Är våra Svenska banker på tok för dyra?

I min portfölj äger jag både Swedbank, Handelsbanken och SEB, vilket är 3 väldigt fina och välskötta bolag enligt min mening. Tanken var som sagt att äga lite i varje bolag men att inte låta själva sektorn bank bli allt för stor. Att ha allt för mycket i en och samma bransch är ju en stor risk i ens portfölj.

Banker har som ni vet gått riktigt bra och många tycker ju se sig någon ännu bättre framtid för bankerna i takt med stigande räntor.

Problemet för mig är att jag börjat köpa allt mindre nu när kurserna börjat stiga. Egentligen försöker jag intala mig själv att inte gå allt för mycket på kurserna. Köper jag kontinuerligt i stora och fungerande bolag så får jag i alla fall ett fint cash-flow i form av utdelning varje år.

Grafen är hämtad från Avanza

Minns att jag tyckte att Swedbank var ”dyrt” när kursen steg över 200 kr. Idag känns däremot 200 kr väldigt billigt om man jämför med nuet. Strax efter 2012, efter att aktien haft en större sättning, sågs nog Swedbank som dyr men tittar vi på hur det ser ut idag…OJ så billigt det verkar!

Tror många hade tackat ja till att köpa Swedbank för 100 kr idag 🙂

Problemet med att inte köpa kontinuerligt även under uppgångar är ju att vi aldrig vet hur lång tid en bra trend kan hålla i sig och därigenom får man inte ta del av kursuppgångar.


Funderar i alla fall på att öka mer i bank nu då det var ett tag sedan och innehaven i portföljen börjar falla efter. Tittar vi exempelvis på H&M och Castellum (2 av mina kärninnehav) så är dessa bank-aktier väldigt små storleksmässigt, och det är ju inte heller bra.

Kändes ett tag som att jag var aningen osäker på framtiden för storbankerna. Efter att ha läst igenom alla era kommentarer i mitt tidigare inlägg känns det däremot betydligt bättre. Tack för det!


Missade du inlägget? Direktlänk till inlägget där jag resonerar kring bankernas framtid.


2 thoughts on “Är våra Svenska banker på tok för dyra?

 1. Jag har tyckt att bankerna är högt värderade ända sedan i höstas. Nog för att man fortfarande kan hitta en god YOC men var ska den långsiktiga tillväxten hämtas för att bibehålla hög utdelningstillväxt? Dessutom verkar det som att marknaden kollektivt har glömt av att vi har sett en hel del finans/bankkriser senaste decennierna. Fråga tidigare stabila Deutsche banks aktieägare…

  Kommer nog öka lite försiktigt i Handelsbanken på längre sikt men då ska kursen ner med en tia i alla fall först.

  1. Tackar för kommentaren Utlandsutdelaren.
   Ja kriser har vi haft och det har ju pratats rätt friskt om nya sådana nu framöver. Känner dock som att jag inte vill stå utanför när tåget går och kommer det en kris så kommer det en kris 🙂
   Tycker du gör rätt som siktar på Handelsbanken. Äger kanske lite för mycket i banken med tanke på mitt innehav i Industrivärden.

Kommentera