Här kommer en högst intressant bild som visar hur världens rikedom är fördelad per land. Hur stor är Sveriges rikedom jämfört med USA och Ryssland exempelvis. Den här bilden har också uppmanat till en minst lika intressant diskussion.

Jag har försökt markera Sverige på den här bilden men för er som inte hittar så ligger vi längst ut på högerflanken ⇒

 

Diskussionen som uppstod var ifall man ens bör investera i Sverige när dess ekonomi är så otroligt liten jämfört med världsekonomin i sin helhet. Själv tycker jag att det är en rätt dum tanke men då tänker jag väldigt lite macro, som ni såg i mitt senaste inlägg om utsläppen i förhållande till avkastning.

Det viktigaste är att du väljer bolag som kan fortsätta växa och har framtiden med sig. Då spelar det nog mindre roll och landet i sig har en förhållandevis liten del av rikedomen.

Sedan var det någon som skrev en rätt förnuftig sak:

Man ska inte stirra sig blind på var aktierna är noterade utan var de är aktiva någonstans. Ett bolag som är noterat i Sverige och har 100% export är en global aktör.

Och visst är det så. Bara för att ett bolag är noterat på svenska börsen betyder det inte att man är bunden inom landets gränser. Det här var också något Latour nämnde när de senast gästade podden EFN Marknad, nämligen att de ständigt tittar på bolag som har kapacitet och lättsamt kan växa utrikes.

2.8 13 votes
Article Rating
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x