“Utdelningsträsket…?”

Lyssnar regelbundet på en ny Youtubeserie av Mikael Syding vid namn 25 Sekunder. Det är troligtvis tänkt ska vara en mer frekvent och mer regelbunden form av podden 25 minuter, som jag också följer.

Här får man oftast lite bra tips och tricks och får ständigt veta saker man inte tidigare visste. Se alla avsnitt i Mickes kanal: https://www.youtube.com/user/GlidarMats/videos. Ibland tenderar vissa klipp att vara lite mer innehållslösa, men det är väl det man får ta.

I vissa lägen får man däremot ställa sig frågan vad som egentligen menas och om det är rätt och riktigt. Exempelvis pratades det i detta avsnitt om Utdelningsinvesteringar som är ett hett ämne här på bloggen:

 

Jag förstår till viss del att man inte ska lura in sig i något “utdelningsträsk”. Exempelvis går det att köpa bolag som inte kommer leverera särskilt mycket på lång tid men som samtidigt i nuet har en hög direktavkastning.

Däremot är det ju så att direktavkastningen oftast följer kursen. Så, tappar bolaget värde så tenderar utdelningen att bli mindre. Det sker givetvis inte direkt utan först nästa år då bolaget haft sin årsrapport och presenterar utdelningen för kommande år.

Tycker själv att utdelningsinvesteringar är positivt, om man gör det på rätt sätt. Förut tittade jag bara på själva utdelningen och dess historik utan att förstå själva bolaget. I slutändan vill man ju ha en hög totalavkastning och då är det viktigt att bolaget fortsätter bli mer värderat på lång sikt.

Om jag får välja mellan 2 bolag som kommer ge samma totalavkastning på 10 år men där ena bolaget delar ut pengar medan det andra inte gör det (bolaget anser sig investera pengarna bättre), så är det självklart att jag väljer bolaget med utdelningar.

Utdelningar kan återinvesteras och kanske inte enbart i samma bolag utan i andra bolag, vilket är en viktig punkt i min nuvarande och framtida strategi.


Men, se till att följa 25 sekunder och 25 minuter. Där finns det otroligt mycket att lära sig.

6 thoughts on ““Utdelningsträsket…?”

 1. Tycker ärligt talat att GlidarMats argumentation är tramsig. Vänder man på hans argumentation i andra riktningen kan man lika säga gå inte ner dig i det där aktiekursträsket för de där aktierna kan vara för dyra och gå ner i kurs. Samtidigt pratar sparekonomer sig varma om månadssparande i indexfonder med låga avgifter. De kan givetvis också gå ned i perioder. Precis så fånigt är det. Och naturligtvis är det lika farligt att köpa en aktie vilken som helst i förhoppningen att den ska gå upp. Man måste göra sin läxa oavsett strategi.

  De skäl han anger för om en aktie är värd att investera i eller inte gäller förstås en utdelningsinvestering också. Du köper kanske inte Fortum trots hög utdelning om du förväntar dig att den kommer halveras i framtiden.

  Självklart måste man välja sina investeringar noga oavsett vilken strategi man väljer. Det är ärligt talat tröttsamt att höra den typen av argumentation för den är generaliserande, tendentiös, besserwisseraktig och ytlig. Man bortser från att utdelningsinvesterare inte är en homogen grupp utan precis som aktieinvesterare i stort har en uppsjö olika strategier som är anpassade efter vad de anser sig kunna bäst och ha tid med.

  1. Hej Utlandsutdelaren och tack för en fantastiskt lång kommentar 😀
   Håller med dig faktiskt. Vill man tänka så kortsiktigt är det nog lika bra att placera 100% i räntor och inte ge sig in i aktiehandel överhuvudtaget.

   Ha en riktigt trevlig söndag!

  1. HAHA! Shiet så jag skrattade åt den kommentaren 🙂 Senaste videon spelade han in på dansgolvet tror jag. Hörde inte ett ord. Men det var kanske meningen

 2. Tjena,
  Jag kollar på Mickes videoklipp titt som tätt men har ej sett alla. Det här om utdelningsträsk har jag missat. Bra poäng för det är lätt att luras till någon sorts trygghet i just utdelningen och köpa den till tokigt pris.

  Mvh petrusko

  1. Men halloj Petrusko! Riktigt kul att du är inne här och läser 😀
   Näe det var väl en trygghet som jag kände tidigare också. “det spelar ingen roll hur bolaget går, utdelningar får man i alla fall”. Det är inte riktigt så det funkar 🙂

Kommentera