Preferensaktier har blivit rätt omtalade på senare tid. Fick en fråga på mailen för en dag sedan där personen undrade ifall man ska vara orolig att öka i denna typ av aktier nu när de gått ner rätt mycket på sistone.

Tror att anledningen till varför så många är oroliga för sina preffar är för det rådande ränte-klimatet där vi faktiskt sett att lång-räntorna stigit. Som många vet styrs flertalet preffar delvis utefter räntan så om räntan stärks tenderar många av preferensaktierna att gå upp. Fastighetsbranschen gillar ju låga räntor medan banker trivs bäst när räntan är hög.

 

Varför ökar jag nu?

Som jag förklarat tidigare är min strategi långsiktighet. Pengarna som jag har i portföljen idag kommer vara en obetydlig del av allt jag har i framtiden. För mig är långsiktigheten en trygghet och jag är medveten om att räntan kommer stiga och sjunka under alla mina kommande år på marknaden.

Att spå ifall räntan kommer bli shy-hög framöver är väl lika svårt som att se vad ens julklappar som barn innehöll innan man öppnat presentpapperet. I vissa fall tjuvöppnade man paketen men det är lite svårt att bygga en tidsmaskin för att se in i rådande ränte-klimat om ett år. Jag ser i stället nedgången i mina preffar som något positivt när jag nu kan få fler aktier till en billigare peng.

I dagsläget ser mina innehav ut såhär:

 

Att ha Preferensaktier i sin portfölj ger enligt mig ett otroligt behagligt kassaflöde. De delar ut 4 gånger per år och har oftast en rätt så hög direktavkastning. I många andra fall kan vi enbart förvänta oss utdelning från Svenska aktier en gång varje år och det oftast någon gång på vårkanten. Preferensaktier möjliggör att du får ett stabilt kassaflöde och kan nyttja utdelningen till att fylla på din pengamaskin med ytterligare bränsle.

 

 

Är du däremot sugen på att investera i börsen och bli snuskigt rik om en månad kan jag däremot inte rekommendera preffar idag. Om man har det syftet kanske det är lika bra att stoppa in pengarna på närmaste webkasino och köra hårt?

Claes Hemberg gjorde ju ett uttalande i DI nyligen om att vi borde sälja alla Preferensaktier. Har däremot lite svårt att hålla med om det här om man ska vara långsiktig. Köper gärna mycket när aktier går bra och köper ännu mer när aktier går dåligt. Kolla i stället på bolaget i sin helhet och skapa en bild av ifall du tror på bolaget.

Både Akelius och Balder har imponerat hos mig väldigt mycket under min tid på börsen och jag känner definitivt inga farhågor i att investera i dessa även framöver.

Säg gärna till ifall ni tycker annorlunda, det här är som sagt bara min syn på helheten 🙂

 

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x