Nyårsgodis 1 – mitt sparande 2016

Tänkte såhär nu när det nya året börjar vandra sig allt närmre skänka ett par goda karameller till alla mina flitiga läsare.

Den första munsbiten är en liten sammanställning av hur mitt sparande sett ut under året. Som ni redan vet trycker jag mycket på sparande och tycker att det viktigaste inte är vilken lön du har utan snarare de redskap som du själv sätter upp för att kunna öka din sparkvot. Lönen kommer du givetvis kunna påverka framöver, men ditt sparande kan du göra något år redan idag!

Vi börjar med att kika på lönen 2016…

Lönen har alltså varierat från 26 000 riksdaler ner till 22 000, vilket kan kännas som ett stort spann. Största anledningen är då traktamente och diverse övertid men även sjukdomar som glidit in lite här och där.

Min nuvarande bruttolön (före skatt, tänk brutalt mycket) är 30 060 kr.

Min totala lön 2016 efter skatt uppgick till 295 770 kr. Skulle jag leva på 0 kr per år så hade alltså jag kunnat uppnå mitt mål på lite drygt 3 år och då har jag inte räknat med någon avkastning eller utdelning alls.

 

Mitt sparande under året har sett ut såhär:

 

Här vill jag tillägga att jag i början av året var otroligt återhållsam och investerade inte allt mitt sparande till portföljen utan sparade i någon sorts reservbuffert på sidan om. När sedan sommaren gav sig till känna började jag gå all-in och beslutet skedde snabbt och brutalt – jag skulle spara allt överblivet till min portfölj och mitt mål.

Att gå från 1 krona till 1 miljon var vid det här laget inte bara en tanke utan min framtida passion!

Såhär har min sparkvot under året sett ut:

 

 

Här vill jag också poängtera att juli och augusti kunde bli så otroligt stora för att jag sköt in det jag sparat extra i början av året till dessa månader. Det är alltså bara årets sista 4 månader som är mer precist.

Genomsnittlig sparkvot 2016: 45%

Min reflektion till det är att 45% är sjukligt högt med tanke på att jag i början av året inte gick in helhjärtat till mitt projekt. Att slå det 2017 är definitivt en tanke i mitt huvud och något som jag ska sträva efter.

Om jag skulle kunna gå tillbaka till mig själv till början av året och ge mig ett enda råd skulle det vara:

“Sluta fega och kör på!”

Livet är för kort för att inte ta några risker och jag önskar att jag hade gått all-in redan i januari och egentligen ännu tidigare. Till alla er som där ute funderar om ni ska ta steget och börja investera: sluta fundera och kör på! Vi kommer tillsammans att nå ett framtida lyckligare liv med mer frihet om vi fortsätter jobba mot våra mål. Ge aldrig upp och se till att varje månad försöka göra ditt sparande ännu bättre.

 

 

 

 

6 thoughts on “Nyårsgodis 1 – mitt sparande 2016

 1. Hej KTM

  Jag tycker egentligen “sparkvot” är fel term att använda. Jag använder istället “eget kapital kvot, EKK”. Att amortera på lån är per definition inget sparande, MEN ökar det egna kapitalet. Och det är ju det vi alla eftersträvar – ett högt eget kapital. Därför räknar jag i vår ekonomi på EKK istället.

  Tack för en bra blogg och du får gärna berika min.

  1. Hej på dig vardagsekonomi!
   Tycker du har helt rätt i det du skriver. Amortering av lån är ju en mycket bra investering i sig och borde räknas med det också. Har inget lån för tillfället men när jag väl får det ska jag självklart ta med det i kalkylen också 🙂
   Tack så hemskt mycket för att du läser och kommenterar!
   Ska ta och kika in din blogg hade jag tänkt.

    1. Hejsan Nicklas!
     Bra sunpunkt 🙂 Är ju bra att amortera på sina lån om man har sådana men man ska nog inte frångå portföljen helt för att amortera 100%.
     Kul att du läser bloggen och lycka till framöver!

 2. Imponerande start! Har också problem att få in amortering i “sparkvoten” så kanske man ska ta och fundera på alternativa termer. I dagsläget kör jag de som två separata kvoter, en för sparande och en för hur mycket av nettoinkomsten som jag lägger på att amortera ner skulder.

  1. Hej Investerarrookien!
   Kul att du tittar förbi 🙂

   Att dela upp det i två separata tycker jag låter riktigt bra. Då kan man dessutom gå tillbaka och kolla hur mycket man lagt under vissas tidsperioder.

   Känns som om det kommer bli hurköp för oss snart så då får jag nog börja gå i dina fotspår och deklarera som du 🙂

   Ha en god fortsättning!

Kommentera