Prata Pengar – godbitar ur avsnitt 46

Som ni vid det här laget redan vet så är min favorit bland poddar Prata Pengar. Tänkte testa på att titt som tätt försöka sammanfatta vissa avsnitt så att även läsare med begränsad tid kan finna godbitarna eller påminnas om det allra viktigaste som togs upp under avsnitten.

Avsnitt 46 – Småbolagstips från förvaltaren

I veckans avsnitt gästades vi av Johan Thoren. Johan är förvaltningschef och vice VD för Strand och under avsnittet pratades det om Strand småbolagsfond som man kan gå in och teckna. Fonden är precis som det låter, en fond som fokuserar på mindre och potentiella bolag som framgent mest troligt kommer att visa vinst och ge en avkastning.

Diskretionär förvaltning var ett nytt begrepp för mig som togs upp. Med det menas en förvaltningsstrategi där man snarare ser till kundens behov och försöker få fram en skräddarsydd lösning till varje enskilt fall. Det här är något som Strand småbolagsfond är duktiga på tydligen.

Fonden har en fast avgift på 0,9%, vilket är väldigt lågt om man jämför med många andra småbolagsfonder. En rörlig avgift avgift tas sedan ut i det fall fonden presterar riktigt bra, vid s.k. all time high.

Vad är ett småbolag? Enligt riktlinjerna är svaret på frågan ett bolag vars marknadsvärde understiger 45 miljarder. Det här tycker Strand är på tok för högt, så fonden har en egen gräns på upp till 10 miljarder i marknadsvärde.

Varför vill man ha ett småbolag? Här menar Johan att man hittar den riktiga potentialen för köpuppgång. Större bolag (exempelvis Volvo) har inte samma potential att öka sin kurs lika snabbt. Här tog Nicklas även upp att risken kanske då är större men det menar Johan på att det faktiskt inte behöver vara för att:

 1. Det är lättare att hitta en styrelse och VD som kan styra bolaget rätt. Snarare än att ta in en ny VD i ett väldigt stort bolag.
 2. Det är enklare för investerare att bedöma potentialen i ett inte allt för stort bolag.

Vad är det första man tittar på när man kollar på ett bolag? Vart finns efterfrågan? Titta på om det i omvärlden finns något som kommer skapa efterfrågan.

Ska man bara köpa bolag som går med vinst? Inte nödvändigtvis. Vinsttillväxt per aktie är viktigt så som även vikten av att se ledningens engagemang.
Har bolaget svag balansräkning så ligger man risigt till.

I podden nämndes även tipset om att låta nynoterade bolag vara noterade ett tag och se hur det artar sig innan man hoppar på tåget.

3 välmotiverade aktietips från Johan:

1 Doro – tillverkar bl.a. handikappstelefoner. Har numer även smartphones för äldre. Om 30 år kommer sannolikt antalet pensionärer fördubblats. Vård inom hemmet ökar kraftigt och här har Doro en fot inne. Kursen har backat på senare tid men med digitaliseringen ser det mycket ljust ut för bolaget.

2. Tobii – Bryter ny is genom ögonstyrning. Läser av vart man tittar. Utvecklar handikappshjälpmedel, personer som inte kan röra något förutom ögonen. Genererar en bra vinst. Dessutom har Tobii affärsområde där man analyserar vart konsumenter tittar när de går in i en butik, vilket är viktigt för placering av varor etc. Finns även potential inom spelbranschen. Kommer troligtvis kunna bidra stort inom Virtual Reality.

3. Evolution Gaming – Otroligt stark position inom sin nish, livecasinon. Växer så det knakar. Dyrt och högt värderat? Har varit högvärderat men nu har bolaget vuxit till sig i sin värdering.

2 thoughts on “Prata Pengar – godbitar ur avsnitt 46

 1. Trevlig sammanställning av favoritpodden! Jag har ett par avsnitt att lyssna ikapp, ser fram emot småbolagssnacket. Jag lägger dock personligen stor vikt vid att bolaget ska gå med vinst, det är en av mina absoluta grundpelare för investeringar. Jag anser mig inte duktig nog att skilja de förlorande agnarna från vetet, så att säga.

  Jag vill också passa på att rikta ett stort tack för att jag får vara med på listan över läsvärda bloggar, blev fantastiskt glad när jag såg det. Tack KtM!

  //Humankapitalisten

  1. Roligt att du gillade den. Känns som jag inte är så vida bra på sammanfattningar just nu men med tiden kommer det nog bli bättre.
   Håller med dig i ditt resonemang om småbolag faktiskt. Har lovat mig själv att inte tänka i dom banorna. Nu äger jag ju iofs Paradox. Frågan är om det är ett småbolag 🙂

Kommentera