Omega Healthcare Investors (OHI) är ett av mina minsta bolag i portföljen. Jag har inte ägt allt för mycket av den här godbiten då jag tyckt att risken varit lite för hög. Samtidigt är det en fin utdelare och frågan är om det kan vara läge att fylla på lite extra.

Länk till bolaget hos Avanza

 

Kort om Omega Healhcare

Bolaget inriktar sig mot sjukvårds-fastigheter och deras primära typer är så kallade SNF:s (Sniffs), alltså Skilled Nursing Facilities. Personer som precis kommit från exempelvis sjukhus och inte känner sig redo att åka hem kan få vistas i dessa under max 99 dagar. Jag skulle behövt dessa när jag blev för tidigt hemskickad från en operation redan samma dag…

OHI äger 917 fastigheter och är den största REIT:en som fokuserar just på Skilled nursing facilities, vars vikt utgör 83% av hela portföljen.

REIT’s är en speciell typ av bolagsform som fokuserar på att dela ut stora delar av vinsten för att på så vis komma undan mycket skatt. Mycket populära i USA, speciellt bland de som valt att leva på utdelningen.

 

 

Läge just nu

I februari så sjönk aktiekursen i OHI med nästan 12% efter att bolaget släppt sin Q4:a rapport. Bolaget meddelade att en av deras hyresgäster hade finansiella problem. Det här kan givetvis påverka bolaget negativt då hyresgästerna är deras viktigaste grundsten i verksamheten.

Det har på senare tid varit mycket oro kring just hyresgästerna men på något sätt verkar OHI stått stabila i slutet av dagen och överlevt både det ena och det andra. Sådana bolag gillar jag.

En klar fördel med den här typen av aktier är självklart att den rider på megatrenden att vi bara blir äldre och äldre och kommer behöva mer och mer vård.

Helt klart finns det säkrare REITs inom sjuk- och hälsovård, men samtidigt tycker jag att oron som legat över bolaget nu verkar släppa. Var den lite sämre Q4 rapporten bara en temporär svacka?

 

Utdelningen

Som utdelningsinvesterare är det alltid intressant att kika på hur bolaget presterar utdelningsmässigt.

OHI delar idag årligen ut $2,96, vilket ger en direktavkastning på 7,29%. Det här är en kvartalsutdelare så du får utdelning 4 gånger varje år.

Tidigare har direktavkastning legat kring 10%, vilket såklart är oroväckande. Samtidigt har man kunnat hålla en stabil utdelning över tid

Utdelningsmånaderna är: februari, maj, augusti, november

Under de senaste 5 åren har den genomsnittliga direktavkastningen varit 6,48%. Det här är en helt okej siffra tycker jag.

Utdelningsandelen ligger kring 90%. Det här är givetvis väldigt högt men samtidigt brukar den vara hög när det kommer till REITs.

 

Slutsalts

Det jag tycker man ska komma ihåg kring OHI (precis som andra bolag inom hälsosektorn) är att det finns en stor politisk risk . Vänder vindarna lite rent globalt så kan det påverkar bolaget rätt mycket, både positivt och negativt. Hälsosektorn kan vara volatil under perioder men brukar prestera bra över tid.

Med tanke på att min portföljandel i bolaget är så pass liten så tänker jag köpa mer på den här nivån. Det till trots att dollarn är väldigt stark just nu.

 

Tänk på att aktiehandel alltid innebär ett stort risktagande. Satsa därför aldrig pengar som du inte är beredd att förlora. Det jag säger ska aldrig klassas som en köp- eller säljrekommendation.

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x