Att investera i investmentbolag har historiskt varit lönsam sparform som hjÀlpt mÄnga inklusive mig att bli miljonÀr. I det hÀr inlÀgget gÄr jag igenom de mest vÀlkÀnda investmentbolagen och utreder vilket som jag sjÀlv tycker Àr bÀst. Vilket fÄr titeln det BÀsta investmentbolaget 2021?

Efter 8 koppar kaffe Ă€r det Ă€ntligen klart 🙂

För att fira 6 Ă„r som bloggare har jag nu skapat det hĂ€r inlĂ€gget som jag Ă€r rĂ€tt nöjd med sjĂ€lv. Viss fakta har jag fĂ„tt dra ut personer pĂ„ bolagen genom mailkontakt. Det finns en risk att all information inte Ă€r klockren men jag har gjort jobbet sĂ„ bra min 6-Ă„riga bloggarerfarenhet tillĂ„ter 😃

Min intention Àr att uppdatera det hÀr inlÀgget kontinuerligt minst en gÄng varje Är.

Observera att inlÀgget innehÄller lÀnkar till Nordnet som Àr min huvudsponsor. Det hÀr inlÀgget Àr dock inte direkt sponsrat av nÀtmÀklaren Nordnet

 

Att utse det bÀsta investmentbolaget

Det finns givetvis mĂ„nga faktorer man kan vĂ€va in för att utse vilket investmentbolag som Ă€r ”bĂ€st”. NĂ„gra exempel:

  • Vilket erbjudet bĂ€st substansrabatten just nu alternativt historiskt?
  • Vilket tror vi kommer ge mest avkastning framöver?
  • Vilket har lĂ€gst förvaltningskostnad?
  • Hur ser Ă€garbilden/underliggande familj ut?
  • Hur pass vĂ€l har substansvĂ€rdet utvecklats?
  • Hur bra har investmentbolaget presterat historiskt?

 

I det hÀr inlÀgget har jag valt att fokusera pÄ sista punkten. D.v.s., vilket av bolagen har presterat bÀst genomsnittlig totalavkastning historiskt till sina Àgare.

NÀr allt kommer till kritan sÄ Àr det just totalavkastning (kursavkastning inklusive Äterinvesterad utdelning) som kommer göra oss rika och har ett investmentbolag lyckats prestera pÄ den fronten sÄ har man uppnÄtt sitt mÄl.

Även om detta nu Ă€r historia sĂ„ Ă€r historik allt vi vet. Framtiden Ă€r Ă€nnu inte skriven. Vad vi dock kan se Ă€r att bolag som presterat bra allt som oftast fortsĂ€tter prestera bra, med vissa svackor givetvis.

Att jÀmföra totalavkastningen mellan alla investmentbolag Àr nÄgot som jag lÀnge velat göra och nu nÀr bloggen fyller 6 Är har jag valt att göra en sammanstÀllning. Det finns fortfarande vissa luckor dÀr jag vÀntar pÄ ytterligare information frÄn bolagen, men det mest Àr nu pÄ plats.

Vi börjar med ett bolag som du sĂ€kert kĂ€nner till…

 

Investor

FrÄgar du 10 000 pÄ Twitter att nÀmna det första investmentbolaget de kommer att tÀnka pÄ sÄ Àr chansen stor att Investor dyker upp flest gÄnger.

Kanske Àr det inte sÄ mÀrkligt. Investor brukar kallas för investmentbolagens moder. Sedan 5 generationer tillbaka har bolaget kontrollerats av medlemmarna i familjen Wallenberg.

Via Investor fÄr du dels en pÄse med börsnoterade bolag men Àven en del i det Investor kallar för Patricia Industries. Det hÀr Àr deras helÀgda rörelse som du inte sjÀlv kan köpa pÄ exempelvis Avanza. Patricia Industries tycker jag gör Investor Ànnu mer intressant.

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

Investor – historisk avkastning
År Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning
5 Ă„r +21,9%
10 Ă„r +23,2%
15 Ă„r +14,3%
20 Ă„r +14,1%

 

 

Kinnevik

Kinnevik Àr kÀnda för att investera i sÄdant som Àr pÄ vÀg att explodera och mÄnga kÀnnetecknar bolaget som snabbfotat. Exempelvis investerade man i jordbruk och industri pÄ 1930-talet nÀr detta var hett, kabel:TV pÄ 1990-talet och e-handel pÄ 2000-talet.

