Tjenare! Hoppas att ni alla har fått en bra start på fredagen. Idag tänkte jag svara på en fråga som handlar om vårt sparande till ekonomisk frihet. Är allt vårt slit bortkastat?
Fråga:
Jag fick upp ögonen för investeringar och sparande på börsen för ungefär ett år sedan. Många har, precis som jag själv, ett mål om att spara ihop ett så pass stort kapital att man en dag ska kunna dra ner på arbetstid eller att helt sluta arbeta och istället leva på sitt kapital.
Jag ser dock en risk i tankesättet att ”Med det här sparandet i så många år blir jag ekonomiskt fri vid den tidpunkten” då detta på något sätt inte är en garanti. Får vi en ekonomisk krasch som år 2008 känns det som att alla vi som drömmer om målet att bli fria får vänta en bra stund till innan börsen återhämtat sig och vi återigen kan vandra uppåt.
Är det verkligen en bra idé att lägga hela sitt sparande månad efter månad på börsen mot ett mål som det faktiskt inte är någon garanti för att man ändå kommer att uppnå? (målet om att bli ekonomiskt ”fri”)
Valet för mig står inte mellan att investera på börsen eller att spendera upp pengarna på annat, däremot är det kanske en idé att placera sina pengar på andra ställen än på börsen?
Svar
Till att börja med vill jag bara gratulera till ett fantastiskt val. Investeringar på börsen innebär i det korta loppet en väldigt stor risk men med tiden, sett över ett längre perspektiv, har investeringar på börsen slagit alla andra tillgångsslag.
Jag hör många som vill vänta ut en större sättning innan de börjar sätta sina pengar i rullning. Själv tycker jag att det här är helt fel då jag själv började på toppen (sett till OMXS30) i 2015 och fortfarande har fått en positiv avkastning.
Problemet är att du aldrig kan veta när en större sättning kommer eller hur stor denna blir. Dessutom kan du gå miste om en otroligt fin uppgång medan du väntar.
Det enda vi vet med full säkerhet är att börsen och Index historiskt rört sig uppåt. Detta bör du ha i åtanke när väl de röda siffrorna gör sig tillkänna.
Har du dessutom valt utdelningsstrategin med det fokus att dina utdelningar ska kunna betala av dina utgifter framöver lever du kanske ännu tryggare. Många stabila utdelningsbolag har klarat att bibehålla utdelningen under dessa perioder, eller i alla fall kommit tillbaka till samma nivå ganska snart efteråt.
Exempel på sådana bolag är:
Skanska
Axfood
Castellum
Autrium ljungberg
Att hitta sådana bolag är mitt kall och långsiktigheten i dessa gör att även jag kan sova gott om natten (ifall jag inte har för mycket andra tankar i huvudet).
När det kommer till din fråga att investera i andra tillgångsslag så är jag inte intresserad av att investera direkt i varken valutor, olja, guld. På något vis känns det bättre att investera i bolag som bygger upp sin verksamhet år efter år och visar vinst, än ett tillgångsslag som över tid har pendlat som en moraklocka.
Dock har jag valt att ha en del av mitt kapital hos Tessin och Lendify, men även dessa ger en form av avkastning likt utdelningar.
Det var minst lika mycket snack om att vi nått toppen för 1,5 år sedan när jag kom igång med investeringarna. Facit är att det hade varit dyrt att stå på sidlinjen och avvakta under den tiden.
Hej Brandtalet!
Exakt min åsikt faktiskt. Jag har stått utanför aktiemarknaden i 30 år och tänker inte vänta 30 år till 🙂
Tack för ett bra inlägg! Allt lika intressant och läsa dina inlägg.
Taaaack själv Roger. Det är kommentarer som dessa som gör att jag fäller en tår :,)
Bra inlägg. Jag fokuserar själv på utdelningsinvestering och syftet med det är att kunna sova tryggt om nätterna. Så länge som bolaget jag investerat i går bra och jag inte behöver sälja spelar det mindre roll vad aktien kostar. Bara utdelningarna kommer. Att det sedan psykologiskt ör jobbigt att se portföljen lysa rött är en annan sak.
Jag blir mer nervös om det är en sättning i specifika bolag, för då indikerar det ofta ett reellt problem jmf en sättning i hela marknaden. En sättning i marknaden är som Black Fridas = köpläge.
Hej Stojko Invest!
