Många kikar nog på Trelleborgs fantastiska kursutveckling och tänker ”Oj j*klar vad dyrt det ser ut”. Skenet bedrar till viss del och tillsammans med exempelvis Axfood så känns Trelleborg snarare billig med tanke på historisk tillväxt.

Ett vanligt misstag som jag gjort många gånger är att slänga en aktie i soptunnan bara för att aktien står i All-Time-High (ATH). Om du spanar in kursutvecklingen ovan så är det lätt att tänka att ett köp i Trelleborg skulle vara ganska vansinnigt. Resan är redan gjord liksom…

Om jag ska vara ärlig så har de bästa av mina affärer varit att investera i aktier där kursen faktiskt varit på ATH. Det senaste exemplet är Broadcom men även Volvo där jag fortsatt köpa på nya ATH-nivåer.

 

Trelleborg

Trelleborg är ett bolag som utvecklar polymerprodukter (det vill säga gummi och plaster i dagligt tal). Maskiner, redskap och tillbehör behöver tätning, dämpning och skydd med hjälp av den här typen av material. Det handlar bland annat om tätningar och skydd i exempelvis flygplan och bildar men inom många andra sektorer.

Största ägaren är Dunkerstiftelserna med hela 55% av rösterna. Det här är stiftelser som testamenterades av förra ägaren och grundaren av Trelleborg AB, Henry Dunker (avled 1962).

 

Tre områden blir två

Kanske har Trelleborg någon form av spåkula. 2022 sålde man ett av tre affärsområden vid namn Wheel Systems för 2,1 miljarder euro. Det här gjorde Trelleborg skuldfritt lagom till räntehöjningarna. I stället hade man en kassa värd 4,2 miljarder kronor när 2023 slutade. Det här är rätt anmärkningsvärt då man ändå gjort mycket investeringar i USA men också återköpt en hel del aktier.

Lite mer intressant är att man skruvat upp tillväxtmålet trots avyttringen av Wheels. Tillväxten ska överstiga 8% årligen över en konjunkturcykel. Tidigare mål var 5-8%. Även marginalen ska  upp till 20%, vilket är väldigt högt inom industrisektorn och som enbart några få faktiskt presterat.

För att uppnå detta ska man bli bättre på de områden man faktiskt har kvar och erbjuda nischer som ingen annan kan erbjuda. Man bygger upp sin vallgrav med andra ord.

Efter det att Wheels såldes så består Trelleborg av dessa två områden:

  • Trelleborg Sealing Solutions (ca 54% av omsättningen)  – fokus på tätningar
  • Trelleborg Industrial Solutions (46% av omsättningen)  – mer inriktat på den generella industrin

Trelleborg har på senare tid gjort en del förvärv men inga riktigt stora. Största var Minnesota Rubber & Plastics (MRP) som gav Trelleborg en bättre position i USA inom hälsovårdssektorn. Dessutom har man nyligen förvärvat Baron Group med verksamhet i Australien och Kina.

VD heter Peter Nilsson och äger idag 60 572 aktier och 50 000 köpoptioner.

Trelleborg totalavkastning

Det som framstår mest enastående med Trelleborg är kanske totalavkastningen. Dock är det sedan 2012 det riktigt tagit fart.

Kikar vi från 1997 så har aktien haft en totalavkastning på 13,41% per år i snitt. Sedan 2012 är siffran snarare dryga 17%.

 

Trelleborg utdelning

 

Utdelningsmässigt så har Trelleborg presterat bra, men inte galet bra. Det som är aningen intressant är att det ändå tog många år innan utdelningen kom tillbaka till samma nivå efter finanskrisen. Nu har jag inte följt bolaget under just den här perioden men klart är att finanskrisen slog hårt mot verksamheten.

Direktavkastningen i Trelleborg ligger idag på låga 1,85%.

 

Värdering och summering

Värderingen ligger inte skyhögt och P/E är idag ca 21 räknat på vinsten bolaget kan komma att prestera 2024. Mina tankar går direkt till Axfood som i princip har samma P/E idag räknat på vinsten 2024. Spontant känns det mer rimligt att betala den prislappen för Trelleborg.

Värderingen har däremot ökat från 10-12 gånger rörelsevinsten till nu ca 14 gånger. Risken finns givetvis att konjunkturen biter sig fast och vi får se ett vinstfall likt det vi ser i Nibe.

Om jag ska ge en bedömning av Trelleborg så har man en enormt fin verksamhet och försäljningen av ett område kan innebära att man kommer bli ännu starkare i de två kvarstående. Som utdelningsbolag finns det bättre exempel och med under 2% direktavkastning vill jag se lägre utdelningsandel, starkare historik och högre utdelningstillväxt.

Jag kommer att avstå en investering i Trelleborg för tillfället.

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x