Fonden Aktiespararna direktavkastning är exakt vad det låter som – en fond som investerar i en rad olika högutdelare för att på så vis generera hög direktavkastning till investerarna. Det här har kommit att bli ett populärt innehav bland många utdelningsinvesterare och kanske finns det en god anledning till det.

 

Aktiespararna direktavkastning

I den här artikeln:

  • Delar Aktiespararna direktavkastning ut utdelning?
  • Hur bra har fonden gått mot index?
  • Vilka är fondens största innehav?
  • Vad anser jag om fondavgiften?

 

Aktiespararna direktavkastning är en passivt förvaltad aktiefond där man placerar i de 21 bolag med högst direktavkastning bland de 60 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Här utgår man alltså från de 60 mest omsatta aktierna och inte de 30 mest omsatta som i OMXS30.

Frågan många ställer sig är betalar Aktiespararna direktavkastning någon utdelning? Det korta svaret är Ja, ifall du äger aktier av klass B.

Från fondförvaltarens site:

Aktiespararna Direktavkastning A återinvesterar alla utdelningar från fondens innehav.

Fonden Aktiespararna Direktavkastning B är däremot en utdelande andelsklass.

När fonden själv får utdelning så återinvesteras den i fonden, men en gång per år under sommaren delar man alltså ut pengar till fondandelsägarna. Det här är rätt unikt bland svenska fonder.

Hur stor är då utdelningen i Aktiespararna Direktavkastning? Nå, den 16 juni förra året avskildes 7,23 kr per fondandel till ägarna. Räknat på fondkursen som idag är ca 125 kr så blir direktavkastningen i aktiespararna direktavkastning 5,7%. Däremot har direktavkastningen varit betydligt högre viss perioder, ibland uppåt 8-10%.

Utdelningen du får är då baserad på vad fonden själv fått i utdelning. Varje år ses dock innehaven över och byts ut, vilket då medför att vi måste ta hänsyn till när de underliggande bolagen delar ut samt hur stor utdelningen var när bolaget var en del av Aktiespararna Direktavkastning. Därför kan utdelningen skilja mycket från ett år till ett annat.

En knepig grej är att det i deras faktablad står att man måste kontakta fondförvaltaren (Cicero) ifall man vill ha utdelningen i sin egna plånbok, annars återinvesteras den direkt i fonden. Äger du serie B via Avanza så ska dock det här ske per automatik och du kan själv välja vad du vill göra med utdelningen. Hur det är hos Nordnet vet jag inte men jag gissar på att samma gäller.

Hur har då Aktiespararna direktavkastning presterat mot index? De 5 senaste åren har fonden avkastat 99,2% utifrån deras senaste månadsrapport i december 2023. OMXS30GI (inklusive återinvesterad utdelning) har under samma period avkastat 76,66%

Totalavkastning 5 år
Aktiespararna direktavkastning 99,2%
OMXS30GI 76,66%

 

Fondavgiften i Aktiespararna direktavkastning är 0,3%. Det är rätt lågt med tanke på att en svensk fondsparare i snitt betalar 0,9% i fondavgift. Avgiften är rätt lik den i XACT Norden Högutdelande. Sedan går det givetvis diskutera hur välförtjänt fondavgiften är då sättet att välja aktier till fonden egentligen inte är någon raketforskning.

Varje år ser man alltså över innehaven i fonden och väljer de 21 aktierna med högst viktad direktavkastning. Metoden för att ta fram den viktade direktavkastningen är att det senaste utdelningsbeskedet från respektive bolag viktas med 60% samt de två föregående åren med 30% respektive 10%. Det senaste året vägs alltså betydligt tyngre. Som sagt, ingen raketforskning.

I dagsläget är detta de största aktierna i fonden:

Mina summerade tankar om fonden är att det helt klart inte är någon dålig investering. Fördelen är att risken känns väldigt låg med tanke på antalet aktier samt sättet man säljer aktier på. Med det sagt finns det nog betydligt bättre sätt att välja bland de bästa utdelarna och det är egentligen ingen självklarhet att fonden ska finnas i din portfölj.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x