Konsten att slå Index?

I veckans avsnitt av #pratapengar pratades det en hel del om Index, d.v.s. den genomsnittliga uppgång/nergång av de största bolagen på börsen. I Sverige mäter vi oftast detta genomsnitt via OMXS30, som är en samling av de 30 största Svenska bolaget. Där hittar vi bland annat jättar som H&M och AtlasCopco.

Till att börja med kan det vara intressant att kika på hur min utveckling sett ut kontra OMXS30:

screenshot_4

Här ser vi att mitt värde på portföljen gått upp 9,31% under året, vilket är fantastiskt! Då räknar denna uppgång inte heller med den direktavkastning jag fått, i alla fall inte om jag förstått saken rätt. OMXS30 har i skrivandets stund ökat med 4,94%.

 

Hur har jag gjort för att slå Index?

Det har jag faktiskt ingen aning om 🙂 Känner mig själv vara på någon form av uppstartsfas fortfarande och har väl aldrig riktigt haft som mål att på något sätt slå Index. Däremot verkar min regler fungerat bra i år:

 • Köp enbart stora bolag som visar vinst. D.v.s. “Buy quality and cry once”
 • När det kommer dippar, köp lite extra. Exempel på detta i år var Brexit och Trump-valet där jag köpte på mig för en större summa.
 • Köp kontinuerligt
 • Köp för mindre summor snarare än stora

När vi blickar tillbaka på hur det har gått verkar det som om min strategi för köp verkligen gett resultat. Kommer troligtvis fortsätta att göra såhär år efter år efter år för att bygga upp en så bra utdelningsmaskin som möjligt. Utdelningar jag får köper jag fler aktier för och så fortsätter det.

 

Gör proffsen det bättre?

En av de större diskussionspunkterna i veckans avsnitt av PrataPengar var ifall man borde välja aktivt förvaltade fonder (Index eller Aktiefonder) så att personer som lägger ner mycket mer tid än vi själva gör får göra valen i stället för att du ska göra det.

Som jag förstod det var kontentan att det är mycket bättre att vara direktägare i företag. Den största anledningen var den avgift som fonder tar för att förvalta våra surt förvärvade pengar oftast tar ut för mycket av vinsten. Däremot bör man väl ha i åtanke att det finns fonder som inte tar ut någon avgift, som exempelvis Avanza Zero.

Jag hade ju en stor del fonder tidigare under året som jag sålde och i stället direkt investerade i Aktier. Gjorde det däremot inte för avgiften utan snarare för att jag tycker fonder är så otroligt tråkigt samt att jag vill ha direktavkastningen som jag vill spendera som jag vill. Mer om mitt sälj av fonder kan du läsa här.

screenshot_8

Ovanför ser vi utvecklingen av en av mina favoritfonder, Spiltan Aktiefond. Spiltan har jag verkligen förtroende för och jag räds inte om jag skulle tvingas lämna ut min pengabinge till dem. Vi ser dock att utvecklingen varit +9.0% under året, vilket jag då faktiskt slagit under året (hur jag kan ha gjort det är en gåta).

Gratis bilder finns att hämta på Pixabay

10 thoughts on “Konsten att slå Index?

  1. Halloj patskilive! Tack för din kommentar, feedback och att du följer bloggen. Det är personer som du som gör att man gör det man gör 🙂

 1. Snyggt! Själv har jag väl haft tokflyt och ligger drygt 14%+ i år. Jag tror dock sånt gåt upp och ner och nästa år blir jag nog slagen av index.

  Jag tror dock att den där grafen inkluderar utdelningar, eller har jag fel? Därför jämför jag med SIX30 Return Index.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. 14% är ju helt galet! Tror index i genomsnitt vuxit med 11% sedan något år långt tillbaka, enligt Avanza. Precis, nästa år kan det säkert bli kasst, men ser vi det i ett långt perspektiv så kommer vi att lyckas.
   JAHA, är det så att den faktiskt inkluderar utdelning? Måste ta och kika upp det 🙂
   Tack så hemskt mycket för din kommentar Frihetsmaskinen

 2. Jag vill inte vara den som är den, men du borde jämföra dig med SIX30 Return Index för att få ett mer rättvisande resultat om du vill se hur du presterat mot index då SIX30RX är OMXS30 inklusive utdelningar 🙂

  1. Tack så mycket för tipset 🙂 Det ska jag göra framöver. Kul att du upplyste det, man lär sig något nytt varje dag.
   Har ju inte fått så mycket utdelningar i år men hoppas att 2017 ska ge mer kassaflöde 🙂

  1. Hej Indicatum och tack så mycket för din vänliga kommentar 🙂
   Jag ska ta och kika på din länk och kommentera så snart som möjligt

 3. Hej, vad bör man investera i som ung student? Satsar på att investera i helst in indexfond som är billig. Min lärare sa något om ränta på ränta, är det i fonder som ränta på ränta skapas?

  1. Hej!
   Vad gäller fonder har jag inte sådär jättemycket koll idag men jag började själv att spara i fonder, vilket är en fenomenal investeringsstrategi. Varför jag började spara i aktier beror inte på att jag tror att jag kommer få mer avkastning över tid utan snarare för att jag tycker det är så mycket roligare.

   Beträffande fonder skulle jag rekommendera att läsa hos Jan Bolmesson och RikaTillsammans.

   Varje år kommer dina pengar att avkasta en summa pengar. Väljer du att fortsätta investera har du nästa år mer pengar i spel och du får ytterligare avkastning. Att göra så år ut och år in ger en bra ränta-på-ränta effekt som brukar kallas för världens åttonde underverk.

   Via utdelningar i aktier blir den här effekten mer kännbar men givetvis är det ingen skillnad mot fonder rent konkret beträffande ränta-på-ränta :).

Kommentera