Då min portfölj tog en rejäl smocka idag då den består av en stor kakbit investmentbolag. Fastigheter höll upp men totalt backade portföljen med nästan 20 000 kr. Självklart finns det risk till fortsatt nedgång men enligt mig finns ingen anledning att sälja.

 

Dagens nedgång

Vad jag hört började nedgången redan förra veckan då någon skribent på DI varnade för extrem värdering bland investmentbolagen. Jag har trycka att alla tjatat om det här länge men tydligen tar det fäste först nu.

Ni som inte betalar en dyr penning till DI har egentligen inte missat något. Det enda jag själv tycker var matnyttigt var ett diagram som visar investmentbolagens andel av Stockholmsbörsen i sin helhet. Jag skapade det diagrammet själv och ser ut såhär:

Ytterligare en intressant sak att poängtera var att snittet på rabatten för de 6 största investmentbolagen var 33% år 2011. Idag ser vi en premie på 11% för samma bolag.

 

Dags att sälja?

Jag kan tänka mig att många går i tankarna att sälja då nedgång ibland brukar föda fortsatt nedgång. Man vill vara med i uppgång men stå utanför vid nedgång. Här finns inget svar men min rekommendation är:

Det finns risk att nedgången fortsätter men det finns också risk att den inte gör det. Behåll aktierna och försök köpa mer under nedgången för det du kan. Fortsätt återinvestera utdelningen.

It's not rocket science …. | drowning in stuff

Däremot finns det alltid en risk med att köpa investmentbolag och denna måste du känna till. Känner du till den förstår du varför investmentbolagen kan röra på sig extra mycket.

Vi har historiskt sett att rabatten i investmentbolag tenderar öka när det börsen har en dålig period, men sjunka när vi har en bra börsperiod. Vi ser alltså lägre rabatter när börsen går bra. Under senaste året kan vi konstatera detta då många investmentbolag börjat handlas till sjuk premie.

Vid en börsnedgång kommer aktierna i de underliggande bolagen sjunka men vi kommer även se att premien sjunker (alternativt rabatten stiga). Jag gjorde tidigare ett exempel på detta:

Exempel

Vi har ett fiktivt investmentbolag vid namn Invest KTM. Det här investmentbolaget består enbart av 2 börsnoterade aktier:

50% Bolag1 – kurs 50 kr/ aktie

50% Bolag2 – kurs 50 kr/ aktie

Aktiekursen för Invest KTM står i 80 kr/aktie, vilket innebär att du handlar bolaget till 20% rabatt då bolagets underliggande värde (substansvärde) är 100 kr/aktie, d.v.s. 50+50..

Det som händer är nu är en rejäl börsnedgång där kursen för Bolag1 och Bolag2 faller med 40% vardera. Dessutom stiger rabatten i InvestKTM från 20% till 30%.

Substansvärdet har sjunkit till 60 kr/aktie då vardera underliggande bolag nu är värt 30 kr/aktie, alltså från 50 kr till 30 kr/aktie. Dock har substansrabatten också stigit från 20% till 30%. Du som köpte och behöll aktier i InvestKTM från toppen till botten har alltså fått en större negativ effekt än om du enbart ägde de underliggande bolagen var för sig.

Det här förutsätter då att rabatt/premie följer börsens klimat men historiskt har det här varit fallet.

I boken Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag namnger Marcus den här effekten för ”dubbla baksmällan”. Det kan jag tycka är ett klockrent ordval för det som uppstår 🙂

 

Jag köpte mer investmentbolag idag och fortsätter har även lite torrt krut ifall vi fortsätter nedåt.

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x