Som jag skrev nyligen så har fastighetsbolagen i mångt och mycket varit en besvikelse på utdelningsfronten i år. Är det ett fastighetsbolag som visar motsatsen så är det månadsutdelaren Cibus som vågar köra på när det brinner invid stugknuten. Frågan är i vilken grad det här kan komma att straffa sig. Kan Cibus behålla utdelningen?

Att behålla utdelningen på den höga nivå som Cibus faktiskt gör (90% av vinsten) är ett spel på att räntorna inte kommer bli högre utan snarare lägre. Ska vi utgå från storbankernas prognos så kan det faktiskt hålla, då flera ordar om stora räntesänkningar 2024 för att sedan fortsätta 2025 (läs mitt inlägg här om bankernas prognos).

Det är också ett spel om att inga avgörande förvärv kommer kunna göras inom överskådlig framtid. Självklart är det här ett stort minus då fastighetsbolag växer främst genom förvärv.

Cibus är bolaget som många av oss såg som en trygg investering. Hela 96% av bolagets driftnetto kommer från dagligvarufastigheter. Det är en sektor vars hyresgäster inte borde ha några problem oavsett ekonomiskt läge. Alla behöver vi mat på våra bord. Bolagets höga skuldsättning var det få som fokuserade på.

Finska Kesko och Tokmanni är de största hyresgästerna och här i Sverige är Coop störst.

 

Håller utdelningen i Cibus?

Det fina med Cibus i dagens läge är att kontrakten med hyresgästerna är riktigt långa, oftast kring 10 år. Sedan har man en hög *direktavkastning i fastigheterna.

*När man pratar om direktavkastning för ett fastighetsbolags bestånd så är det driftöverskottet delat med fastighetens beräknade pris man menar. Driftöverskottet är då hyresintäkter minus kostnader för drift, underhåll, fastighetsskatt och fastighetsadministration. Oftast är 2-6% vanligt.

Vad som är anmärkningsvärt är att Cibus haft en hög belåningsgrad med ett mål på 55-65%. När jag själv började investera i Cibus lät det högt, men bolagets defensiva struktur förklarade å andra sidan nivån. När räntorna nu stigit så är det här givetvis en tung sten att bära ovanför huvudet.

Det som gör att stenen troligtvis inte dimper ner är bolagets hyfsat stabila balansräkning här och nu. Just nu pågår det ett krig bland alla högt belånade bolag att lösa obligationsförfallen. När dessa löper ut måste pengar finnas på ett eller annat sätt. Att få tillgång till bankfinansiering eller annan typ av finansiering är A och O.

För Cibus del är de mest omedelbara problemen redan lösta. Nästa förfall blir i december (22 miljoner EUR). Bolagets kassa borde vara ca 75 miljoner EUR då en ny obligation emitterades nu i januari.

Idag är belåningsgraden nere på 57% och landar därför i det lägre målintervallet.

Stort minus är att Cibus skjuter obligationerna framför sig (emitterar nya) medan andra tycks vilja lösa dessa för gott. Om Cibus ska behålla utdelningen krävs det att man gör såhär. Bolagets dyraste obligation löper exempelvis med hela 10,9% ränta i dagsläget. Sug på den.

En annan fara kan vara nya VD:n Christian Fredrixon som kanske vill sätta stopp på Cibus generösa utdelningspolicy. För den utdelningshungrige får vi hoppas att den policyn mer är ingjuten i bolagets väggar och inte hos förre VD:n Sverker Källgården.

Nyligen gav Affärsvärlden ut en betald analys där man tror att utdelningen kommer behållas på nivån 0,9 EUR / aktie. Då ska vi komma ihåg att i stort sett hela kassaflödet betalas ut. Det i sin tur innebär att inget på lånen kan betalas av.

Affärsvärlden är duktiga på att räkna men inte ens de kan se vart framtiden kommer ta vägen. Jag håller dock kvar i mina Cibus och har faktiskt nyligen ökat på 8% direktavkastning.

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x