För inte allt för lĂ€nge sedan slopade Kinnevik sin ordinarie utdelning. Jag sĂ„lde i och med att jag enbart investerar i bolag med utdelning. SĂ„hĂ€r i efterhand Ă„ngrar jag mig och det verkar som att Kinneviks syfte blir att i allt högre utstrĂ€ckning dela ut bolag i deras portfölj som ”vuxit klart”. Zalando Ă€r ett sĂ„dant exempel.

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

 

Kinneviks – historisk avkastning
År Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning
5 Ă„r 22,47%
10 Ă„r 20,20%
15 Ă„r 18,61%
20 Ă„r 14,80%

 

 

Latour

Latour Àr ett investmentbolag med betydligt kortare historik Àn t.ex. Investor och IndustrivÀrden. Sedan bolaget bildades för drygt 30 Är sedan har man vuxit om mÄnga och har idag ett börsvÀrde pÄ 176 595,8 MSEK.

Ett par snabba fastighetsklipp med hög belÄning tidigt i karriÀren gjorde grunden för Gustaf Douglas fantastiska resa. Familjen Douglas med bolag Àger idag fortfarande 76%.

Även om Gustaf Douglas föddes med adlig bakgrund sĂ„ föddes han inte rik. Det hĂ€r Ă€r ett klockrent exempel pĂ„ att vem som helst kan skapa sin förmögenhet via börsen, nĂ„got jag ofta tjatar om.

Podavsnittet kring Latour

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

Latour – historisk avkastning
År Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning
5 Ă„r 28,10%
10 Ă„r 30,42%
15 Ă„r 21,45%
20 Ă„r 19,58%

 

 

IndustrivÀrden

IndustrivĂ€rden har jag tidigare titulerat ett ”trĂ„kigt investmentbolag” dĂ„ du fĂ„r vĂ€ldigt stora och vĂ€lkĂ€nda pjĂ€ser i denna pĂ„se. Inte heller fĂ„r du nĂ„gon helĂ€gd rörelse som i Investor. Trots det har IndustrivĂ€rden slagit index och de 10 senaste Ă„ren presterat riktigt vĂ€l.

Styrelseordförande heter Fredrik Lundberg, en man som Äterkommer i nÀsta kapitel om Lundbergs. Största Àgarna av IndustrivÀrden Àr faktiskt Lundbergsföretagen med 17,8% av kapitalet. Vi ser alltsÄ hÀr ett korsÀgande. Fredrik började köpa aktier redan pÄ 2000-talet och 2015 uppgick hans Àgande till drygt 15%. Se mer om Àgarbilden i IndustrivÀrden

PÄ senare tid har IndustrivÀrden presterat sÀmre Àn mÄnga andra investmentbolag, nÄgot som mÄnga mött med stor kritik.

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

IndustrivĂ€rden – historisk avkastning
År Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning
5 Ă„r 12,18%
10 Ă„r 16,88%
15 Ă„r 10.07%
20 Ă„r 11,44%

 

 

Lundbergsföretagen

Lundbergs historik börjar Är 1944 dÄ den 24-Ärige Norrköongsbon Lars Erik Lundberg startade sitt egna byggbolag. Idag fÄr du rÀtt mycket fastigheter om du köper Lundbergsföretagen men du fÄr Àven ta del av ett annat investmentbolag, IndustrivÀrden.

1981 var Lars Eriks dÄ 30 Äriga son Fredrik redo att ta över VD rollen och har sedan dess skött bolaget helt okej sett till vÀrdet investerarna fÄtt. Han Àr dessutom absolut största Àgaren med drygt 42% av aktieinnehavet.

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

Lundbergs- historisk avkastning

År Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning
5 Ă„r 12,27%
10 Ă„r 18,19%
15 Ă„r 12,87%
20 Ă„r 15,41%

 

 

Svolder

Svolder har lÀnge varit en favorit hos mig. Det hÀr Àr ocksÄ största bolaget i min bloggkollega Aktiepappas portfölj.

HÀr fÄr du exponering mot smÄ- och medelstora bolag sÄ att du sjÀlv inte blir tvungen att luslÀsa om dessa. Det hÀr Àr ett klockrent alternativ till en smÄbolagsfond men med betydligt lÀgre avgift (dock den högsta bland investmentbolagen i denna artikel)

Historiken gÄr inte allt för lÄngt tillbaka i tiden utan strÀcker sig till 1993 dÄ en grupp medarbetare pÄ Alfred Bergs Kapitalförvaltning klÀckte idén om Svolder.

