Blev mycket pengar över…

Det är oklokt att betala för mycket, men det kan kosta mer att betala för lite.

 

Jag har kommit på att min köpstrategi kanske är rätt så speciell, men kanske har ni en liknande strategi?

När lönen kommer in på kontot ser jag till att föra över det jag kan spara till mitt Avanzakonto (detta förutsatt att min buffert ser bra ut). Däremot sätter jag inte alla pengar i snurr direkt.

Jag försöker sprida köpen över hela månaden och göra mindre köp. Det kan bli en hel del transaktioner och vissa månader ser det ut såhär:

Bilden ovan visar alla köpen från April månad.

Oftast handlar det om att en aktie går ner lite mer än någon annan, varav jag skjuter in lite extra här och var. I långa loppet spelar givetvis dessa köp vid nedgångar mindre roll, men det känns bra för stunden 🙂 Det kan se ut såhär:

 

En annan strategi hade varit att skjuta in ett rejält belopp under tider då en aktie faller sjukligt mycket. Kanske som i fallet med Intrum Justitia. Problemet är väl att man kan bli tvungen att vänta oerhört länge för att få se sådana lägen och på så vid missa en rejäl uppgång.

 

 


Upptäckte nyligen att jag faktiskt hade 4000 kr kvar att handla för nu från förra månaden. Det har aldrig hänt förut. Skulle däremot inte säga att det beror på att det finns dåligt med lägen där ute just nu.

Det fina är väl att det blir desto mer krut att bränna av nu denna månad i stället.

 

Vore intressant att höra hur ni gör. Försöker ni se till att investera det ni kan spara under månadens gång eller bunkrar ni upp pengarna till ett riktigt fint byte anländer innan ni avfyrar?

18 thoughts on “Blev mycket pengar över…

 1. Tidigare fyllde jag på med aktier så fort pengarna kom in på kontot. Nu bunkrar jag lite eftersom jag upplever det som “dyrt” just nu. Väntar därför på rätt tillfälle (nedgång). Risken finns dock att den inte kommer.

  1. Det viktigaste är väl att man i alla fall sparar och inte spenderar mer än inkomsterna. Sedan när och hur man väljer att investera är ju individuellt 🙂
   Precis som du säger är det svårt att veta när nedgången kommer…
   Du får ha tack för kommentaren!

 2. Hur tänker du kring courtage när du gör mindre inbetalningar, det är ju också en kostnad.
  Kul och lättsam blogg du har 😊!

  1. Förstår inte riktigt frågan om courtage som så många ställer:)
   Visst tidigare när det kosta 99 för varje köp förstår jag. Men nu när det kostar t.ex 0,25% är det ju desto bättre att köpa mindre poster för att optimera kostnaden.

   1. Hej Micke!
    Det är faktiskt en fråga jag ofta får och hade tänkt skriva lite om det på bloggen. En sak som är lätt för oss att förstå men som är svår för många nya. Minns första gången jag hörde ordet courtage. Hade ingen aning om vad det var 🙂
    Riktigt kul att du slänger in en kommentar ibland här på bloggen.

  2. Hej Kicki!
   Det är sant. Till saken hör att jag betalar 1 kr för köp under 400 kr. För köp på precis 400 kr betalar jag också 1 kr. Om jag handlar för 800 kr blir courtagekostnaden 2 kr.
   Informationen stämmer för mig som har courtageklass mini hos Avanza.
   Sedan finns det ju givetvis andra courtageklasser där du kan tjäna in ifall du gör betydligt större köp. Det beror lite på om du vill köpa ofta eller mindre ofta.
   Kul att du ställer frågor. Fortsätt gärna med det 🙂

   1. Hmm, klurigt med courtage tycker jag. Har olika banker och olika courtage. Skriv gärna på bloggen om just detta fenomen (å skriv som om det vore för en 3-åring 😊).

