H&M – och varför jag inte trycker ‘sälj’

Det finns nog fler än jag där ute som känner det… Ett ständigt hat mot detta bolag och ständiga skriverier om att man inte bör äga H&M längre, att det på något vis inte är samma bolag som det en gång var. Här följer min syn på vad jag tänkt göra med innehavet.


Tycker man allt för ofta får kommentarer på Twitter när man skriver att man köpt mer H&M. Får dessutom en hel del frågor just varför jag kan välja fortsätta köpa H&M nu när läget ser ut som det gör.

Men, frågan jag ställer mig är oftast: vad är det egentligen för läge vi befinner oss i? Hur framtiden ser ut kan vi aldrig veta och därigenom tycker jag att det är svårt att spekulera om läge att köpa något.

Det jag i stället vill kolla på är hur stabilt bolaget varit över tid. Att H&M är ett stabilt bolag som historiskt levererat råder det ingen tvekan om. Sedan är det förstås så att det psykologiska ute reflekterar mycket till kursens svängningar.

Som långsiktig investerare har jag tidigare gjort misstag och sålt för tidigt p.g.a. vad marknaden tycker och tänker, snarare än att lyssna på mig själv. Ta exemplet i Ericsson. Min långsiktiga strategi var klockren men jag valde att trycka sälj vid helt fel tillfälle.


Grafen är hämtad från Avanza

Det jag tycker man ska komma ihåg är att H&M fortfarande går bra. Det öppnas ständigt butiker och försäljningen går fint. Det som gör att aktien pressas ner är just att förväntan om vinsten i framtiden är lägre än vad den är idag. Lyssna på det ordet själva…förväntan. Vad är det som säger att förväntan blir utfallet?

När väl en negativ spiral vuxit fram så tenderar mängden att följa med, sälja sitt innehav och kursen går således ner. Inget konstigt med det då många är osäkra på framtiden hos H&M.

Jag gillar att äga bolag av kött och blod. Nyligen har herr Persson (Stefan Persson) tryckt in en riktigt stor deg i H&M och det bevisar för mig och många andra att ledningen fortfarande tror på bolaget. Hade det däremot varit tvärt om, att ledningen själva sålde det mesta av sitt innehav, ja DÅ hade jag börjat tvivla. Om inte ägarna själva tror på bolaget, ja vem ska då göra det?


Kom ihåg att börsen är ett psykologiskt väsen. Bolag går upp och bolag går ner, men i längden tenderar bra bolag att fortsätta gå just bra.

Givetvis kan jag inte rekommendera någon att köpa något här på bloggen. Jag vill bara förmedla att jag fortfarande är lång i mitt innehav och inte har som avsikt att sälja något ännu.

Det är när det verkligen är utmanande som du och ingen annan ska luta dig tillbaka och tro på varför du köpt aktien från första början. För mig är H&M ett stabilt bolag men som jag skrev så är historisk stabilitet ingen garanti för framtida stabilitet.

En bra ledning, ett bra koncept och framförallt ett nytt sätt att se på e-handel gör däremot att jag känner mig trygg, trots att skutan svajar i dessa dagar.

Jag vet redan nu att jag kommer få en hel del skit för detta inlägg och frågan varför jag väljer att locka fler ner i brunnen. Men jag vill inte locka någon. Bara informera att aldrig trycka på säljknappen för att någon annan gör det.

15 thoughts on “H&M – och varför jag inte trycker ‘sälj’

 1. Alltid kul att läsa inlägg om HM, tack! Själv valde jag ju att börja vikta ner för ett tag sen och det känns mke bättre och lugnare samtidigt som det syns i att portföljen presterar bättre, men det kan ju vända. Ingen vet ju vad som är bäst om 20 år :).

  Hur menar du med att de har ett nytt sätt att se på e-handel?

  Själv tycker jag att det är just e-handeln som är HMs största hot. De ligger efter och ju bättre deras e-handeln går så jobbar det lite emot deras butiker. Jag tycker de känns lite förvirrade i sin plan?

  Mvh / Frihetsmaskinen

 2. Besökte en HM butik i det land vi besökte i Asien och det var fullt tryck. Dock var priserna väldigt dyra, det var Sverige-priser på det mesta trots att en normal månadslön för en tjänsteman t.ex. programmerare kanske är 8000 kr. Våra värdar blev förvånade när jag berättade att HM-kläder i Sverige anses ganska billiga och icke-status.

  1. Så spännande! Kanske är helt annorlunda där borta och kläderna kanske ses som högklassiga, till skillnad från här i Sverige där kläderna mer ses som låg-budget.
   Man är väl inte precis stolt att visa upp att kläderna är köpta på H&M, men tycker att kläderna funkar bra och känns sköna.

 3. Från 2015 till 2016 gick Atlas Copco B aktie ner från ca 265 kr till runt 170 kr. Aktien ned med ca 36% på kort tid. Nu står aktien i 285 kr. Insiders köpte när den var billig men jag har sett att en del säljer nu. Detta visar att bra bolag kan svänga väldigt mycket i pris. Var Atlas Copco så mycket sämre när det var ett lägre pris på aktien? Som investerare tycker jag man får räkna med att aktier man äger kan svänga över tid. När H&M var som mest populär kostade aktien runt 368 kr. Jag sålde av mitt innehav på 1490 aktier 2014 för 294.60 kr styck. Jag använde pengarna till vår lägenhet och tyckte då att aktien var övervärderad men den stack iväg långt högre. Idag är många negativa till aktien. Jag själv är glad att jag fått köpa tillbaka mina aktier till ett betydligt lägre pris än jag sålde mina aktier för. Stefan Persson investerar miljarder i bolaget men många andra säljer. Stefan Persson har tajmat sina köp bra tidigare. Han skulle aldrig köpa när aktien stod i 368 kr förra året för att den just då var populär. Många köper sina aktier dyrt och säljer billigt. Min egen erfarenhet är att köpa bra bolag till en rimlig eller billig peng. Sen äga tillsvidare eller sälja med en fin vinst när aktien känns fullvärderad. Att köpa aktier för dyrt kan göra att man får vänta länge att få tillbaka det kapital man investerat. Ska bli kul att se hur H&M utvecklas framöver. Jag köper hellre på den här nivån än säljer. Men det är alltid en risk att investera i aktier och man kan förlora pengar. Var och en borde göra sin egen analys av H&M innan man investerar i bolaget. När det gäller investeringar på börsen måste man ha tålamod och våga vara långsiktigt för en bra avkastning. Nu hoppas jag för ett bra 2017 för H&M.

