Att storhandla svider i plånboken

Idag var jag och sambon ute på ett shoppingcentra för att fylla på förråden nu efter flytten. Vi brukar sällan storhandla utan mest köpa någon kasse med mat på väg hem från jobbet.

Kalaset landade på 800 kr och även om det kunde delas på 2 nu när vi är 2 i hushållet så kändes det dyrt. Av någon anledning känns det ju mycket smärtsammare att göra sådana stora shoppingsvängar än att småhandla lite kassar här och där som vi brukar göra.

Vet att barnfamiljer handlar för mycket mer varje vecka och på Willys där vi handlar ser man ständigt mammor som fyller kundvagnarna fulla.

Till saken hör att man ständigt hör att veckohandling ska vara en riktigt bra sparmetod. Vet inte vad som är anledningen men mest troligt är det väl för att man intalar sig själv att inte “småhandla” under veckan. Sedan kanske det finns rabattcheckar som ger % på hela köpet, men sådana har vi aldrig sett röken av.

Här kommer lite saker som vi gör bra respektive dåligt när vi är ute och fyller kassarna:


Bra

 1. Vi går oftast till flera butiker och handlar då dessa ligger rätt nära varandra. Innan det kollar vi alltid på nätet vilka erbjudanden som vi ska slå till på och planerar butiksrutterna utifrån det.
 2. Handlar mycket av det som är billigt. Gäller mest frysvaror då dessa håller länge. Är det billig kyckling eller billig köttfärs så slår vi till stort och bunkrar upp. Samma gäller torrvaror som exempelvis kaffe.
 3. Sambon är otroligt duktig på att kolla kilopris för allt. Även om något ser billigare ut så kan det skilja mycket i kilopris.
 4. Handlar Willys egna märken (eller ICAs) i stället för de dyrare. Här kan man spara in mycket! Känner ingen skillnad på exempelvis havregryn i alla fall.

 

Dåliga

 1. Vi är otroligt dåliga på att ta med oss kassar. Förstår inte hur många kan vara så duktiga på att komma ihåg dessa. Vi kanske tar med oss 1/5 gånger på sin höjd. Dessa plastkassar har ju dessutom skjutit iväg i pris och man får sällan en kasse för 1 kr som det var förut.
 2. Ständigt köper vi saker som vi inte äter upp och som måste slängas.
 3. Snask och annat dyker oftast ner i korgen innan vi kommit till kassan. Det är så fantastiskt smart av butikerna att lägga dessa varor nära utgången. Då är man trött och slut och vill inget hellre ha än snabba kolhydrater. Det får vi lägga av med.
 4. Vi tar oftast bilen när vi handlar. När man var student hade man inga problem att släpa på tunga kassar då bil inte fanns i ens liv. Numer är man så otroligt bekväm av sig.

Har ni något tips på hur man ska påminna sig själv att ta med sig kassar innan man far och handlar? 🙂

 

21 thoughts on “Att storhandla svider i plånboken

 1. För mig brukar det gå bra och komma ihåg dom
  då jag hänger mina två tygkassar på köksstolen
  efter att jag packat upp allt, så då vet jag liksom
  att dom är där, plus det faktum att det jag ev.
  spontanhandlar oftast får plats i jackfickan eller
  i ena handen.

  Och glöm inte att dom flesta butikerna (om inte
  alla rentutav) har små plastpåsar vid själva
  varuupptagningsbandet efter att dom gått förbi
  kassörskan.

  Innan jag åker och handlar så tar också på mig
  någon av mina hoodietröjor som jag också hänger
  på köksstolen. Då följer kassarna med automatiskt
  när jag ser dom och vet att idag handlar jag.

  Så att strukturera fram en rutin runt dina kassar
  och hur du hanterar dom efter att du packat upp
  maten är mitt bästa tips.

  1. Hej SOmeone och tack ska du ha för kommentareren!
   HAHA ja dom där små plastkassarna har blivit ens räddning många gånger. Nu tycker jag att det är många som tagit bort dessa efter kassan, men då brukar jag passa på att stoppa på mig ett par när jag går förbi frukten.

   Låter som ett bra tips. Men fina rutiner löser man det bästa

  1. Så ska man ju faktiskt ta och göra! Har man ett riktigt stort lager så räcker det länge. Man vill däremot inte ha för fullt i bilen. Tycker om att ha det rent och snyggt där 🙂

 2. jag brukar passa på att panta flaskor o burkar samtidigt som jag handlar och då tar man ju automatiskt med sej kasse att ta dem i som man sedan använder för varorna man köper. Enkelt sätt att komma ihåg att få med sej kasse, annars brukar jag glömma det.

  1. Låter riktigt klokt 🙂 Vi får sällan så mycket flaskor hemma men blir alltid någon lite då och då.
   Förut kunde man enkelt fråga “Oj, jag glömde en kasse, kan jag köpa en?” och få som svar “Ahh, men ta en kasse du…”, men nu verkar det inte funka längre på alla ställen 😀

  1. Tack ska du ha för det tipset Frihetsmaskinen 🙂 Vi har en matta där det står KOM IHÅG: Mobil, Telefon, Plånbok. Kanske får skriva dit kassar också 😀

 3. Hej! Jag först och främst använder jag bara flergångskassar, (rejäla och håller länge) brukar packa ur maten och därefter ställa dom i hallen så glömmer man dom inte när det är dags nästa gång. Har dessutom alltid ett par stycken i bilen för storhandling.

  1. Hej Anders!
   Låter som en vettig investering att köpa kassar som är hållbara i längden. Vi försöker köra på tygkassar men de vi har rymmer ytterst lite, vilket är problemet.
   Smart idé att placera kassarna i hallen.

