Dags att köpa mer i Saltängen?

Som vanligt vill jag vara tydlig med att aldrig köpa något utan att först fundera på köpet rejält hemma i din kammare.

Var ett tag sedan jag skrev om Saltängen (Avanza) nu på bloggen. Faktum är att det inte hänt så mycket kring strukturen av bolaget och aktiekursen fortsätter att ticka uppåt.

Det specifika med just Saltängen är att de indirekt hyr ut och förvaltar enbart en fastighet, nämligen Saltängen 1 i Västerås.

Byggnaden hyrs ut till ICA och jag har själv varit och tittat på denna kollos till konstruktion. Det var innan mitt aktiesparande och jag trodde att jag skulle kunna handla frukost där men ångrade mig när jag kom närmre och såg alla lastbilar… Handlade frukosten på IKEA i stället.

 

 


 

Rådande utdelning

Utdelningen är fastställd till 9,8 kr per aktie för 2017 och direktavkastningen blir således:

9,8 kr (utdelning) / 125 kr (aktiekurs idag)  = 7,84%

Utdelningen betalas 4 gånger per år, vilket ger en kvartalsvis utdelning på 2,45 kr/aktie.

 

 

 


 

Dålig avkastning på kapital?

Det kan ju finnas skäl till att fundera varför man skulle investera i detta då många projekt hos Tessin ger en högre avkastning på oftast 9-10% årligen.

Å andra sidan handlar det för mig om att sprida risken så bra som möjligt. Tycker att den här investeringen känns riktigt säker med många fina år till mötes. Risken skulle väl vara om ICA säger upp kontraktet men just nu löper det till September 2023, vilket är några år bort.

 


 

Portföljandel

Då bolaget är rätt så nytt i portföljen har är vikten otroligt liten. Tanken var först att köpa en bevakningspost men nu har det blivit lite fler köp. Kommer nog skeppa in några aktier imorgon dessutom.

 

 

 


 

Köpa nu eller senare?

Det går givetvis att resonera om det är läge att köpa nu eller avvakta. På kort sikt är det väldigt svårt att pricka av toppar och djupa dalar rätt har jag märkt. Det är heller inget jag eftersträvar.

Därför går jag hellre med strategin att köpa bolag som jag får en bra magkänsla av kontinuerligt. För vad spelar priser idag för roll om 10 år? Vad är det som säger att aktien inte står i 300 kr då?

Det fina kassaflödet med kontinuerliga utdelningar gör dessutom att du som aktieägare kan investera i olika aktier eller fylla på i Saltängen när väl likviderna kommer in 4 gånger per år.

 

Äger ni eller har ni ägt Saltängen Property Invest?

 


 

Sältängen – nyaste innehavet i portföljen

12 thoughts on “Dags att köpa mer i Saltängen?

 1. Yes, jag har har lite Saltängen i portföljen. Man inser att avkastningskraven minskat rejält senaste tiden, själv köpte jag mina första runt 98kr och en direktavkastning på 10%. Men nu är det svårare att hitta avkastning.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Aldrig ägt en preferensaktie och kommer troligtvis inte investera i preferensaktier framöver. Även om direktavkastningen är attraktiv tror jag att mina aktieinvesteringar kommer ge bättre avkastning än dessa preferensaktier på lång sikt. Saltängen känns trygg just nu. Men hur går det med preferens aktien om Ica skulle få för sig att bygga nått nytt lager på annat ställe? ‘Kanske skulle vara svårt att hitta någon annan hyresgäst till lokalerna. Bra direktavkastning men kan vara en riskfylld investering på sikt. Jag avstår men önskar dig lycka till med investeringen 🙂

   Mvh Slimis

   1. På lång sikt tjänar du mest i stamaktier i vanliga bolag där vinsten och utdelningarna kommer att stiga långsiktig

   2. Saltängen är ingen preferensaktie. Som du säger bör man räkna med att aktier med fast/teolig fast utdelning kommer att preatera sämre än index på sikt mendet kanfungera bra som riskspridning. Med det sagt så ligger jag plus 25% på just saltängen, om jag räknar in utdelningar så är det typ +40% så det kangå åt båda håll. Att köpa något med 10% direktavkastning till rimlig risk när vi har minusräntor kan också funka ok. Jag tror det beror på hur allt annat ser ut. Att sitta på kontanter/likvida medel är ju värre tex i längden. Det finns olika sätt att se på allt 🙂

    Mvh / Frihetsmaskinen

     1. Jag är inte den som kommer poängtera stavfel ska du veta. Har nog en uppsjö själv och mina kommentarer till andra läser jag knappt igenom innan jag skickar 😀

      Ha det fint!

    1. Det är så sant som det är sagt Frihetsmaskinen. Däremot är det många som jämför bolag med enbart en typ av hyresintäkt som preffar men det är givetvis stora skillnader. Utdelningen för en preff är ju fastställd och ingen utdelningstillväxt tillhandahålls, varav preffar anses bäst på längre sikt.

     Att sitta på kontanter och låta inflationen äta upp dessa är väl inte önskvärt direkt :/

  2. Så sant 🙂 Ser en ljus framtid med utdelningsökningar däremot. Lite fördelen med att inte ha allt i preffar trots allt.
   Du ska ha tack för kommentaren

 2. Billig är den knappast… 105 kronor betalade jag senast. Men med fallet får man kanske en viss riskpremie för kursen. Tycker dock den är för låg för att klara en räntehöjning. Om YOC ökar över 8 procent skulle jag kanske överväga men väntar tills nedgången bottnat.

 3. Är kanske inte aktie att ligga väldigt tung i, men som ett komplement till en utdelningsportfölj tycker jag Saltängen är ganska trevlig. Får in ca 515 kr varje kvartal vilket jag tycker är en fin boost till utdelningsflödet.

  Räknar med att behålla min position åtminstone ett par år framöver, tills det börjar närma sig omförhandling av avtalet med ICA.

  Mvh
  /Kowalski

  1. Hej Jakten på Nollpunkten!
   Kul att du hittat hit 🙂
   Ja jag tänker ungefär detsamma. Känns som ett megastort projekt att byta anläggning men det är klart, risk finns ju. Som jag förstår är dock samarbetet i toppklass.
   Tror det var rätt nyligen som 2023 förhandlades om också, vilket känns bra.
   Precis som du säger så ska det nog inte vara ett kärninnehav.

   Ta det lugnt och lycka till.
   Tack för kommentaren

Kommentera