  Med vänlig hälsning Slimis

  1. Wow! Tänkte faktiskt exakt på Atlas när jag skrev det här inlägget 🙂 När jag började spara i aktier var Atlas på väg upp och jag var aldrig riktigt med på ned negativa spiralen om bolaget; men antar att det fanns riktigt många som vid den tiden sa att man inte skulle äga Atlas längre då så många “förlorade pengar”.

   Som du skriver är det alltid en risk, och det är just därför som jag tjatar om att man inte ska använda pengar som man behöver för att investera i bolag oavsett storlek.

   Tack för en mycket inspirerande kommentar Slimis

 4. Jag håller med dig. Jag köper H&M regelbundet till både mig själv och mitt barn, eftersom jag tror på bolaget. Tycker också att nyckeln är ordet “förväntan” och så länge jag gillar H&M som kund och ser att min omgivning också gör det kommer jag inte sälja. Börjar tycka de har ett allt mer intressant erbjudande online också och har nyligen börjat bli regelbunden nätkund. Upplever att många av mina vänner och bekanta resonerar liknande. Sen tror jag att H&M liksom Ica och Axfood kommer prestera helt okej även under finanskriser eftersom kläderna är stilrena men inte megadyra, vilket passar när folk håller hårdare i plånboken. Med det är inte sagt att det inte finns saker jag skulle förbättra med bolaget, men tycker generellt att det är i så pass bra skick att jag inte avstår att handla det idag trots relativt stor vikt i min portfölj idag.

  1. Tack för en riktigt fin kommentar om just H&M.
   Själv tycker jag som du att det börjar kännas smidigare att handla via nätet hos bolaget och tror att det kommer ta ännu mer snurr framöver.
   Tycker dessutom om deras kläder och handlar sällan någon annanstans än just H&M.

   Kul att höra att du också är lång i bolaget

 5. Jag håller med jag med. De har satsat mycket på IT senaste 3 åren. Hur många onlinemarknader fanns för 3 år sen? Jag tycker marknaden saknar tålamod. Verkar som att redan nu börjar onlinehandeln komma igång och allt bättre kommer det säkert att gå när HM har haft online handel på en specifik marknad några år. Det tar en stund för folk att upptäcka att de finns på nätet.Lönsamheten är säkert väldigt bra i de nya butikerna de öppnar då man gör dem på rätt sätt från början. Precis som VD sa så skulle marginalerna bli bättre nu och de blev de. Jag tycker de gör helt rätt saker nu. De låg kanske efter online förr, men nu längre tycker jag inte de gör det. Jag tror även att butik plus handel online kommer att ge bättre marginaler än att bara ha det ena eller det andra.

  1. Har samma åsikter som dig Marcus.
   Med deras nya målbild att fokusera kanske mindre på att öppna fler butiker och snarare se försäljningen online som ett rimligare mål så tror jag bolaget kommer lyckas leverera på lång sikt.
   Tack för att du kommenterar!

 6. Its a keeper. Jag behåller mina H&M aktier men väljer att inte köpa än då de fortfarande är ett av de större innehaven i portföljen, jag kanske missar att “snitta ner” mig och aktien kanske hinner vända innan ja köper mer, men jag avvaktar med en “redan stor” post i min portfölj!

  Det är klart Galne G är kritiskt, till allt som inte är Neste.

  1. Hehe näe jag har nog köpt på mig lite för mycket nu då H&M redan var mitt största innehav innan. Nu är det klart störst och det känns inte bra att ha så stor vikt i ett enskilt bolag.
   Ja Gunnar han kommer nog aldrig låta positiv till H&M än vad som erbjuds…

 7. Bra inlägg! Jag har själv passat på att köpa lite nu när HM gått ner. Bolaget känns stabilt och har bra utdelning, visst framtiden är osäker men det gäller ju alla bolag. Tycker det är lite för tidigt att döma ut HM.

  Ibland tror jag det är lite för enkelt för folk att uttrycka sig negativt på internet. Konstruktiv kritik för att hjälpa andra eller skapa intressant diskussion kan vara intressant, men när någon skriver “effektfull kapitalförstöring” så känns det inte som personen bidrar med något. Dock kanske en inte ska vara för snabb att tolka folk på internet, kan ju vara ironi, Ifall en försöker vara rolig är det ju bra att lägga till en smiley isf så det inte blir några missförstånd.

  1. Hej Rickard Olsson (är det du från TV?)!
   Tycker du gjort helt rätt men det är som sagt viktigt att du inser att det kan vara en dålig investering på kort sikt 🙂 Låter däremot som du har tankar på något större.
   Tyvärr är det som du säger väldigt lätt att uttrycka sig, så det är extremt viktigt att man analyserar allt man läser och inte faller för allt direkt. Man kan däremot lära sig enormt mycket av andra på nätet 🙂

Kommentera