Inget problem att vara ekonomisk längre…

Tidigare har jag varit rädd för att folk i min omgivning och nära vänner ska uppleva mig som snål, men nu har jag ändrat den tankebanan…

Det är nog ingen hemlighet att mitt tänk kring sparande ändrats rätt rejält på sista tiden. Jag har väl aldrig varit herren med stora “slösar-brallor” men har väl aldrig heller riktigt tänkt på vad ett sparande faktiskt kan innebära.


 

Här om dagen var jag och sambon ute och handlade och jag passade då på att fråga ifall det fanns några banankartonger som vi kunde få gratis. Flyttkartonger är ju verkligen inte gratis och finns det i stället gratis-alternativ så tackar jag gärna ja.

Det slutade med att vi fyllde vår bil med enbart kartonger den dagen…

Hade det här varit för 2 år sedan så hade jag nog inte tagit på mig det här uppdraget utan i stället gått och köpt flyttlådor på Jula eller Clas Ohlsson. Nu ser jag det tvärt om som ett litet nöje att gå omkring och hitta saker som kan öka sparandet.

 

Andra exempel:

 • När någon tidigare frågade ifall jag ville ut och äta sa jag oftast ja bara för att vara trevlig. Nu säger jag att jag vill spara pengarna i stället. Helt OK enligt mig. Idag väljer jag att äta ute när jag vill fira något och helst inte annars.

 • Tar med mig mindre matlådor. Får hela tiden kommentarer om hur små matlådor jag har. Bryr mig inte ett dugg.

 • Kör långsammare och tok-accelererar inte. Har fått en del sura miner i backspegeln. Jag har inget behov av att accelerera snabbt.

 • Om jag ska ut och festa köper jag inte dyra IPO:r utan nöjer mig med billigare alternativ. Kan även vara nykter på fester numer.

 • Pantar flaskor – förut slängde jag oftast dessa.

Just tanken om “att inte verka snål”, är något som jag tidigare inte ville att folk i min omgivning ska uppleva mig som. Idag har jag däremot kommit till en sundare insikt och är medveten om att jag inte blir en bättre kompis bara för att jag följer med ut och äter på luncher. Inte heller blir jag mer omtyckt för att jag tar dyrare skumpa med mig till en fest.

Är du rädd för att folk i din omgivning ska uppleva dig som snål?

 

12 thoughts on “Inget problem att vara ekonomisk längre…

 1. Checka köp o sälj grupper på FB om flyttkartonger. Folk brukar ge dem gratis. Bara att lägga ut en annons så svarar folk. Bättre att någon tar över kartongerna än att de går till soporna.

   1. När du skapar din egen sökannons på FB, skriv att du har förtur på din annons. Finns rätt så ohyffsade människor på nätet som gillar att kapa ens trådar. Lägg upp annons på lokala köp och sälj grupper i ditt område, så slipper du åka så långt för att hämta kartongerna 🙂

    Jag säljer mycket på FB, många ggr så är folk rätt så oseriösa och dyker inte ens upp trots avtalad tid. Så man lär sig vad man ska skriva efter ett tag. När det gäller säljannonser så lägger jag ett pris som är lite högre än vad jag är redo att släppa det för, folk prutar hela tiden, sen skriver jag även först till kvarn, den som kommer och hämtar varan först får köpa.

    1. Tackar för det fantastiska tipset.
     Precis som du beskriver har även jag lite dåliga erfarenheter av FB köp och sälj…folk som inte kommit och hämtat trots att de köpt. Men funkar det är det ju genialiskt! 🙂

     Tack så mycket för att du tar dig tid och läser här på bloggen förresten!

     1. Det var så lite så. Det är tack vare dig och andra bloggare som har fått mig att börja investera smått i aktier. Välkomnade Axfood in till min blygsamma portfölj med! Mat måste ätas och köpas i både bra och dåliga tider tänker jag 🙂

     2. Yep, håller med. Och Axfood har jag fullt förtroende till att bolaget kommer hänga med i utvecklingen kring mat. 🙂
      Hur länge har du investerat och vad är ditt mål med investeringarna?

 2. Jag började i år. Just nu består portföljen av HM, Castellum, Diös, Hemfosa, Axfood och Starbreeze (har några aktier där för att följa kursen och lära mig att hantera känslorna när kursen svänger). Jag gillar stabila och konjunkturokänsliga bolag. Studerar fortfarande men målet är väl att inte känna att jag behöver gå till jobbet, ha friheten att kunna gå ner i arbetstid i framtiden, I guess. Jag har velat lära mig mer om aktier i ett tag då jag och min sambo kommer att ärva en stor summa pengar i framtiden och vi vill kunna förvalta de på bästa möjliga sätt (med de pengarna är vi egentligen “set for life” men jag tänker att de ska gå i generationer) känns dumt att vi ska konsumera upp allt. Det var inte förrän i år jag tog itu med att lära mig mer om aktier. Ångrade att man inte började tidigare men bättre nu än aldrig.

  1. Låter som att du har riktigt bra förutsättningar att lyckas med din resa.
   Mitt tips är att göra det bästa av det du har just nu och inte försöka tänka på allt du ångrar. Vilka förutsättningar har du nu och hur kan du optimera dessa så bra som möjligt är ett bra tänk som du nog kommer komma långt med 🙂

 3. Slank förbi av en händelse och imponerad. Du skriver bra och bjuder på sunda tankar, snyggt jobbat. Investerar själv hyfsat seriöst sedan två år tillbaka med rätt hyfsad framgång. Året krydda i tillvaron kan nog portföljen på Shareville stå för dvs 75 % risk/ möjlighet. Allt gott och lycka till! http://www.larron.se

  1. Hej Larron och tack så otroligt mycket för den feedbacken 🙂
   Härligt att höra att du varit igång i snart 2 år. Skriver du om dina investeringar på din sida?

Kommentera