Avanza Superlånet – boosta portföljen?

Den som är satt i skuld är inte fri

1997, Göran Persson

 

Fick tidigare en fråga om varför jag inte har någon belåning på min portfölj. Det här är ju verkligen en snackis som är ute i hetluften och det känns som om majoriteten tycker att det är helt OK att låna pengar för att investera mer.

Ett lån kan fungera som en sorts hävstång, men då är ju förutsättningen att du för högre avkastning än vad du betalar i ränta, annars blir det såklart en negativ effekt.

Just nu kan jag låna nästan 50.000 kr till en ränta på “enbart” 2,16% via Avanza Superlånet.

 

Det är bara vissa innehav som är godkända till detta lån. Tidigare var listan rätt knaper med bolag men nu på senare tid är majoriteten av mina innehav godkänd. Godkända innehav markeras med ett (S) i din portfölj:

 

 

Rent generellt tycker jag att det känns fel att låna pengar för att investera. Förstår samtidigt de som lockas och självklart har det för de allra flesta varit en riktigt bra hävstång. Allt handlar däremot om vad som får dig att sova bra om nätterna.

I dagsläget skulle jag kunna utnyttja Superlånet om:

 • Vi får en rejäl sättning på marknaden (som vid Brexit eller Trump)
 • Jag vid detta tillfälle inte har likvider att investera.

Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 11 % per år mellan 1985-2015. Källa: OMXSPI

Det skulle ju innebära att det långsiktigt är värt att belåna portföljen. Eller?

En som med fördel utnyttjar lånet är min bloggkollega Sparaklokt 

 

Belånar du din portfölj?

 

7 thoughts on “Avanza Superlånet – boosta portföljen?

 1. Har ca 8% belåning för närvarande. Tycker det är rimlig nivå för att få lite extra puff i det hela. Sen har jag ju såklart reserver om det skulle bli sämre tider… låna pengar är bra om man kan betala tillbaka om så önskas, och får jag mer utväxling för pengarna än vad det kostar att låna dem så varför inte? Skulle räntorna höjas så kommer jag förmodligen dra ner på lånets storlek… det är så det borde fungera även för bolån…

  1. Ja det är i alla fall mycket bättre än att låna pengar till en utlandsresa 🙂
   Intressant att du är beredd att ta in mer om det skulle bära av rejält neråt. Tror faktiskt det är en bra strategi, att dels ha en buffert men även en extra påse likvid att skyffla in vid kärva tider.
   Tack för din kommentar! 😀

 2. Har idag 6% belåning på totala portföljen, men har nu stoppat mer belåning för tillfället. Arbetar istället med att få ihop likvider till att betala av lånet. men kommer nog låna mer igen när jag fått ner lånebeloppet lite mer.

  1. Låter riktigt förnuftigt.
   Så utifrån given statistik från dig och Snålgrisen så är medelbelåningen just nu på 7%. Det är väl förmodligen den belåningsgrad som jag själv skulle kunna tänka mig.

   Ha det extremt bra så hörs vi!

 3. Eftersom jag inte investerar utan tradar så är risken mycket liten med en belånad position så fort den börjar visa vinst så är man så gott som på det säkra.

  1. Hej Finimalist!
   Jag tror precis som du att det inte är så stor risk för den långsiktige.
   Det är väl mest det att jag vill spara på lånet till en eventuell dipp. Sedan kanske det dröjer länge innan vi får en sättning men då får det vara så 🙂

   Tack för kommentaren!

Kommentera