Majoriteten av alla byggbolag har gått ner i källaren i takt med den stigande räntan. Skanska är det bolag många tänker på inom sektorn och kanske är det värd att se över den här utdelaren ännu en gång.

Direktavkastning: 5,01%

Antal år med höjd utdelning: 3 år

Utdelningsandel: 40% (utifrån vinsten 2022)

Jag var själv ägare i Skanska tidigare men valde att hoppa på tåget i JM då deras verksamhet kändes enklare. Dessutom fick jag ett mindre förtroende för ledningen i Skanska som sa en sak men gjorde något helt annat. Egentligen var jag bättre på den tiden att tidigt känna av förtroendet i ett bolag.

Det har inte hänt särskilt mycket i aktiekursen sedan jag var aktiv i bolaget. En rörelse i sidled, minst sagt. Givetvis är det tråkigt att se sådan aktiedata.

Mina köp och sälj i Skanska

 

Jag valde att damma av mitt gamla utdelningsdokument om Skanska. Utdelningen tog sig en rejäl smäll innan/under pandemin och föll från 8,25 kr/aktie till 3,25. Efter det har det varit mer positiva tongångar och Skanska har även hunnit med några extrautdelningar.

Räknar vi ut ett snitt så har man höjt utdelningen med 15% årligen sedan starten. Då har däremot topparna och dalarna varit rätt djupa

 

Skanska just nu

Skanska är inte det enda bolag som varit en tråkig investering de senaste 5 åren. Hela sektorn har tack vare den stora nedgången 2022/23 visat röda siffror.

Avkastning 5 år exklusive utdelning
OMXSPI (som jämförelse) 44%
Veidekke 29%
Skanska -8%
JM -8%
Peab -34%
NCC -37%
YIT -56%

 

Fortfarande är det så att den största delen av intäkterna kommer från Norden och USA. Äger du investmentbolaget Industrivärden så får du redan idag en liten del Skanska i portföljen. Det kan vara värt att känna till.

Skanska är uppdelat i 2 olika grenar:

  • Byggverksamheten
  • Projektutveckling (består av kommersiell projektutveckling samt bostadsutveckling)

Det är byggverksamheten som resulterat i störst vinst från 2013-2022 med sina 48%. Sedan kommer kommersiella projektutvecklingen (34%) och bostadsutvecklingen (18%). Kort och gott kan man säga att du får en diversifierad byggportfölj hos Skanska.

Huvudprodukten är nyutvecklade kontor i Norden, Centraleuropa och USA. Just nu pågår 29 kontorsbyggen och 10 projekt inom hyresbostadsfastigheter. Det är då främst i Norden som bostadsutvecklingen sker.

 

Tråkigt och roligt

Det tråkiga är givetvis att Skanska inte kunnat skapa något fint aktieägarvärde de senaste 5 åren, trots en mycket stark fastighetsmarknad fram till 2022. Investerarna har helt och hållet fått nöja sig med utdelningen som i och för sig varit 3-5% mot aktiekursen.

Vad som är intressant är att Skanskas byggrörelse hittills hanterat räntorna och inflationen väl. Marginalen blev rekordhög 2022  på 3,8% och fortsatt och resultatet har varit starkt i början av 2023. En anledning är att bolaget finns i USA där infrastruktursatsningarna inte påverkar i samma nivå som exempelvis mitt bolag JM.

För projektutvecklingen råder det dock samma dystra utsikter som för exempelvis JM.

En annan fördel är att bolaget nu tackar nej till de megaprojekt som tidigare varit en börda för Skanska. Samtidigt pysslar man fortfarande med stora projekt och 72% av orderstocken avser affärer över 1 miljarder kr i projektvärde. Jag är nöjd så länge dessa megaprojekt undviks.

P/E de  senaste 5 åren har legat på 14 och dagens nivå är helt klart under den. Klart är att Skanska inte befinner sig i ett krisläge och den som är långsiktig kan nog plocka upp aktien. Personligen ser jag bättre läge i JM och därför byter jag inte. Jag nöjer mig alltså att äga via Industrivärden.

Gissningsvis kommer utdelningen sänkas något nästa år, men analytikerna tror inte att den sänks mycket.

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x