I ett pressmeddelande kl 12:45 idag meddelar Pfizer och Biontech positiva nyheter om Covid-19 vaccinet som nu befinner sig i fas-3. Det här gör att Stockholmsbörsen stiger på bred front. Själv har jag alltid tyckt det är fascinerande hur börsen verkligen kan reagera så blixtsnabbt.

”Idag är en fantastisk dag för både vetenskapen och mänskligheten. De första resultaten från vår fas 3-studie med vaccinkandidaten mot covid-19 ger de första bevisen på vårt vaccins förmåga att förhindra covid-19”, säger Albert Bourla, vd och styrelseordförande för Pfizer, i ett pressmeddelande.

Själv upptäckte jag detta då mitt innehav i H&M i skrivande stund är upp över 10%. Det här samtidigt som bolaget meddelar att man nu har 800 butiker stängda (500 tidigare). Rätt så intressant kan man tycka, men nyheten om vaccinet väger då över det faktum att bolaget har fler butiker stängda. Ett vaccin kan förhindra frammarschen av Covid-19 och då kommer H&M helt plötsligt ha alla butiker öppna. I ett sådant läge är aktien på tok för lågt värderad.

Även Norwegian som tidigare meddelat att man Inte får mer stöd från staten dras med positivt. Här var aktien ner 20% men är nu ner enbart 6%. Självklart hotar eventuell konkurs bolaget.

Utöver det så är Castellum upp över 7%, Diös över 5% och Handelsbanken över 6%. Skistar stiger också med nära 7%, trots nyheten att man kan tvingas stänga skidbackar igen. Jag handlade faktiskt ett gäng Skistar tidigare under dagen. Självklart helt utan minsta aning om dagens positiva nyhet.

 

Alla är verkligen snabba

Uppgången gör att värdet i min portfölj stiger med över en hel månadslön. Det är rätt galet vilka rörelser som kan ske på extremt kort tid. Givetvis är det här också inspirerande.

För att ett index ska stiga krävs det att det finns fler köpare än säljare i de bolag som ingår i detta index. Är det så att marknaden tror att bolagen kommer prestera bättre så kommer färre vilja sälja. Det är ingen raketforskning.

Själv sitter jag inte och följer marknaden hela tiden. Jag sitter inte redo på varken en köp- eller säljknapp. Så därför blir jag oftast förvånad hur snabbt allt går när nyheter som dessa dyker upp.

 

 

3 12 votes
Article Rating
36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x