Nu fick jag ont i magen. Om courtagemiss

Det här inlägget handlar om en miss jag gjorde igår när jag handlade aktier hos Avanza. Blev mer courtage (avgift) än vad jag räknat med…

Har tidigare fått en hel del frågor varför jag handlar så pass små poster som jag faktiskt gör. Ett exempel var i gårdagens inlägg där mina köp rörde sig mellan 400 – 599 SEK.

Varför det? Jag ligger just nu på Courtageklass Mini hos Avanza. För att räkna ut vad du betalar i courtage tar du det du betalar multiplicerat med det rörliga courtaget i decimalform:

köpsumma * rörligt courtage = courtage

Viktigt att tänka på är att du har ett minimicourtage på 1 kr. Handlar du för 100 kr blir det:

100 (köpsumma) * 0,0025 (rörligt courtage är 25%) = 0,25 kr.

Däremot är minsta courtaget 1 kr så för denna affär får du fortfarande betala 1 kr i stället för 25 öre.

Enligt mitt tidigare resonemang har den “optimala köpsumman” varit 599 kr men måste nu ta och rätta mig lite.

Varför 599? Jo, om du tar 599 * 0,0025 (rörligt courtage) får du 1,4975. Enligt vad jag tidigare trott har detta avrundats neråt  till 1 kr. Det här stämmer men jag har gjort en stor miss. Courtaget avrundas nämligen först till 2 decimaler enligt “halfadjust-metoden”.

Det innebär således att 1,4975 blir 1,50 och att sedan 1,50 avrundas uppåt till 2 kr och inte 1 kr. Hade courtaget däremot varit 1,494 hade avrundningen blivit 1,49 och då hade courtaget blivit 1 kr.

 

Gårdagens köp

Insåg det här när jag kikade på kvittot från gårdagens köp av Industrivärden:

3 (aktier) * 199,9 (kurs) = 599,7 kr.

599,7 * 0,0025 (rörligt courtage) = 1,49925 kr

Enligt min tidigare filosofi så trodde jag att detta skulle avrundas ner till 1 kr i courtage men i stället blev det 2 kr. Det viktiga att komma ihåg är att 1,49925 först avrundas till 1,50 och sedan uppåt till 2 kr i courtage.

Det här är bekräftat och stämmer enligt en kontakt som jag haft hos Avanza via Twitter idag.

 

Hur gör jag nu?

Antar att jag får dra in bearnaisesåsen till köttet ikväll, för det här var ju inte bra 😀

I stället för ett köp som jag trodde var mitt mest optimerade köp någonsin så slutade det med att bli riktigt dåligt courtagemässigt ^^

13 thoughts on “Nu fick jag ont i magen. Om courtagemiss

 1. Är den där avrundningen något som Avanza gör specifikt? På nordnet enligt mina notor har jag alltid betalat procentuellt på pricken. Så känner inte igen det där alls

  1. Hej!

   Ja det var till viss del lite svårt att tyda men det här var svaret jag fick:


   Exempel:
   Sälj-transaktion med antal 15 och kurs 39.90 ger köpeskilling 598.50 SEK (Trunkeras alltid 2 decimaler. Ingen avrundning)
   Courtage räknas fram som 0,25 % på 598,50 och då fås courtagebeloppet 1,49625 SEK.
   Detta värde 1,49625 SEK avrundas då i ett första steg till 1.50 SEK enligt halfadjust-metoden. (2 decimaler)
   I följande steg avrundas courtaget 1,50 SEK till närmaste krona 2 SEK enligt halfadjust-metoden. Likvidbeloppet 596.50 (598,5 – 2 ) avrundas även detta uppåt till närmaste krona till 597 SEK (0-decimaler) enligt halfadjust-metoden.”

