Hälften så dyrt att vara två?

Tidigare i mitt liv, när jag var singel, trodde jag aldrig att det kunde bli billigare att skaffa flickvän eller bo ihop. Känns som om den här tanken förändrats rätt mycket på senare tid och jag funderar nu på om det faktiskt blivit billigare sedan jag och sambo KTM flyttade ihop.


Det bästa med att vara 2 i soppan är att alla fasta utgifter som vi har gemensamt också delas på 2. Den största förändringen är givetvis att man delar på hyran och då denna oftast är den största bördan så ger det helt klart en positiv effekt.

Även bredbandsavgiften, elen och vissa försäkringar halveras. Många bäckar små leder till slut till stora vattendrag.

För oss är det även så att andra vardagliga saker också blir billigare. Reflekterade över det när jag och sambon var på IKEA och shoppade loss i helgen. I stället för att beställa en bakelse var så delade vi på endast en. Hade jag varit själv och sugen så hade jag nog beställt en egen.

Nu förstår jag att det givetvis blir ännu billigare om man helt motstår frestelser som morotskaka, men ibland är det rätt svårt. Det är sällan vi köper en pizza var utan är vi ute och äter delar vi på en pizza. Förut tryckte jag med lätthet i mig en hel själv men blev äckligt mätt efteråt.

Skulle vi behöva en ny bil så kan man tänka sig att vi går in med hälften var och liknande gäller även för saker i hemmet. Priserna för lägenheter “halveras” ju dessutom om man är 2 i ett förhållande.


Ett argument som många kommer med är att det blir dyrt att skaffa flickvän då alla nöjen och uppvaktning kostar så mycket. Tycker det är en sanning med modifikation i många fall; man behöver inte alltid köpa uppmärksamhet med pengar.

Jag satte tidigare ihop några exempel på hur man kan uppvakta den andra parten utan att lägga ut en stor hög med pengar. Direktlänk till tipsen.

Problem är väl om den andra i förhållandet har större spenderarbyxor och drar med sig part nummer 2 i fallet. Det är väl då jag skulle kunna tänka mig att ett samboskap kan sluta kostsammare.


En del påstår dessutom att det blir billigare om man går från 2 → 3 i ett förhållande, d.v.s. att man skaffar barn. På så vis får man ett barnbidrag som man kan nyttja. Det här tror jag däremot inte på utan har insett att man inte “tjänar pengar” på att få barn. Har inga barn men tycker att det ändå är logiskt. Med det sagt är jag inte emot att skaffa barn. Det är trots allt dessa som ska ta över efter oss när vi ligger på dödsbädden och har förbrukat det sista i portföljen.

 

Ni som är sambos, tycker ni det blev billigare när ni startade ett sådant förhållande?

13 thoughts on “Hälften så dyrt att vara två?

 1. Vi är förvisso gifta, men jag delar din uppfattning om sänkta kostnader. Det farliga är väl relationer där man har svårt att unna sin partner något. “Nu var hen på AW och då måste jag handla en tröja annars blir det inte rättvist.”

  Barn blir man bara rik i kärlek på. Helt fantastiskt! Visst barnbidraget är en hjälp, men det räcker inte långt. Du får räkna med att startkapital behövs för vagn, säng, kläder etc även om du inte handlar nytt. Barn 2 och 3 blir billigare eftersom en del “utrustning” redan är på plats.

  Allt gott

  1. Håller med vardagsekonomen i det han skriver.

   vi har en gemensam ekonomi men idag är det jag som står för istort sätt allt pga sambon är mammaledig. Men när vi blev två så fick man ihop mer pengar till sparande.

   Barn kostar oavsett ålder, blöjor och mat ca 300-400kr i veckan sen är barnbidraget slut, kläder och leksaker får ta från “egen ficka”. Sen tillkommer allt runtom, vi ska t.ex köpa bilbarnstol nu för ca5000kr.

