Tjenare! Hoppas att ni alla har fått en bra start på fredagen. Idag tänkte jag svara på en fråga som handlar om vårt sparande till ekonomisk frihet. Är allt vårt slit bortkastat?

 

Fråga:

Jag fick upp ögonen för investeringar och sparande på börsen för ungefär ett år sedan. Många har, precis som jag själv, ett mål om att spara ihop ett så pass stort kapital att man en dag ska kunna dra ner på arbetstid eller att helt sluta arbeta och istället leva på sitt kapital. 

Jag ser dock en risk i tankesättet att ”Med det här sparandet i så många år blir jag ekonomiskt fri vid den tidpunkten” då detta på något sätt inte är en garanti. Får vi en ekonomisk krasch som år 2008 känns det som att alla vi som drömmer om målet att bli fria får vänta en bra stund till innan börsen återhämtat sig och vi återigen kan vandra uppåt. 

Är det verkligen en bra idé att lägga hela sitt sparande månad efter månad på börsen mot ett mål som det faktiskt inte är någon garanti för att man ändå kommer att uppnå? (målet om att bli ekonomiskt ”fri”) 

Valet för mig står inte mellan att investera på börsen eller att spendera upp pengarna på annat, däremot är det kanske en idé att placera sina pengar på andra ställen än på börsen? 

 

Svar

Till att börja med vill jag bara gratulera till ett fantastiskt val. Investeringar på börsen innebär i det korta loppet en väldigt stor risk men med tiden, sett över ett längre perspektiv, har investeringar på börsen slagit alla andra tillgångsslag.

Jag hör många som vill vänta ut en större sättning innan de börjar sätta sina pengar i rullning. Själv tycker jag att det här är helt fel då jag själv började på toppen (sett till OMXS30) i 2015 och fortfarande har fått en positiv avkastning.

Problemet är att du aldrig kan veta när en större sättning kommer eller hur stor denna blir. Dessutom kan du gå miste om en otroligt fin uppgång medan du väntar.

Det enda vi vet med full säkerhet är att börsen och Index historiskt rört sig uppåt. Detta bör du ha i åtanke när väl de röda siffrorna gör sig tillkänna.

Har du dessutom valt utdelningsstrategin med det fokus att dina utdelningar ska kunna betala av dina utgifter framöver lever du kanske ännu tryggare. Många stabila utdelningsbolag har klarat att bibehålla utdelningen under dessa perioder, eller i alla fall kommit tillbaka till samma nivå ganska snart efteråt.

Exempel på sådana bolag är:
Skanska
Axfood
Castellum
Autrium ljungberg

Att hitta sådana bolag är mitt kall och långsiktigheten i dessa gör att även jag kan sova gott om natten (ifall jag inte har för mycket andra tankar i huvudet).

När det kommer till din fråga att investera i andra tillgångsslag så är jag inte intresserad av att investera direkt i varken valutor, olja, guld. På något vis känns det bättre att investera i bolag som bygger upp sin verksamhet år efter år och visar vinst, än ett tillgångsslag som över tid har pendlat som en moraklocka.

Dock har jag valt att ha en del av mitt kapital hos Tessin och Lendify, men även dessa ger en form av avkastning likt utdelningar.

 

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x