Mycket bra förklarat. Tänk även att aktiekursen för de bolag som länge haft en lång och trevlig utdelningstrend tenderar att röra sig uppåt. Har du haft den strategin har du alltså både fått ta del av utdelningstillväxt och kurstillväxt
Ja det är nog att krångla till det lite för mycket att vänta och vänta. Bättre köpa periodiskt i bolag man tror på, och spara en liten slatt till en eventuell nedgång, om man vill ”köpa på dippen”, alternativt nyttja belåning om något bra bolag blir asbilligt (som t.ex. efter brexit)
Ah näe precis! Jag minns att jag satt lång över Brexit och köpte väl lite för det jag hade kvar. Däremot fanns det väl definitivt chans till en belåning där. Jag har sagt att jag belånar portföljen om vi går ner 20-30%, vilket är väldigt mycket.
Tror det handlar om att hitta vad som är rätt nivå för en själv. Att leva som en råtta och lägga alla pengarna på börsen som senare kraschar kan nog vara väldigt jobbigt psykiskt när man ansträngt sig så hårt. Men att sluta köpa skit som ändå inte gör dig lycklig och istället lägga de pengarna på börsen är något som alla borde göra!
Hälsningar,
mrFIRE svenskafire.se
Så sant. Det gäller att ta sig en funderare och kika på vad i ens liv JUST NU som du betalar för men som inte ger dig särskilt mycket värde jämfört med annat. Dessa saker tycker jag att du ska plocka bort 🙂
Lycka till!
Kan inte hjälpa att lägga in ytterligare en aspekt på ”Är det värt det?”, som jag själv grubblar över en hel del. Låt säga att vi gör alla de uppoffringar som krävs , lever snålt och investerar pengarna på ett bra sätt med god avkastning. Vi når vårt mål! Och sedan bestämmer sig staten att de offentliga finanserna behöver tillskott eftersom man istället för att investera i tillväxt och bygga välfärd istället satsat på kulturprojekt och öka bidragsberoende. Man höjer helt enkelt skatterna på sparande och inför förmögenhetsskatt, så att ditt sparande beskattas löpande med 10% avkastningsskatt plus förmögenhetsskatt. Vips… Read more »
Höjda skatter i framtiden ska vi säkert räkna med. Landet har dragit på sig ofantliga utgifter som på något sätt ska betalas. Det fina med att ha kapital är att du kan alltid ta med dig kapitalet och lämna landet om tokigheterna/skatterna blir för stora. Något jag själv tänker göra om kapitalskatterna skenar.
Kapital = Frihet.
Ja det låter som en bra plan :-). Så ska jag göra med om inte Magdalena & Co hittar på någon ”exitskatt” där man hindrar det med…
Låter som en vettig fundering tycker jag. Skatten på ISK har ju nu höjts 2 gånger under en väldigt kort tid och om du vill skynda på denna process är det bara att stötta Magdalena Andersson som Anonym skriver nedan. Grejen är den att vi kan aldrig veta något om framtiden. Du kan få en komet i huvudet imorgon. Det gäller att göra de bästa valen utifrån de förutsättningar och fakta du har idag.
Det här är exakt vad jag känner är den största risken också! Jag är betydligt mindre rädd för börskraschen än för vad regeringen kan hitta på. Ibland känns det som man är ond om man sparar undan pengar. Man behöver bara läsa Aftonbladet lite då och då för att se att de rika gott kan betala lite mer skatt. Jag känner nog ingen som skulle gråta om de med ett kapital över 2 miljoner skulle behöva skatta bort hälften av det (förutom jag då!!). Det kommer inte att bli någon folkstorm, folk skulle tycka att det är rätt. Spelar ingen… Read more »
Har man framförsikt, och även kör på lite längre genom att skaffa en buffert för diverse sättningar kan man nog bli ekonomiskt fri ändå.
Detta genom att investera i bolag som aldrig eller sällan har sänkt sin utdelning, då kan man sova relativt lugnt om man har marginaler.
Jag tror nog det stora problemet är att man ältar och skjuter fram sin ”Pensionering” fast man redan har kapitalet för att bli fri.
/Investmentbolagsinvestaren
Yep! Det där sista du skrev kallas ju för ”Just another year Theory”, bara ett år till teorin. Farbror fri, Petrusko och Miljonär innan 30 är 3 förebilder som inte låtit detta hända.
Keep up them good workz!