Boston Pizza. Är det värt att köpa Pizza…?

Svaret på frågan är självklart nej. Man betalar för pizzan, äter den och sedan funderar man varför man köpte den 🙂 Gör man det allt för ofta blir dessutom hälsan dålig och vågen börjar gå upp.

Men nu pratar vi givetvis inte om Pizza i sig utan snarare Boston Pizza Royalities Income Fund (direktlänk till bolaget på Avanza). Jag har förstått att det är ett rätt populärt “bolag” att äga bland utdelningsinvesterare. Däremot har jag aldrig förstått vad som varit lockande med bolaget förrän nu.

 

 

 

Genom ägande så får man ta del av månatliga utdelningar med en för närvarande rätt hög direktavkastning. Såhär såg utdelningen ut under 2016:

Källa: http://www.bpincomefund.com/en/performance/distribution.aspx

Siffrorna anges i CAD, alltså Canadian Dollar. 0,1150 CAD blir alltså 0,751 kr. Så man får 0,75 kr varje månad för varje ägd aktie. I skrivandets stund kostar varje aktie 22,8 CAD, vilket är 155 kr.

Direktavkastningen landar då på 6,05 % om jag inte räknat helt fel. Rätt OK ändå.

Har tidigare pratat om att det kan vara klokt att sprida på utdelningarna. På så vid blir det möjligt att fylla på i bolaget (eller andra bolag) oftare. Ett ägande här skulle då innebära att jag äger två bolag som ger utdelning varje månad. Var ju inte så länge sedan jag tog in Realty Income Corp i portföljen.


Lite synd är det att man inte gick in där vid årsskiftet 2016 (för drygt ett år sedan) då bolaget hade en dipp. Hade känts skönt att få fler aktier till samma peng. Å andra sidan skulle det ju kännas fint att köpa till sig en liten bevakningspost nu och se vart det bär av.

Boston Pizza Royalities tillhör dessutom Torontobörsen där jag än idag inte har något bolag. Skulle kanske vara bra att även ha lite exponering dit.

En nackdel är ju att årsrapporterna ser ut som om skräp och är helt ointressanta att läsa. Har aldrig sett ett svenskt bolag med en sådan tråkig rapport, text rakt upp och ner. Men det kanske är standard för utländska bolag?

Just nu är jag rätt dåligt påläst om allt men lovar att jag ska skriva mer om bolaget framöver. Gillar däremot det här med bevakningsposter då man kan kliva in lite smått och testa på ett tag 🙂

Har ni bolaget i er portfölj och vad är er syn på det hela?

17 thoughts on “Boston Pizza. Är det värt att köpa Pizza…?

  1. Härligt att höra 🙂 Blir nog en liten post imorgon tror jag. Efter allt jag läst låter det fint men jag är ju ingen spåtant precis 😛

 1. Skulle också kunna tänka mig någon månadsutdelare i framtiden. Synd att det inte finns här i Sverige. Har själv inte bolaget i portföljen men som det verkar är det populärt hos många 🙂 Mvh Slimis

  1. Ja det är nog bland andra bloggare som jag fått upp ögonen för bolaget men det ser ut som att det blir en mindre post imorgon 🙂

 2. Jodå har en post med Boston Pizza, det trillar in några hundralappar varje månad. irriterande med källskatten bara, även om den kommer i retur om 2 år. Känns som ett stabilt bolag på många sätt.

  1. Jo det blir ju en del man kommer betala i källskatt framöver känns det som. Men tänk vad härligt när (om) man får tillbaka det framöver 😀

 3. Jag har också en liten post i Boston Pizza, är kul att se lite slantar ramla in varje månad 🙂
  Synd bara att den är såpass dyr nu, får hoppas den får en ny dipp snart framöver.

  Jag har tre månadsutdelare, två kanadensiska och en amerikansk, så det blir väl drygt en hundralapp i utdelning totalt varje månad. Tyvärr är alla lite dyra nu, så jag avvaktar med fler köp.
  Trygg Pension

 4. Jag har en liten post i Boston Pizza, är alltid kul att se lite pengar ramla in varje månad 🙂

  Jag har tre månadsutdelare, två kanadensiska och en amerikansk, så det är väl drygt en hundralapp som ramlar in på kontot från dem varje månad. Synd bara att alla är så dyra nu (de stiger och stiger….), så jag får avvakta med fler köp tills vidare.

  Trygg Pension

  1. Skulle lägga en order för ett tag sedan men den gick dess värre inte igenom av någon anledning. Ska testa igen imorgon

Kommentera