Vänta med köp till rapporterna?

Vi går som sagt in i en rätt intensiv rapportperiod inom kort. Alla vi (inklusive jag) som har rätt många bolag i portföljen har definitivt mycket rapport-läsning att se fram emot. Så, vi ser nu till att damma av läslampan och koka kaffet inför kommande veckor. Men, ska man egentligen vänta med att köpa tills hetsen kring alla rapporter lagt sig?

Fick en intressant fråga på Twitter idag:

Det här är ju väldigt intressant. Vi vet sedan tidigare att vissa bolag kan sjunka ibland 5% eller mer i och med en enskild rapport. På samma vis kan bolag stiga med lika mycket. Större bolag tenderar ju att svänga mindre, men även här kan vi se relativt stora rörelser.

För mig är det rätt idiotiskt att sälja något p.g.a. en dålig rapport. Om ett bolag däremot börjar prestera dåligt år efter år, sänker utdelningarna, samtidigt som börsen rör sig uppåt ska man däremot ställa sig frågan om det kan börja lukta sälj.

I nuet är mina likvider i stort sett nere på 0 kr, vilket kanske inte är så smart när rapportperioden närmar sig. Min strategi är ju som sagt att köpa bra bolag som för tillfället har det tungt. På samma gång fortsätter jag köpa mindre delar i bolag där det går bättre för att även få vara med på uppgången, för vem vet hur länge den varar?

När allt kommer till kritan så kommer allt det här inte spela någon roll om 10-20 år. Bolag kommer ha bra och dåliga tider och det här kommer att svänga snabbt beroende på bransch och läge.

Så, min korta rekommendation, blir att inte misströsta ifall du inte har något kvar att köpa för men för dig som har pengar kvar kan det vara värt att vänta för att se om ditt favoritbolag handlas på rea och dra in ett fint köp just här.

 


 

Vet att jag har många rutinerade bloggkollegor som läser här och det vore intressant att höra er åsikt 🙂

Aktiepappa, Humankapitalisten, Bullpappret, Frihetsmaskinen m.fl. hur har ni lagt upp er strategi?

 

6 thoughts on “Vänta med köp till rapporterna?

 1. Jag har ett par bolag i portföljen som jag har planerat att köpa fler aktier i. Som du är inne på, så tycker inte jag heller att det spelar någon större roll om kursen går ner (eller upp) ett par procent om man ändå har tänkt äga aktien på lång sikt. Men visst känns det ganska tillfredsställande när man lyckas köpa på en dipp och aktien sedan vänder upp igen.

  Jag kommer att bevaka mina köpkandidaters rapporter och om någon av dem sjunker omotiverat mycket så kan det nog bli affär. Även jag är dock något “illikvid” för tillfället, så troligtvis blir det max en affär i storleksordningen 25 000 kr i så fall.

  1. Tack för din kommentar bullpappret, roligt att höra att vi tänker ungefär lika 🙂
   Wow! 25000 kronor för en affär liksom? jag som tycker att jag köper mycket när jag köper för 1500 kr åt gången 😀 Blir ju rätt mycket courtage för min del.
   Ha en fortsatt trevlig kväll!

 2. I mitt fall beror det på om jag är långsiktig eller mer kortsiktig i aktien.

  När de gäller kärninnehav som Castellum, Axfood mm. ökar jag gärna före rapporten eftersom jag vet att de är stabila och att det mer är en fråga om hur mycket de kommer öka. På lång sikt kommer jag inte bli besviken och då kan jag lika gärna köpa före rapporten.

  När det gäller kortsiktiga lite mer riskabla innehav som kvartalsutdelande enfastighetsaktier säljer jag till och med av innehavet ibland före rapporter och tar hem vinst eftersom det är en av få faktorer som är kursdrivande. Skulle det visa sig att de når sämre resultat och behöver sänka utdelningen kommer de snabbt bli en dålig affär. Då tar jag hellre hem vinsten när läge uppstår och köper tillbaka igen när jag säkert vet vilken utdelning som kan förväntas nästa år. Visst kostar det en halv procent i courtage för köp & sälj men det är det ändå värt om man kan ta hem vinst med säkerhet. Lägen att återköpa uppstår alltid förr eller senare.

  1. Hej Utlandsutdelaren!
   Tusen tack för sin åsikt och tillvägagångssätt. Mycket intressant teori och jag förstår det du säger att det ibland kanske är säkert att sälja av mindre bolag innan rapport.
   Äger egentligen inga mindre bolag och har som intalat mig själv att inte göra det de närmaste åren innan jag fått tillräckligt bra koll på läget 🙂
   Tack för att du lär oss åter igen!

  1. Hej Frihetsmaskinen och kul att du kommenterade 🙂

   Ja det är ju ingen vidare känsla när det uppstår köplägen och man står där med skägget i brevlådan. Förra året var jag rätt Ok på att ha likvider när det väl kom till Brexit och valet i USA, men nu är jag sämre 😛

   Ha det fint du med!

Kommentera