För ganska exakt ett år sedan vid jul gick jag förbi en skylt som såg ut såhär. ”Ingen jul utan skrap”. Ursäkta om jag låter tråkig men jag har haft väldigt fina jular helt utan något triss-skrapande. 

Med det sagt så tar Dagens Industri varje år fram portföljen som gör att du kan få 25 lax i månaden helt utan lotter i din ägo. Precis som vanligt ger jag mina tankar om den här portföljen.

 

Nya för i år

ABB

Assa Abloy

Jag har ingen av dessa i min portfölj men visst är det fina val. ABB förväntas dela ut 9,4 kr/aktie nästa år och det ger en direktavkastning på 2,9%. Assa Abloy förväntas dela ut 4,7 kr/aktie, vilket ger en direktavkastning idag på 1,9%

ABB har haft en positiv utdelningstrend allt sedan 2006. Men vad betyder en fin utdelningshistorik här i Sverige? Bolag här verkar ju ändå kunna ruinera denna på en eftermiddag, trots goda marginaler 🙂 Vi får hoppas att ABB fortsätter gå på samma stig som man hitintills gjort.

 

Dessa får lämna

Swedish Match

Castellum

Kanske inte så konstigt med tanke på att Castellum nu ger 0% direktavkastning samt att Swedish Match numera ägs till 85,87% av Philip Morris och är på väg ut från börsen.

Det intressanta är att kursen letat sig upp efter det initiala budet då jag även sålde alla mina aktier.

 

Portföljen i sin helhet

= jag äger i min egna portfölj

Bolag Förväntad utd 2023 Direktavkastning
Intrum 13,9 8,4%
Tele2 6,8 7,4%
Cibus 10,9 7,0%
Whilborgs 3,1 3,7%
Atrium Ljungberg 5,2 3,1%
ABB 9,4 2,9%
Axfood 7,9 2,9%
AstraZeneca 31,1 2,3%
Assa Abloy 4,7 1,9%
Atlas Copco 2,2 1,6%
 
Snitt direktavkastning

Om du fördelar pengarna lika mellan ovanstående bolag så genererar den 4,1% i direktavkastning.

Det här är givetvis en sund sådan men skulle jag leva på utdelning och satsa på 25k i månaden hade jag nog plockat bort mer utdelningstillväxt och gått mer på säkra high-yield kort i USA, blandat med högutdelare i Sverige samt preferensaktier. Sedan hade jag nog fortsatt med mitt Lunar sparande som idag ger mig 7,33%.

 

Hur mycket behövs då?

För att nå 25 000 kr i månaden med den här portföljen behövs 7,4 miljoner kronor. Kikar vi på portföljen förra året så behövdes där 9,2 miljoner kronor.

 

Summering

Jag gillar att blanda hög utdelningstillväxt med hög direktavkastning. Däremot finns det inget syfte att jaga utdelningstillväxt när du väl ska leva på portföljen. Då kan du nöja dig med 2% i snitt per år för att täcka inflationen.

Om jag börjat om min resa från start så hade jag nog gått enbart på bolag som levererar en snabbt stigande vinst men som ändå delar ut en liten del av sitt resultat. Texas Instruments är väl ett klockrent exempel.

Ett annat exempel är då Assa Abloy som höjt utdelningen med 1300% sedan 2001. Det blir 14,11% årligen räknat utifrån CAGR

Bild från Dagens Industri

 

Intrum, Tele2 och Cibus är bland de bolag jag köper mest av just nu och jag väntar med spänning till våren då utdelningsbeskeden kommer.

 

 

26
0
Kommentera gärna :)x
()
x