Jag får ibland frågor på min mail eller på Twitter, vilket jag älskar. Som vanligt kan det ta lite tid att svara på dessa men jag försöker så gott jag kan. Nu har jag fått en fråga kring en fond som presterat lite sämre och hur man bör tänka.

 

Bakgrund

Jag har gått lite UA kurser och läser väldigt många böcker, svenska som amerikanska om börsen å aktier å företagande så nu har jag sparat i cirka ett halvår.

Jag har en portfölj för utländska stabila företag med fin historisk utdelning och en svensk utdelningsportfölj där jag sparar mellan 10-15k varje månad och sprider köpen under månaden eller väntar till bra köpläge.

Fråga

Jag har sparat länge i en Folksam fond och den har på 3 år gått minus 300kr så nu tänkte jag ta ut pengarna (74k) och göra en stabil men ändå växande portfölj, för dessa pengar är till för en insats till hus eller lägenhet.

Vad skulle du gjort i min sits? Köpt för allt på en gång i stabila aktier samt Avanza Zero och Avanza Global eller spridit köpen över ett år typ?

 

Svar

Först och främst, mycket bra att du ser till att optimera ditt sparande och investerar i utdelningsaktier. Det kommer ge dig en galet fin krockkudde under mörkare tider på börsen och med stigande utdelningar kan du förvänta dig en ljus framtid.

Angående din Folksam Fond så är det svårt att veta vilken fond du syftar på då Folksam erbjuder ett brett utbud av fonder. Nu har ju börsen gått lite sidledes (fast upp och ned) under många år men jag kan tycka att 300 kr back är väldigt klent. Speciellt om fonden har en hög avgift som jag gärna skulle avråda.

Min egen portfölj är ingen expertportfölj men den har ändå avkastat 112.000 kr på 3 år. Med det sagt startade jag dessutom med 0 kr för 3 år sedan. Jag tar ingen som helst avgift.

Jag tycker du gör rätt i att byta. Är det något som inte presterar så släng bort soporna och ta in guldkornen i stället. Det här är alltid svårt, men ibland måste man dra av plåstret.

När det kommer till din framtida insats så skulle jag inte investera pengarna i någon index- eller aktiefond om du planerar att köpa hur inom 3 år. Det är för risky-buisiness.

Är din horisont däremot över 5 år så kan börsen vara ett fenomenalt medel för dig att få ett hus med några extra kvadratmeter och några extra kristallkulor.

Tycker att det låter bra att du planerar att sprida köpen. Investera 6k varje månad så har du allt investerat inom ett år.

Mitt tips skulle vara att inte göra det för komplext:

  • Kör en extremt billig eller gratis index fond som följer Sverige (själv kör jag XACT Sverige, men Avanza Zero funkar fint).
  • Som du skriver kan du sätta in en lite större slant i Avanza Global då den känns extremt lockande.
  • Core Ny Teknik tycker jag ser intressant ut. Om jag sparat i fonder skulle jag valt in den.
  • Själv hade jag valt in Didner och Gerges småbolagsfond men med en betydligt mindre del som en krydda.

 

Kör hårt, och kom ihåg:

{

”Varje krona är början på en ny miljon”

– Kronan till Miljonen

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x