Ska man investera i bank?

I veckan skrev jag ett inlägg om Handelsbanken och där ställde jag frågan ifall det var värt att ha flera olika banker, så länge inte den totala vikten inom bank blir för högt. Hela inlägget kan ni läsa här.

Banker har ju verkligen på senare tid exploderat och gett mig en riktigt bra avkastning. Många tror dessutom att det kan vara så att bankerna fortsätter uppåt även framöver, men det är givetvis ingen garanti.


Satt igår och funderade på om det är framtidssäkert att äga banker alls. Då menar jag traditionella banker som Handelsbanken, Nordea och Swedbank.

Exempelvis hade jag tidigare mitt sparande på banken medan majoriteten nu ligger på Avanza. Endast min buffert ligger på en vanlig bank.  Att mitt enskilda sparande inte påverkar bankernas utveckling förstår jag, men vad händer i framtiden om alla väljer att ha sitt sparande som jag?

Givetvis kommer det ju alltid behövas lån och folk kommer väl alltid att låna till både nödvändiga och icke nödvändiga grejor. Däremot ser jag hellre att jag lånar pengar via Avanza än via en storbank då Avanza har otroligt bra lånevillkor ifall man har tillräckligt med pengar i bingen.

Förut var det väl dessutom populärt att köpa aktier via banken, men nu känns deras avgifter (courtage) otroligt dyrt. Är det ens någon idag som köper aktier på sådant vis?

Det som tilltalar mig mest att ha något alls på mitt bankonto är i dag i huvudsak Swish. En otroligt lättanvänd tjänst som nog skulle bli svår att klara sig utan idag.

Min investeringshorisont är 15-20 år och det är svårt att se vad som kommer vara lönsamt på så lång sikt.

Vad tror ni? Kommer vi alltid behöva våra traditionella banker?

18 thoughts on “Ska man investera i bank?

 1. Tror att bankerna alltid kommer tjäna pengar, höjda kortavgifter m.m
  sj har jag Nordea,Seb och Swedbank, fina utdelningar och olika månader pengarna rasslar in.
  Och köper nog på mig en skvätt Avanza aktier när priset känns rätt

  1. Halloj!
   Ja så är det nog. Annars skulle dom nog bytt taktik för länge sedan. Kommer givetvis fortsätta vara kund i min bank men tror jag kommer spara mindre där framöver 🙂

  1. Hej Sparo!
   Näe det är nog kanske det värsta man kan göra 🙂 Sedan är det ju inte alla svenskar som väljer att spara i aktier heller. Det kommer nog fortsätta finnas pengar på bankerna 😛

 2. Jag tycker det är skitsvårt att förutspå framtiden för storbankerna. På väldigt lång sikt borde de tappa mark om de inte förbättrar vissa saker samtidigt så är deså många människor som bara flyter med och betalar.sen har vi alla företag.

  Själv har jag 8,5% av portföljen i bank, mest Handelsbanken och Nordea men även Swedbank och SEB.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Hej Frihetsmaskinen!
   Ja när det kommer till aktiehandel så är det nog ingen nyhet att många väljer andra alternativ än att handla via storbankerna, men är osäker på hur mycket förtjänst det här varit för bankerna tidigare.
   Tycker det låter som en riktigt bra kombo! Kör på så hörs vi 🙂

 3. Banken i traditionell mening kommer dö ut. Räddningen kan vara olika certifikat för rådgivning, banktillstånd mm. Med dagens servicenivå hade de annars varit omkörda av vilken annan ny aktör som helst.

  Men hur lång tid? Tja, hur långt är ett snöre😁

 4. Vi privatpersoner är ganska små om jämför med företag, bostadsrättsföreningar osv. Om det dyker upp nischbanker som börjar ta marknadsandelar från dessa stora kunder finns det skäl att börja oroa sig. Men än så länge känns storbankerna trygga och säkra ur ett investerarperspektiv.

  1. Hehe näe precis! Och företag behöver ständigt låna pengar så det är nog dumt att oroa sig. Var bara lite av en sak jag tänkt på nu när man valt att handla aktier direkt via en nätmäklare i stället.
   Ha en fortsatt trevlig söndag och tackar för kommentaren 🙂

 5. Tänk på att de stora courtagen kommer inte på oss småsparare. När en AP fond eller dylikt ska spara krävs det helt andra resurser och rapporteringssystem. Det är något de fyra storbankerna kan leverera. Framförallt SEB som nästan är ensam på Global Custody av de svenska storbankerna. De behövs då skatterapportering, kunna hålla värdepapper i andra länder, avtal med de osv osv. Så är man jämför nischbankerna med storbankerna ska man komma ihåg att man jämför helt olika saker. Sen kan idag nischbankerna ge bra bolån till bra privatkunder. Men de har svårare att ge lån till större aktörer som behöver pengar.

  när tex Castellum lånar pengar är banken i botten, sen kommer obligationer och preffar. sen på toppen kommer tessien osv.. Så för att komma ner till vissa bra vilkor osv så kommer det ta mycket stora startup innan de kommer börja äta bankens vinster.

  Frågan är istället om bankerna klarar av att förändra sig när de får veta långt innan att en aktör är på väg? Har de då förmåga att förbättra sina system och kicka folk som då leder till en effektivare bank?

  vad tror du??

  1. Hejsan Karl och tackar och bockar för din långa och informativa kommentar.
   Jag håller med dig. Dessutom så är det, precis som jag skrev, inte var och varannan svensk som kan ta lån via nischbankerna och då återstår ju enbart ett alternativ och det är en storbank 🙂

 6. Hej! Ganska nyss hittat hit till din blogg som jag gillar väldigt mycket, både innehålls- och layoutmässigt, den är riktigt snygg o ser proffsig ut! Ang bankerna så tror jag som de flesta andra att de kommer att finnas kvar men kanske blir tvungna att anpassa sin verksamhet lite. Fast å andra sidan kanske det inte ens behövs, det är ju oerhört många privatpersoner som fortfarande tror att banken är ”deras vän” o gladeligen betalar alla deras avgifter utan minsta tvekan o är såå nöjda med sin personliga bankman. Jag kommer att fortsätta ha alla storbankerna kvar i min portfölj ett bra tag framöver iallafall, den som lever får se om det var ett bra val 🙂

  1. Hej Lisa!
   Tack så hjärtligt för de orden, gjorde mig riktigt riktigt glad och kul att du tycker om bloggen 🙂
   Jag håller med dig gällande bankerna faktiskt. Ett exempel är ju hur jag betalade 17% i courtage varje månad för mitt pensionsspar (privata).
   Hade nog fortsatt med det än idag om jag inte tagit steget och lärt mig mer om ekonomi och om att spara taktiskt 🙂 Så, har man själv varit dum antar jag att andra också kan vara det.
   Ha en riktigt fin alla hjärtans dag!

Kommentera