Ingen börskrasch varar för evigt. Inte ens denna. Nu har äntligen min portfölj gått över till plus för helåret och har jag klarat av den här mörka börsperioden så kommer jag nog psykiskt klara vilken period som helst. 

Visst finns det många som menar att det här var en fis i rymden då längden av nedgången var väldigt kort – snabbt ner och snabbt upp. Den 20:e februari såg vi toppen och den 23:e mars nådde vi botten. Det är lite drygt en månad av blodröda siffror. Finanskrisen varade betydligt längre men medgången var inte lika brant som denna.

Kikar vi hur portföljen gått de senaste 3 åren så har den ändå presterat +42,2% trots en av tidernas största nedgångar. Hade jag stoppat pengarna på banken så hade avkastningen i stället varit i princip 0 kr.

Under krisen såg jag att min egna portfölj underpresterade index, främst p.g.a. mycket fastigheter men också den svaga utvecklingen på USD. Sista månaden har det dock vänt rejält och jag är nu så pass erfaren så jag vet att portföljen inte alltid kan prestera på topp.

42.2% på 3 år blir 12,45% årligen. Kan jag lyckas hålla detta tillsammans med mitt månadssparande så är jag ekonomiskt fri inom 5 år. Det kan bli tidigare än så om vi går på den lägre gränsen (resonerar om detta här).

Oavsett hur det blir så tror jag att du i alla fall kan hålla med om två saker:

  • Ingen nedgång varar för evigt
  • Det är fullt möjligt att sluta jobba innan 65 om man så vill

 

Glöm inte att delta i utlottningen då jag troligtvis kommer lotta vinnaren i helgen.

4.5 2 votes
Article Rating
21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x