H&M – fortsätter tro positivt och om långsiktighet.

Vindarna svänger rätt fort och kraftigt i vår bransch, och så även snacket kring bolag.

När jag började min resa var H&M (direktlänk till Avanza) en av de första bolagen jag studerade mer noga. Ville veta mer då jag alltid handlat mina kläder hos H&M och som ny inom aktier är det lätt att först fastna på sådant som stått en nära. Vid si sådär 13-14 års åldern då jag började handla mina kläder själv sa alltid mamma att jag skulle handla på H&M för där var det billigast.

Under min fösta tid som investerare i bolaget var det en aktie som alla skulle ha i sin portfölj, en folkaktie med andra ord. Sedan började aktiekursen dippa på allvar och helt plötsligt är H&M en slagpåse där inget helt plötsligt görs rätt.

 

 


 

H&M kom igår med sin rapport för Q1, varpå aktien fortsatte backa. Idag är den däremot upp 1,31% i skrivandets stund.

Många har redan hoppat av resan i H&M, vilket jag har full respekt för. Däremot tror jag att det alltid är viktigt att gå tillbaka till sin investeringsstrategi och fundera innan man trycker sälj.

Själv fortsätter jag att handla aktier i bolaget så länge

 1. Bolaget inte radikalt ändrats i mina ögon till det sämre
 2. Visionen om framtiden inte ändrats på ett sådant sätt som märkbart kommer förstöra för bolaget
 3. Bolaget inte utgör en allt för stor vikt i portföljen.

Här är det enbart punkt 3 som hindrar mig från att köpa mer. Var ett tag sedan jag handlade i H&M nu, just av den enkla anledningen att jag inte vill ha allt för stor vikt i ett enskilt bolag. Handla när det gör som ondast, men se till att inte ta onödigt stor risk för det.

Såhär ser min vikt i H&M ut idag:

 


 

Viktigt att komma ihåg är att H&M i mina ögon är samma bolag som det var när jag började min resa.

Vad beträffar framtiden så kan jag hålla med om att bolaget varit seg att hänga med i online-trenden, vilket givetvis är en stor miss i det samhälle vi lever i.

Nu börjar det däremot hända grejor. Från rapporten:

Sex nya H&M-onlinemarknader planeras öppna under första halvåret 2017; Turkiet, Taiwan, Hongkong, Macao, Singapore och Malaysia.

 


 

Säljer du för snabbt och enbart säljer för att andra säljer är risken stor att du gör samma misstag som jag gjorde i exempelvis Ericsson.

 

 

Som ny investerare är det otroligt vanligt att man gör sådana misstag, och faktum är att det först är på senare tid som jag insett värdet i att alltid göra en egen analys.

 

 

Så…våga vara långsiktig men var aldrig långsiktig på fel grunder. Var inte rädd om andra i din närhet pratar emot dina egna tankar. Lär av dina misstag och våga göra fel och gå din egna väg.

 

Hoppas ni får en riktigt trevlig fredag!

 

 

6 thoughts on “H&M – fortsätter tro positivt och om långsiktighet.

 1. Tyvärr ser också en del av mina aktieköp/sälj ut som i din graf. Senast var SOBI, som jag sålde på 90 men nu stigit till 138. Men man lär sig av misstagen, förhoppningsvis =)

  1. Ja tyvärr är det så för många. Man väljer att kliva av tåget för snabbt helt enkelt. Det är under sämre tider i bolag som man kan göra de bästa affärerna, helt klart 🙂

   Tack ska du ha för kommenatern och kul att höra att du lär av misstagen.

 2. Bra inlägg och tankar! Viktigast tycker jag är att inte sitta för tung i ett bolag. Däremot om man inser att man kanske köpt på fel grunder eller om man tycker att risken ökat så ska man inte vara rädd att sälja. Själv är jag glad att jag tillslut vågade börja sälja av lite HM och istället investerat det i Investor, Industrivärden, Latour mm. Även om HM går bra framöver så har dom sjukt mycket att hämta igen på det jag köpt istället.

  Jag köpte HM förut men tycker inte att bolaget är samma som jag tyckte då, chansen är stor att allt ordnar till sig men det kan också gå åt andra hållet. Frågan är, kommer HM gå bättre än ens genomsnittliga innehav, om inte kanske man ska tänka över det en och två gånger.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Tycker du gjort helt rätt. Man ska inte äga något som man inte tror på själv 🙂

   Vore intressant att höra hur du tänker med att det inte är samma bolag nu som då. Kanske var det så att du inte köpte med full insikt? Är ju lätt att man köper för fort utan att veta allt. Ser väl ingen jättestor skillnad i H&M, mer än att de numer försöker dra ner på målet om öppnande av nya butiker.

   Ha det bäst!
   //KTM

   1. Då tyckte jag att HM var ett fint bolag i en svacka (typ som alla andra mao). Nu är jag mer åt att HM kanske aldrig kommer att komma tillbaka där de varit. Att fortfarande inte riktigt fått igång e-handeln samtidigt som de konkurrerar med sig själva gör att jag hellre investerar nya pengar i annat. Frågan är vad som ska göra att just HM lyfter mer än allt annat? HM kan som sagt säkert komma tillbaka och bör stå högre i kurs om några år men jag känner mig tryggare med annat som tex Castellum, JNJ, Investor osvosv. Har dock fortfarande ett stort innehav i HM, köper däremot inte fler just nu.

    Kör hårt! 🙂

    1. Näe det är helt klart ingen trygg investering och det kan ju gå lite åt båda hållen antar jag. Skulle gärna vilja höra mer från bolaget själv om vad de exmpelvis tror om e-handeln.
     En trygghet är ju att herr Persson fortsätter att handla aktier i bolaget 🙂

Kommentera