SjÀlva idéen Àr simpel. SmÄ bolag har större potential att vÀxa snabbt och Àr i regel lÀgre vÀrderade Àn större bolag. Namnet Svolder kommer frÄn Slaget vid Svolder under vikingatiden och dÀrifrÄn kommer Àven den vikingainspirerade loggan som du ser i bilden ovan. Slaget vid Svolder resulterade i bildandet av ett framgÄngsrikt nordiskt rike.

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

 

Svolder – historisk avkastning

År Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning
5 Ă„r 26.27%
10 Ă„r 30.22%
15 Ă„r 19.37%
20 Ă„r 16.53%

 

 

Öresund

Öresund Ă€r ett investmentbolag som bytt skepnad mĂ„nga gĂ„nger under historians gĂ„ng. Idag Ă€r dock bolaget tĂ€tt förknippat med Mats Qviberg som tog över Ă€gandet pĂ„ 1990-talet. Bolaget historia strĂ€cker sig Ă€nda tillbaka till 1890-talet.

Via Öresund fĂ„r du tillgĂ„ng till en rad spĂ€nnande bolag som fĂ€rre hört talas om Ă€n de under exempelvis IndustrivĂ€rden. Catena Media och Bilia Ă€r exempel pĂ„ sĂ„dana bolag.

Notera! Jag har inte hittat nĂ„gon bra sammanstĂ€llning över Öresunds totalavkastning men har slĂ€ngt ivĂ€g frĂ„gan till dem. I tabellen nedan hittar du i stĂ€llet hur substansvĂ€rdet ökat. Hade Öresund alltid handlats till 0% i rabatt sĂ„ skulle detta vara bilden som visar verkligheten men sĂ„ Ă€r det sĂ€llan. Just nu Ă€r detta den bĂ€sta informationen vi kan fĂ„ fram.

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

 

Öresund – historisk avkastning

År Genomsnittlig Ă„rlig ökning av substansvĂ€rde
5 Ă„r 8.88%
10 Ă„r 14.07%
15 Ă„r 12.82%
20 Ă„r 15.99%

 

 

Ratos

Ett trÄkigt uttryck har pÄ senare tid satt sitt fÀste hos Ratos:

”Rata Ratos”

Kanske Àr det inte sÄ konstigt dÄ vi under de senaste 10 Ären fÄtt en avkastning som Àr bra mycket lÀgre Àn index. Det mÄnga dock glömmer Àr att Ratos historiskt varit enormt framgÄngsrikt och givit en suverÀn avkastning till sina investerare.

Jag har skrivit mycket om att jag tror trenden i Ratos nu Àr pÄ vÀg att vÀnda och det ska bli vÀldigt spÀnnande att följa deras fortsatte resa.

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

 

Ratos – historisk avkastning

År Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning
5 Ă„r 12.10%
10 Ă„r 1.86%
15 Ă„r 3.13%
20 Ă„r 9.88%

 

 

Bure Equity

Bolaget Àr en aktiv aktör vars affÀrsidé Àr att förvÀrva, utveckla och pÄ sikt avyttra större rörelsedrivande verksamheter.

I början var Bure en stor framgÄngssaga men 2002 gjorde bolaget en förlust pÄ 1,4  miljarder kr som satte en vÄt filt över aktien likt nutidens Ratos. Började du investera efter 2003 har du dock fÄtt en mycket attraktiv avkastning och med tanke pÄ utvecklingen de senaste Äret Àr det inget snack om att Bure Äter fÄtt vind i seglen.

De sista 5 Ären har Bure bjudit pÄ en helt galen resa. Jag Àger ingen hatt men hade jag gjort det hade jag tagit av mig hatten

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

 

Bure – historisk avkastning

År Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning
5 Ă„r 36%
10 Ă„r 27%
15 Ă„r 24%
20 Ă„r 8.11%

 

Creades

Creades Ă€r det yngsta investmentbolagen i min lista och grundades redan 2012. Även om historiken Ă€r kort sĂ„ kanske det hĂ€r Ă€r ett av de mest spĂ€nnande bolagen att Ă€ga. De inriktar sig pĂ„ investeringar som kan matcha morgondagens behov med mycket teknikfokus.

