Som investerare kan det ibland vara svårt att motivera sig till ett fortsatt sparande när portföljen vissa dagar går ner en hel månadslön. Genom åren har jag däremot lärt mig något som jag tycker att du alltid borde bära med dig för att lyckas med dina investeringar.

I bilden ovan ser ni portföljens totala avkastning från januari fram till och med idag. Det är alltså -160 000 kr, eller en halv årslön om vi vill använda den jämförelsen.

Den här tanken slog mig faktiskt idag när jag satt och åt min matlåda med korvstroganoff, makaroner och champinjoner. Självklart kan det uppfattas konstigt att käka en sådan matlåda för 15 kr och därmed spara 85 kr jämfört med en riktig utelunch, samtidigt som portföljen någon dag innan gått ner med 20.000 kr.

Säkert kan det också uppfattas som ett onödigt ont att bära hem en melon i huvan på jackan i stället för att köpa plastkassen i affären.

Här hade jag glömt tygkassen hemma men jag föreslog till sambo KTM att jag kunde bära melonen i huvan

 

Kanske är det också här som många tappar hoppet och varför vi ser ett svalt intresse för aktier under tider som dessa. Att tacka nej till utelunchen med kollegorna samtidigt som det “försvinner” 5000 kr i portföljvärde låter inte så frestande för de allra flesta.

För min egna del innebär dessa 85 kr att jag kommer ett litet litet steg närmre mitt nästa delmål att få alla mina fasta utgifter betalda av utdelningarna. Det innebär också ett steg närmre att bli helt ekonomiskt fri. Idag kändes det dessutom lite extra värt att äta den mikro-värmda matlådan med korvstroganoff då jag inte alls var sugen på att jobba. Att själv välja vad jag ska göra med min tid är mer värt än många korta nöjen.

Under många år har börsen gått upp i genomsnitt 8-9% inklusive utdelning. Tyvärr blir det inte 8-9% varje år. Ett exempel är att min avkastning förra året landade den på +34%, medan det i år tycks bli en negativ avkastning.

 

Här tycker jag det passar extra bra med ett citat från Miljonär innan 30’s första bok:

“Att titta på värdet enstaka dagar tillför ingenting. För dig som inte försöker tjäna pengar på att kortsiktigt tajma marknaden är det bättre att låtsas att börsen går upp med 0,04 procent varje dag istället för verkligheten som kanske är upp 1 procent ena dagen och ner 0,9% dagen efter.”

Det här tycker jag är så otroligt bra skrivet och en liten ledstjärna för mig som fortfarande äter matlådor även om avkastningen i år är -160 000 kr. Eller 1600 uteluncher om vi räknar om det till sådana.

PS: Jag åt skrovmål igår men ibland får man ha sådana dagar också 😉

Och på tal om att köpa plastkassar. Tänk på att det också blir pengar:

Vad kostar plastpåsar?

0 0 vote
Article Rating
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x