När jag nyligen skrev mitt inlägg om börsens pärlor så var det tydligt att Hexagon varit en extrem framgångssaga allt sedan år 2000. Många börjar nu tvivla på bolaget och aktien. Aktiekursen talar samma språk och de senaste 3 åren är kursen ner 30%. Är det här ett bra läge att gå in i Hexagon?

Aktiekursen har alltså inte varit en vacker syn sedan 2021. Men lite mer om det senare.

 

En investering i Hexagon

Hexagon är ett gigantiskt verkstadsbolag och ett av världens största bolag inom mätteknik och digitala lösningar.

Helheten är svår att greppa och man verkar faktiskt inom hela 27 olika branscher. Rent praktiskt samlar man in ultra-precisa 3D-data i den fysiska världen – från partiklar till planeter – och använder därefter AI, simulering och automatisering för att öka effektiviteten och förbättra kvaliteten, säkerheten och hållbarheten.

Fadern till Hexagon heter Ola Rollén och han har fått verksamheten att växa från 1,5 miljarder kr i börsvärde till över 300 miljarder. År 2022 levererade dock Ola sin sista kvartalsrapport och lämnade därefter över till Paulo Guglielmini (testa uttala det). Efter 91 kvartalsrapporter var det alltså dags att lämna facklan vidare och kanske i rätt tid beroende på hur man ser på det.

Ola sitter fortfarande kvar som ordförande.

Hexagon delar in sin verksamhet i två ungefär lika stora segment:

Här säljer man olika typer av sensorer för datainsamling från mark till luft. Det finns här en enorm mängd produkter såsom luftburna kameror, drönare, laserscanners etc. Detta kompletteras sedan an program som använder alla mätningar för att skapa de tredimensionella kartorna och modellerna.

 

Här tillhandahålls mätsystem, optiska sensorer och program för CAD och CAM. Hela syftet är att förbättra produktiviteten i produktionsanläggningar och skapar information som är avgörande för planering, byggnation och drift av fabriker och andra anläggningar inom industrin.

 

Till detta bör vi lägga till att Hexagon är en extrem förvärvsmaskin som får andra att se små ut. Under större delen av 2000-talet har man gjort ungefär 10 uppköp årligen. Fokuset ligger på mjukvarubolag med hög marginal. Hexagon har en väldigt fin rörelsemarginal på ca 22%.

 

Hexagon utdelning – en tillväxtsaga

Kikar vi på utdelningarna så är det här en klassisk utdelningshöjare. Räknar jag med aktiespliten på 7:1 så delade man 2009 ut 0,07 kr/aktie. Detta har nu vuxit till 1,52 kr. Drygt 2000% med andra ord

År Ordinarie Extra
2024 1,52
2023 1,36
2022 1,13
2021 0,94
2020 0 0,90
2019 0,88
2018 0,8
2017 0,65
2016 0,58
2015 0,47
2014 0,40
2013 0,34
2012 0,22
2011 0,2
2010 0,17
2009 0,07

 

Pandemiåret innebar en nollad utdelning för bolaget när styrelsen klubbade igenom beslutet. En tid senare insåg man att pandemin inte skulle ha så stor påverkan och därigenom levererade man en extrautdelning som kan ses som ordinarie utdelning för 2020 enligt mitt tycke.

Precis som vanligt kan man inte vänta sig hög direktavkastning och hög utdelningstillväxt över tid. För Hexagons del har direktavkastningen historiskt varit ca 1,4-1,2%. Idag får du faktiskt 1,51% tack vare nedgången i aktiekurs.

 

Köpa dippen i Hexagon

Det finns några saker i bolagets senaste rapport (kvartal 2) som stödjer den stora kursnedgången men det finns också saker som är mer positiva.

Vad som givetvis framstår som mest negativt är den organiska tillväxten på 0% i kvartal 2. Då hade man ökat den med 3% i kvartal 1 och 7% under hela 2023. Det stora problemet är konjunkturen som satt käppar i hjulen för bland annat bygg- och bilsektorn.

Vissa har trott att programvaruförsäljningen i Hexagon ska vara en krockkudde när konjunkturen vänder men så har det inte varit. Här har ledningen flaggat för 0% omsättningstillväxt även i kvartal 3. Kanske är det just den punkten som fått marknaden att se extra negativt på situationen.

Positivt är att det sparprogram som initierades i fjol verkar ha fått bra utdelning. Kostnader för administration och försäljning är ned i absoluta tal under kvartal 2 trots inflationen. Det är inte alltid som sparprogram lyckas.

Ljuspunkten är skuldsättningen som är 1,8 gånger Ebitda. Det är verkligen inte oroväckande men givetvis hade man gärna sett ännu lägre tal.

Vi ser alltså både negativt och positivt. Ska man tro på ledningen så är deras budskap att investeringar och effektiviseringar kommer skapa ett Hexagon som är fullt redo för en förbättrad marknad framöver.

Vad marknaden ser nu är de negativa utsikterna för Q3 men jag själv tror att marknaden tänker för kortsiktigt. Jag har själv svårt att se hur Hexagon kan misslyckas. Värderingen är nu bra mycket lägre än vad den varit historisk och kanske är det dags att köpa ett fantastiskt bolag till ett vettigt pris.

Jag själv fyller nog hellre på i Nibe just nu men troligtvis är det för att jag känner mig mer bekväm med det bolaget.

Vad är din åsikt om Hexagon? Kan det bli mycket värre innan det blir bättre?

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x