Tack vare marknadens volatilitet är det nu många som söker sig bort från tillväxtaktier och i stället ankrar fast vid stabila och pålitliga utdelningsaktier. En aktie jag glömt prata om här på bloggen är Arbor Realty Trust som mycket väl kan vara det främsta valet om du söker hög direktavkastning med god säkerhetsmarginal.

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 9,42%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $1,52

Antal år med höjd utdelning: 9

Antal år med höjd utdelning: 72% (väldigt lågt för mREITs)

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 17%

Arbor är då en Mortage REIT (mREIT), eller på svenska Intecknings REIT. Hela definitionen är rätt luddig men som vanligt nöjer jag mig med den enkla förklaringen. mREIT:s lånar ut pengar till fastighetsutvecklare och genererar inkomster från räntan på lånen. Vill du ha den mer avancerade förklaringen så är det bara en Googling bort.

Men precis som en vanlig REIT så betalar mREITs ut det mesta av sin vinst till aktieägarna.

Problemet är att det varit svårt att hitta mREITs med stabilitet. Arbor är väl en av få med en direktavkastning på över 9% men där denna också tycks vara relativt trygg. Det finns flera bolag inom den här kategorin som betalat 10-11% direktavkastning men där risken är betydligt högre. AGNC Investment Corp är väl ett tydligt exempel som också sänkt utdelningen vid flera tillfällen.

Nu i Q1 gjorde man en kanonrapport där man presterade en utdelningsbar vinst på $0,55 per aktie men enbart delade ut $0,38 av detta. Trenden har sett god ut de senaste åren:

Precis som många andra bolag inom den här branschen så slopade man tyvärr utdelningen under finanskrisen men sedan dess har resan sett ljus ut. Vad som är enastående är att Arbor höjt utdelningen 8 kvartal i rad. Jag själv har aldrig sett något liknande

Sedan finanskrisen har det här varit en guldgruva och investerare har fått 22% i genomsnittlig årlig totalavkastning. Mycket av det kommer då från återinvesterad utdelning.

 

Direktavkastningen är som sagt över 9% i år. Intressant att veta är att du kunde handla Arbor till typ 30% direktavkastning under pandemin, och ändå sänktes inte utdelningen. ”I de sämsta av tider…”

 

Något som reducerar risken är att Arbor fokuserar på flerfamiljshus där behovet just nu är stort. För att minska risken kräver Arbor att låntagare bokför reserver för att täcka ränte- och driftskostnader tills fastighetens kassaflöden beräknas öka tillräckligt för att täcka kostnaderna för lånen.

Aktien har inte tappat jättemycket i år och är enbart ner ca 11%. Kanske är det för att många söker sig till bolag med tryggare och högre direktavkastning nu när vi ser techbolag och annat falla fritt.

Skulle jag äga en mREIT i portföljen så skulle det helt klart vara Arbor. Ser även nu att rätt många hos Avanza äger bolaget så chansen är hög att du eller någon annan som läser detta redan äger.

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x