DÄ Creades inte har nÄgon 20-Ärig historik kan jag inte delge samma information som övriga investmentbolag. Dock presenterar man pÄ deras IR sida följande information:

Genomsnittlig Ă„rlig avkastning de senaste 8 Ă„ren: 26.91%

Jag har mailat för att frÄga om mer specifik information, t.ex. de senaste 5 Ären.

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

 

VNV Global

VNV Global - Teckna aktier i företrÀdesemissionen | Pareto Securities

OcksĂ„ kĂ€nt som Vostok New Ventures, ett namn man gick under tidigare. Det som Ă€r otroligt Ă€r att jag skickade en mailfrĂ„ga rörande deras totalavkastning kl 22:00 pĂ„ kvĂ€llen. En halvtimme senare, kl 22:30, fick jag svar 😍 Är inte det service sĂ„ vet jag inte vad som Ă€r.

I mailet fick jag tillgÄng till den hÀr kalkylatorn som borde behöva vidareutvecklas. LÀnken Àr vÀldigt mÀrklig men den Àr legit:

https://widget.datablocks.se/api/rose/widgets/stock-calculator?token=31c26e32-d62d-4b03-8a5f-206453c30a6b&c=0b2db52d-5cde-47de-8838-a12abf4ac6ce

TyvÀrr har vi bara fÄtt information fram till 2008 men min IR kontakt pÄ VNV Global svarar sÄhÀr:

Kan nog ocksÄ leta rÀtt pÄ data för perioden 1997-2007 för gamla vostok nafta som till sist blev Vostok Gas och likviderades, men det kanske Àr mindre relevant.

LĂ€nk till bolaget hos Nordnet

 

VNV Global – avkastning

År Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning
5 Ă„r 19.43%
10 Ă„r 34.27%
15 Ă„r -data finns inte-*
20 Ă„r -data finns inte-

 

 

 

BĂ€sta investmentbolaget 2021

DĂ„ har vi kommit fram till kĂ€rnan i inlĂ€gget. Är det möjligt att kora det investmentbolag som lyckats allra bĂ€st?

DÄ Creades har sÄ pass kort historik sÄ har jag valt att inte inkludera dem hÀr men jag mÄste ÀndÄ sÀga att de presterat vÀldigt bra under den korta stund de varit med. NÀr jag fÄr information om de senaste 5 Ären sÄ kommer detta inkluderas.

Genomsnittlig Ă„rlig totalavkastning

SammanstÀllning av olika tidsperioder med vinnare av varje period

(LĂ€s mer om CAGR)

 

För mig Àr det inget snack om saken att Latour presterat allra bÀst av de ovan nÀmnda investmentbolagen

Gudarna ska veta att det Àr en otrolig skillnad att prestera bra under 20 Är jÀmfört med 15 Är. 20 Är mot 10 Är Àr givetvis Ànnu större skillnad. DÀrför har jag valt att lÀgga mest prestige i 20 Äriga grafen. Det tillsammans med att Latour kommit tvÄ:a i de andra epokerna gör att guldmedaljen hamnar hÀr.

Det finns givetvis övriga saker att notera som Bures fantastiska historik de sista 15 Ären. TyvÀrr staffade sig missen under 2002 vÀldigt hÄrt och pÄverkar den totala avkastningen under 20 Är oerhört.

VNV Globals otroliga kursrörelse tillsammans med Äterinvesterad utdelning de senaste 10 Ären Àr ocksÄ nÄgot som bör uppmÀrksammas. Att de svarar pÄ mitt mail kl 23 pÄ kvÀllen 30 minuter efter det att jag mailade Àr Ànnu mer beundransvÀrt och nÄgot jag vÀrdesÀtter otroligt högt.

Latour Ă€r alltsĂ„ vinnaren enligt mig men det Ă€r min högst personliga Ă„sikt. Den fantastiska resa som Gustaf Douglas lyckats göra frĂ„n start Ă€r obeskrivlig. Än idag kan vi se hur Latour vet hur en slipsten ska dras med tanke pĂ„ att de i nĂ€st intill alltid lyckas vĂ€lja bolag som marknaden kommer att Ă€lska.

Jag vill avsluta med en bild som jag sjÀlv tog vid Tomras nya maskiner pÄ Coop nÀra mig. Tomra ingÄr i Latours portfölj och Àr enbart en av deras mÀktiga framgÄngssagor.

16
0
Kommentera gÀrna :)x
()
x