I dagsläget äger jag inget gruvbolag direkt i portföljen, trots att jag skrivit analys om både Boliden och Rio Tinto tidigare. Nu har det blivit dags att kika lite närmare på ett annat populärt gruvbolag, nämligen Lundin Mining. Är det här en utdelare som borde finnas i en välbalanserad utdelningsportfölj?

När man hör Lundin Mining så kanske Lundin Energy först dyker upp i huvudet. Energibolaget bytte förra året namn till Orrön Energi för att ytterligare förvirra investerarna. Kikar vi på hur många som äger respektive bolag hos Avanza så ser det ut såhär:

  • Lundin Mining: 16 000 st
  • Lundin Energy (Orrön nergi):  48 500 st

Anledningen till varför Lundin Energy drar så många fler investerare? Ja, här har du troligtvis svaret:

Något som gått sjukt bra historiskt kommer alltid locka fler investerare.

 

Lundin Mining utdelning

Kikar vi på Lundin Mining så har man en aktie noterad på Stockholmsbörsen samt en på Torontobörsen (Kanada). Jag är hyfsat säker på att det tillkommer källskatt på 15% oavsett vilken av aktierna du köper, men någon som äger får gärna bekräfta det. Dock blir det väl nästan försumbart nu med nya direktiven kring återbetalning av källskatt hos Avanza och Nordnet.

EDIT! Jag fick nyss uppdatering av mina fantastiska läsare att det dras 25% källskatt från den svensknoterade aktien samt troligtvis 15% från den som är noterad i Kanada(??). Källskatt upphör aldrig att förvåna 😀 Ska kolla upp detta under dagen.

Det här är då en kvartalsutdelare som delar ut i CAD. Såhär har utdelningarna sett ut sedan 2017. De sista åren har det även blivit en extrautdelning varje år för lite extra klirr i kassan.

Kvartal 1 Kvartal 2 Kvartal 3 Kvartal 4
2017 0,03 0,03 0,03 0,03
2018 0,03 0,03 0,03 0,03
2019 0,03 0,03 0,03 0,03
2020 0,04 0,04 0,04 0,04
2021 0,06 0,06 0,09+0,09 0,09
2022 0,09+0,11 0,09 0,09 0,09
2023 ? ? ? ?

 

Lundin Mining direktavkastning

Direktavkastningen ligger på 3,6% och för 2021 delade bolaget enbart ut 35% av sin vinst. Man lämnar alltså mycket kvar till att investera för egen maskin och fortsätta växa. Direktavkastningen i Lundin Mining har nog legat stabilt där kring +3% historiskt också och jämfört med konkurrenterna ligger man bra till.

 

Utdelningen som helhet

Givet detta är det här inte dålig utdelningsstatistik. Att utdelningen vuxit från 0,03 CAD per kvartal till 0,09 är ju fantastiskt, även om den stått still de första åren. Vi måste se hela bilden.

Däremot är bolagets utdelningspolicy katastrof. Den säger enbart att man ska dela ut kvartalsvis samt när bolaget presenterar nästa utdelning. Inget om hur mycket man siktar på att dela ut etc. Kanske den sämsta utdelningspolicyn jag sett, men det var en parentes 🙂

Din utdelning kommer konverteras från CAD till SEK och utdelningen du får baseras då på vad kursen står i där och då. Det är anledningen till att det ser ut såhär hos Avanza:

 

Lundin Mining

Det är drygt ett halvår sedan råvarumiljardären Lukas Lundin avled i hemmet i Genève, Schweiz, efter en två år lång kamp mot hjärncancer. En tragisk bortgång, och nu är det upp till resterande del av Lundinfamiljen att axla ansvaret över bolaget.

Lundin Mining är ett kanadensiskt gruvbolag men där du även kan handla aktien på Stockholmsbörsen. Min rekommendation är att handla den som är noterad i Sverige. Billigare courtage är en av anledningarna.

Intäkterna kommer uteslutande från gruvor i rätt stabila europeiska länder samt Amerika. Kopparn är överlägset störst och som du säkert vet tenderar dessa bolags aktier följa kurserna på metallerna rätt väl.

 

En styrka är att familjen Lundin äger knappt 15% av aktierna. De två sönerna Jack Lundin (33 år) och Adam Lundin (35 år) är dessutom engagerade i styrelsen men även operativt. VD Peter Rockandel äger aktier för 9 miljoner kr. De flesta övriga medlemmar av koncernledningen äger aktier för några miljoner kr.

Att sia om hur priset på koppar kommer utvecklas i närtid är en omöjlig uppgift. Däremot så ser framtiden ljus ut då koppar är en ändlig resurs men där behovet lär skena tack vare den gröna omställningen. Exempelvis innehåller en elbil nästan 4 gånger mer koppar än en ”vanlig” bil. Sedan är det en hel del runt bilen med bland annat laddboxar där koppar kommer behövas.

S&P Global Commodities spår att kopparbehovet mellan åren 2022 och 2050 kommer vara lika stort som världens totala kopparkonsumtionen mellan år 1900 och 2021. Stämmer det så är det rätt galet

Megatrend? Ja, det skulle jag vilja påstå.

Problemet är att man inte kommer kunna möte efterfrågan på ett bra sätt. Ta bara det faktum att ledtiden för att öppna en gruva i snitt är 10 år. De redan startade gruvorna går också mot lägre och lägre halter av koppar och därmed blir det dyrare och dyrare att utvinna dessa.

 

Idag har bolaget på gång en gruva vid namn Josmaria i Argentina. Det här är ett jätteprojekt som mycket väl kan bli det dragande loket i bolaget.

Malmen här är väldigt rik på koppar men innehåller även guld och silver. Gruvan kommer att producera runt 160 000 ton koppar per år när maskineriet väl är igång. Som en jämförelse producerade hela Lundin Mining 250 000 ton koppar 2022.

Nu väntar vi på en mer teknisk rapport som kommer i mitten av 2023 men troligtvis lär denna inte vara igång förrän runt 2028.

 

Köpa/sälja/behåll?

Jag är mer för bolag som levererar utrustning som gruvbolagen använder sig av, men det slår mig ändå att jag gärna skulle vilja äga ett gruvbolag.

Personligen tycker jag att Rio Tinto ur ett utdelningsperspektiv känns mer intressant men Lundin mining är ingen dålig pjäs att äga skulle jag vilja påstå. Bolaget har idag ingen skuld och det gör att man sticker ut med ett lägre EV/Ebit än många konkurrenter.

Jag förstår att nästan 16 000 hos Avanza äger Lundin Mining med tanke på de goda år som kan tänkas komma samt den stabila grund som bolaget har med familjen som storägare.

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x