   Men som sagt. Håller man sig under 598 så är det lugnt. Känns däremot som att Avanza måste sänka courtaget ytterligare nu när Nordnet gjort det enligt Slimis. Men det vet man ju aldrig 🙂

 2. Så vänta, vad blir högsta köpesumma för 1 kr courtage? Har också noterat att jag handlat för under 600 och så har det blivit 2 kr, men minns inte beloppet. :/ Hatar för övrigt deras avrundning på köpesummor, dvs att 150,5*3= 452 istället för 451,50. Det för det mycket jobbigare att köpa aktier när man handlar för små summor som jag. Du verkar inte bry dig så mycket om det har jag sett i dina köp. 🙂

  1. Hej!
   Bra att du kommenterar och också är irriterad över det här. Förstår i och för sig logiken men det är klart att Avanza tjänar på det.

   Allt under 598 blir 1 kr courtage. Handlar du för 598 prick så blir det 1,495 och kommer såldes avrundas uppåt till 1,50.

   Ha det bra!

 3. Tycker själv Avanza tar ut alldeles för mycket för sitt courtage. Hos Nordea kan jag handla upp till 1600 kr för 1 kr. 1 kr är minicourtaget. Det kostar 6 kr att handla för 10 000. De flesta bryr sig inte om courtage kostnaden. Men när man har handlat aktier några år märker man hur mycket pengar man skänkt till banken i onödan. Kostnaden du nämner tycker jag är ful. I mitt tycke borde kostnaden vara 1 kr. Sen har Avanzas olika courtage klasser som man endast kan byta 1 gång i månaden. Detta har kostat mig mer än det smakat. En sak är säker. Jag kommer inte tillbaka till Avanzas aktiehandel. Ursäkta om jag låter besviken på Avanza men efter att ha betalat tusentals kronor i extra avgifter genom åren så känner man sig lurad. Det minsta de kunde gjort var att sänka sina kostnader när Nordea gjorde det.

  Mvh Slimis

  1. Riktigt intressant att höra Slimis. Har tidigare trott att Nordea tagit hutlöst för sitt courtage…
   Men antar det var för att jag fick betala sjukligt mycket courtage när jag sålde pappas aktier hos Swedbank. Det är lätt att jämföra storbankerna emellan 🙂

   Visst var det ändå rätt nyligen som det blev så pass fördelaktigt hos Nordea? Har du något sparande via Avanza eller Nordnet?

   Ha en toppenlördag

   1. Hej igen Kronan. Det stämmer att det nyligen att Nordea sänkte sitt courtage till 0.06%. Har kvar mina fonder hos Avanza men Nordnet har jag inget kvar hos. Gillar dock Nordnets superfonder som jag ägt en gång förr i tiden 🙂 Men som du skriver har storbankerna vart svindyra på aktiehandel tidigare.

    Ha en toppen Söndag 🙂

    Mvh Slimis

  2. Visst blir courtaget mycket pengar i längden men lite i kronor procentuellt. Om man känner sig lurad av Avanza så borde man känna sig brutalöverkörd om varit kund länge hos Nordea. Avanza var en de som var med och starade eran med tillgänglig aktiehandel gör oss småsparare. Lätt att glömma när en storbank äntligen sänker courtaget. Bra gjort av Nordea dock för oss.

   Tyvärr måste alla företag tjäna sina pengar, sen är det bra med konkurrens så att det blir billigare. Jag håller inte med om att man behöver känna sig lurad dock, alla priser står klart och tydligt :).

   Ha det bäst Slimis! 🙂

   1. Hej Fruhetsmaskinen.

    Jodå Avanza har vart billiga. Det var mer courtage klasserna jag har vart mest besviken på. Det har hänt att jag glömt byta courtage klass och betalat 99 kr för en så liten affär som 5000 kr. Detta hade kostat 4 kr hos Nordea. Courtaget dras också över natten hos Avanza. Hos Nordea dras det direkt och det är bättre då det annars finns risk att hamna på minus och få betala straff ränta. Så för mig var det självklart att byta. Jag är verkligen less på olika courtage klasser. Sen kan jag säga att jag nu blivit bortskämd med 0.06% courtage. Med tanke på alla år framöver jag ska investera så kommer denna lägre kostnad spara mig mycket courtage kostnader.

    Hade bäst Frihetsmaskinen 🙂

    1. Haha låter lite som det jag gjorde i början. Köpte Africa Oil, Peab och Telia i courtageklass Mellan. Kostade rätt mycket. Men man lär sig 🙂

Kommentera