    1. Jag ska göra mitt bästa 🙂
     Hade själv gärna sett att det fanns en blogg som på ett lätt och pedagogiskt vis kunde förklara för investerare som inte investerat hela sitt liv. Problemet är väl att det är så spridd kunskapsnivå på mina läsare, vilket gör att jag försöker hitta en lämplig nivå.
     Det är lättare sagt än gjort.
     Men det kommer ett inlägg 🙂

 3. Jag sparar inte i närheten av så mycket som du pga studier och föräldraledighet, men jag brukar oftast köpa upp mitt månadsspar på en gång och punga in mer när fina lägen finns genom direktöverföring via Avanza. På Nordnet som jag också har funkar inte det tyvärr. Jag tycker din strategi har en klar fördel mot att bara köpa upp allt på en gång, nämligen att det är roligare på ditt sätt. Och jag tror att sparandet måste vara roligt för att man ska orka år ut och in!

  1. Hej!
   Det är väldigt inponerande att du lyckas spara trots studier och föräldraledighet. Finns dom med en månadslön på 50.000 som inte kan spara en krona 🙂
   Otroligt viktigt att man ska ha roligt som du säger. Jag skulle kunna slänga in ett x antal tusen i en indexfond men det hade jag tyckt vore mindre roligt. Gillar att se utdelningarna växa år för år 🙂
   Ta hand om dig!

 4. Gör lite olika, ibland handlar jag för hela slanten direkt om det finns något intressant att köpa, och ibland håller jag på stålarna tills det dyker upp något spännande. Vet ej vilken strategi sm är bäst huvudsaken är att utdelningarna trillar in 😉

  1. Jag tror att huvudsaken att du handlar varje månad så spelar det nog mindre roll exakt hur du gör det. Visst, man ska ju sprida sina köp och så, men problemet är väl om man hela tiden är rädd för att investera.

   Självklart är tålamod investerarens bästa vän, men om man alltid är rädd för att det är för “dyrt” kan man missa mycket 🙂

   På återseende och tack för kommentaren!

 5. Frågan om courtaget är väldigt relevant. När man har Avanza mini, är det faktiskt ganska mest optimal att köpa för runt 440sek på en gång, då betalar man bara 1 krona i courtage. Samma med Nordnet.
  Själv dock bestämde jag mig att flytta till Nordea där utdelningarna kommer in mycket snabbare än på Nordnet samt kostnader är mycket lägre. På Nordea kostas aktieköp för 1600 sek bara 1 krona i courtage.

 6. Hej KTM. Gör ett köp varje månad den 27e. Återinvesterar utdelningar direkt. Blir något extra köp ibland om pengar finns över 🙂 Även jag använder Nordea Investor. Blir betydligt mycket mer pengar över om man gör lite större affärer alternativt köper och säljer ofta. Är förvånad att nästan ingen annan i bloggosfären kör med Nordea Investor. Själv kommer jag aldrig börja betala dyrt för aktiehandel igen 🙂 Ha en trevlig helg.

  Mvh Slimis

 7. Jag gör på ett liknande sätt. För över hela sparbeloppet direkt vid löneutbetalning. Ibland möjligen ett förskott, ibland möjligen sparar en del för att vara på säkra sidan intill alla räkningar är betalda.

  Flyttar sedan över så mycket som jag bedömer mig behöva dag för dag från räntekontot och sprider som dig ut köpen över hela månaden. Blir bara några kronor i ränta varje månad men bättre än inget. Trodde också att jag skulle få pengar över denna månaden men blev till slut så att allt investerades, mycket tack vare att jag tog en stor position i Multiconsult.

  1. Härligt att höra att du sätter pengarna i arbete direkt. Tycker man ständigt läser om att många inte vill göra det nu för att fallhöjden från dagens nivåer är så pass stor. Självklar är det något som vi inte vet. Det enda vi vet är att det lönar sig att vara långsiktig och inte falla i allmänt kända varggropar 🙂

   Tusen tack för kommentaren utlandsutdelaren!

 8. Håller man sparande igång konstant varje månad och sparar långsiktigt. Och Just långsiktigt är viktigt!
  Sen om det kommer nåt riktigt fall i en kvalitet aktie, känns det ju fint att ha lite torrt krut sparat.

  1. Stämmer bra det Rickard 🙂
   Då är det nog viktigt att man inte börjar snylta på sin buffert för då kan man göra sig själv olycklig antar jag.
   Min tanke där är som sagt att man även kan belåna sig lite ifall det blir en större sättning.

Kommentera