 4. Nu ska vi se om inte Herr Snålgris kan komma med några tips kring hur dina “dåliga” punkter kan förbättras:

  1) Påsarna: Vi har 3-4 påsar ihoprullade till små paket i bilen, samt att vi ser till att alltid ha 1-2 påsar i barnvagnen och jag har minst en i fickan. En tygpåse där hemma följer med så ofta vi kommer ihåg den. Kan inte minnas senaste gången vi köpte en plastpåse faktiskt,

  2) Köp o släng: Försök se ett syfte med varan, köp inte bara “för att”. Ska den användas till någon maträtt. När ska denna maträtt lagas? Vem ska laga den? Improvisera hemma med matlagningen, kör inte bara efter recept utan sväng ihop lite efter eget huvud. Köp en rejäl wok, gärna i gjutjärn, perfekt att kasta ner både det ena och det andra.

  3) Snask: Titta på snaskets prislapp, det brukar räcka för att avskräcka mig. Sen måste man samarbeta kring detta, speciellt när det är barn som springer och plockar ner det ena och det andra… Vi har totalstopp för godis där hemma.

  4) Bilen: inga kommentarer här, vi kör själva nästan alltid bil när vi handlar. Snålgrisarna är även praktiska av sig, allt handlar inte om kronor och ören. Kommer ett avsnitt i vår Sparskola om transport snart…

  Det är inte lätt, men skam den som ger sig.

  ps rabattkuponger får man av CityGross, har ni en sån affär nära er? Det brukar spara ca 80-100 kr per månad för oss ds

  1. Tack för en otroligt fyllig och välskriven kommentar. Lärde mig mycket av den 🙂
   1) Suveränt, då tar de inte upp så mycket plats i bilen. Problemet är väl bara som sagt att man måste komma ihåg att ta ut dessa till bilen igen.
   2). Det är något vi ska försöka tänka på. Oftast handlar vi för att något är billigt och då blir det bara liggandes : )
   3) Yep! Det är lätt att motstå om man varit utan socker en längre tid men när man är i någon form av socker-cykel så är det förbaskat svårt : )

   Vi har tyvärr ingen city gross nära oss, men hoppas att det byggs ett sådant snart

 5. Precis som du skriver finns det en hel del pegar att spara när man storhandlar. Själv älskar jag att jaga kostnader i butiken 😉

  Här nedan kommer lite idéer jag själv tänker på.

  1.Har alltid mina 4 tygpåsar i bilen. Efter jag handlat klart och packat in varorna hemma, tar jag så fort som möjligt ner påsarna till bilen igen. På så sätt finns dom alltid med när jag ska handla.

  2. När du spar in på plastpåsar från affären behöver du avfallspåsar att slänga dina hushålls sopor. Gör som mig och köp hem 15000 avfallspåsar på en gång. Köpte även lite hushållspapper för att få fri frakt. Besparing på 15000 påsar jämförelse med Wills 25 pack för 4.70 är drygt 1000 kr. Fördelen med dessa avfallspåsar är att de även rymmer 30 liter istället för 25 liter. Bästa besparingen jag gjort den senaste tiden. Ett annat tips är att köpa matvaror med kort datum. Ofta 50% rabatt. Frys in dessa eller använd direkt. Jämför produkters kilopris och skillnaden på priser mellan olika affärer. Länk nedan till de bästa och billigaste avfallspåsarna

  https://www.packoplock.se/insatspasar/#product-32701

  3. Äter själv i princip aldrig godis. Så blir knappt några sådana utgifter för mig.

  4. Använder även jag bilen då jag dels har en bit till affären samt att jag brukar handla från flera affärer. Ibland blir det både Ica, Coop, Wills och Lidl.

  Du kommer märka skillnad om du blir lite mer prismedveten.

  Stort lycka till att jag extrapriser 😉

  Med vänlig hälsning Slimis

  1. WOW! Fantastiskt bra tips att storhandla dessa påsar 😀 Vet du om de är hållbara? Vi köpte några på en lågprisbutik och dessa höll inge vidare. Det lätta med vanliga plastkassar från butiken är ju också att de är lätta att knyta ihop med hjälp av handtagen 🙂
   Tack för alla tips!

 6. Främsta anledningen till att storhandling ska vara ekonomisk är väl att de flesta då är mer strukturerade, skriver en inköpslista och håller sig någorlunda till den. En annan kan vara att storhandling innebär att man åker iväg till större köpcentrum istället för att handla på sin lokala Ica eller Hemköp.

  Svårt att ta med kassar förstår jag inte riktigt. Jag har två platser för tygkassar, innanför dörren eller i bilen. Ska jag till bilen tar jag med mig kassarna jag har hemma, och i bilen ligger det alltid ett gäng. Jag har inte köpt kasse i affären på hela 2000-talet, och här finns pengar att spara: https://sparosverige.blogspot.se/2016/04/plastpasar-eller-rikedom.html

  1. Halloj Sparo!
   Näe det verkar som om det bara är jag som har det problemet. Om jag förstått saken rätt så verkar vägen till framgång vara (om jag läser kommentarerna) att ha kassarna lätt synliga så att man inte glömmer de 🙂
   Tack ska du ha för länken. Riktigt bra läsning som vanligt!

 7. Imorgon kommer ett inlägg om hur jag handlar mat smart, och vad vi har gjort för att dragit ner matutgifterna.

  Angående påsarna så är sambon anställd på willys så dom plockar vi gratis 🙂

  1. Kommer bli riktigt spännande att läsa ditt inlägg imorgon (eller idag kanske till och med).
   WOW! Det är ändå en bra löneförmån måste jag säga 😀
   Handlar ni bara på Willys?

    1. 5% blir ju otroligt mycket i långa loppet 🙂 Man kanske får börja extraknäcka på Willys så man får den förmånen ^^

Kommentera