   Ha de bra

   1. Inte en chans att du “tjänar pengar” på att skaffa barn. Vi fick i princip allt, köpte några få pinnaler såsom skötbord begagnat. Men som nämnts ovan, bara blöjor och dagisavgift äter ju upp barnbidraget. Gott så, det vore snedvridet om resten av befolkningen betalar premium för att andra ynglar av sig. Lite som ränteavdrag…

    Däremot vill jag vidhålla att barn inte behöver kosta mycket. Största pungsparken är inkomstbortfall (föräldraledighet, VAB..).

    1. Tack ska du ha för din kommentar Tom! 🙂
     Näe att tro att man kan tjäna pengar på att få barn är väl som att hoppas på en vinter utan mörker i Sverige. Det händer liksom inte.

     Såg däremot en pappa som körde (yep, du hörde rätt, körde) runt sin son i 2 timmar för att samla Pokémon. Såg dessutom inte ut att vara en bensinsnål bil.

     Tusen tack för att du tog dig tid och kommenterade!

   2. Hej Börsjägarcoachen!
    Självfallet kostar barn oavsett ålder, men tycker ändå med facit i handen så att säga att mindre barn kostar betydligt mindre :-). Du ska köpa bilbarnstol för 5000, jag har just köpt moppe för 15000 kr (begagnad) + kurs för körkortet 4000 kr. Hursomhelst så kan vi säkert enas om att barn kostar pengar men ger oerhört mycket kärlek ♥
    Ha en trevlig dag!

   3. Jo det är sant Börsjägaren!
    Tycker det är så starkt av barnfamiljer som, trots tight ekonomi, kan spara några hundra i månaden. Ännu mer avundas jag det som DESSUTOM kan spara någon hundralapp åt barnen. Inte helt fel det. Vet exempelvis att du har rätt bra sparande trots bilbarnstolar 🙂

  2. Så otroligt fint sagt att man bara blir rik i kärlek av barn. Värt att tänka på och tack för att du kommenterar 😀

   Hörde förresten om någon Norska som skulle bli rik på att skaffa många barn och leva på barnbidrag. Tydligen är det lite annorlunda där.

 2. Det är iallafall definitivt inte billigare att vara två om man är ensamstående med tonårig son :). Skämt åsido så har du helt rätt i att barn kostar pengar, iallafall när de börjar komma upp i ålder. Två vuxna är absolut ekonomiskt fördelaktigt av precis de anledningar du tar upp.

  1. Okej! Så det är inte dyrast i tidiga år när det ska handlas barnvagnar och blöjor titt som tätt? I tonåren kan jag tänka att det blir mer mat och fritidsaktiviteter också.

   Tusen tack för din kommentar och lev väl 🙂

   1. När de är små kan man ofta få begagnade kläder, leksaker etc, men säg den tonåring som vill gå i begagnade kläder.. och som du säger dyra aktiviteter för att inte tala om MAT, min 15-åring går direkt från middagsbordet till kylskåpet, öppnar dörren och säger “finns det nåt käk” :).
    Bli inte avskräckt nu, barn är fantastiska ❤

 3. Både och måste jag säga! Levde ihop med min sambo som utvecklade till en lyxfälle kandidat. Nu när jag bor själv kan jag spara 3 ggr mer än med henne.
  Dock om jag skulle lyckas träffa någon som är lik min filosofi, så skulle vi kunna spara ytterligare minst 100% mer.

  Nyttboende och liv via börsen och sparande

  1. Halloj Nytt boende!
   Ja men självklart är det så. Tycker så synd om alla inklusive dig som träffar någon som spenderar så mycket utöver sin inkomst. Eller även någon som spenderar upp allt och inte spara något. Tycker att man ska försöka spara något i alla fall. Än om det bara är 200 kr per månad så är det i alla fall något och riktigt bra. Kan man komma upp till en sparkvot på 10% så är det ju enormt!

   Tack för att du skrev några rader 🙂

Kommentera