

 

3 år är lång tid

Jag har insett att 3 år är galet lång tid och att all källskatt jag betalar idag får ligga utan att arbeta fram till det att jag kan investera den.

Källskatten är oftast 15%, men i vissa länder som t.ex. Norge och Danmark är den större. Norge höjde nyligen.

Hos Nordnet vet jag att det brukar gå fortare och på deras sida kan du läsa följande:

”Det finns ingen garanti att källskatten återhämtas, men det brukar fungerar väldigt väl. Det kan ta upp till något år innan den återfås.
Rent skattemässigt är det därför bättre att äga utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring.”

 

Min fråga till er där ute är: har ni valt att äga utländska innehav hos någon annan aktör än Avanza, t.ex. Nordnet?

 

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x