Håller inte riktigt med Lyxfällan

Ni har väl inte missat att lyssna på podd-avsnittet där Lyxfällan faktiskt pratar börs och aktier för första gången? Du kan lyssna på avsnittet direkt här.

Tycker att avsnittet generellt sett var bra och innehåller mycket kloka resonemang kring både riskhantering och långsiktighet. Däremot hittar jag åtminstone en sak som jag inte håller med om.

Alldeles i början av avsnittet pratas det mycket om att börsen är “dyr”. Faktum är att Magnus även klivit av börsen i väntan på en sättning av något slag.  Det ordas även om att börsklimatet just nu på något vis är läskigt.

Visst, jag tycker att det är bra att programledarna upplyser om risker för visst är det alltid en risk att investera. Däremot går det kraftigt emot mitt synsätt att man aldrig ska försöka sia om vart börsen är på väg.

Kan tänka mig att många lyssnare av Lyxfällan inte är insatta i aktievärlden och att då börja med att få höra att börsen är otroligt “dyr” blir troligtvis avskräckande. Att ta steget och köpa sina första aktier är nog mentalt svårt som det är; det behöver inte göras svårare.

Skrev mer om just det här att tolka upp och nedgångar i det här inlägget.

Det komiska är att det mer mot slutet resoneras kring det här som man oftast hör från många som väljer att försöka pricka av marknaden:

“Den där nedgången kommer ju aldrig! Men snart…snart måste den komma”

Jag kan hålla med om att nedgångar kommer att komma och under vår tid kommer vi säkert att uppleva flera större nedgångar. Frågan är däremot när. Problemet är att man oftast missar en väldigt fin uppgång när man kliver av för tidigt.

I boken Miljonär innan 30 tycker jag att det redogörs riktigt bra kring just det här.

 

10 thoughts on “Håller inte riktigt med Lyxfällan

 1. Håller med, har flera gånger för länge sen försökt “pricka” upp- och nedgångar med mina dåvarande fondsparanden. Gick fullständigt åt skogen. Dagen efter man sålde gick börsen upp ytterligare 10%. Tror man på något, behåll för evigt.

  Dock har jag idag omstrukturerat lite bland aktierna, fimpade både Betsson och Atlas Copco, då jag dels inte tror på Betsson längre och Atlas Copco sålde jag med fin vinst (+35%) för att investera i Axfood som gått ner och ger dubbelt så mycket i direktavkastning. Betsson-pengarna fick gå till en buffert än så länge, börsen brukar bli lite volatil under sommarhalvåret…

  1. Jag har faktiskt också varit ägare av Bettson tidigare men valde att hoppa av då jag är lite osäker kring branschen faktiskt. Det handlar väl mycket om att jag inte är så intresserad av just spel heller.

   Tusen tack för kommentaren Snålgrisen. Hoppas på ytterligare kommentarer framöver 🙂

 2. Jag har slutat titta på eller lyssna på lyxfällan sedan Charlie Söderberg ägnat sig att sälja pyramidvälgörenhet istället för att hjälpa folk med ekonomi. Men nu är det tydligen andra programledare som jobbar med Lyxfällan. Kanske får ge det en chans till…

  1. Wow jag visste faktiskt inte att han hållit på med det. Näe exakt, de gamla programledarna har ju bytts ut men rent generellt är det låg omsättning på programledare till Lyxfällan 🙂

   Ha det bra!

 3. Det roliga är ju att om man aldrig hade investerat för att “börsen är ovanligt dyr just nu” blir det väldigt få tillfällen under hela 1900-talet man hade kunnat investera över huvud taget. Men så länge man är långsiktig och kan vara ute pengarna åtminstone några år framöver lönar det sig i princip alltid att investera i något som följer index. Det är ju aktiekunskap 101.

  1. Precis så är det. Sedan är det väl oftast så att många inte väljer att kliva in under mörkt röda perioder då det inte talas så mycket om börsen i de lägena. Sedan när man ser att det går bra för grannen så blir man givetvis direkt intresserad 🙂

   Roligt att du kikade förbi med en kommentar.

  1. Hej Utdelningsseglaren!

   Riktigt kul att höra. Det tackar jag givetvis för 🙂

   Roligt att du kom förbi och kommenterade här.

 4. Håller med dig, det sista lyxfällen bör gör är att skrämma bort personer från börsen. Det är alldeles för få “normalpersoner” som ens sparar pengar och många av dom väl börjat spara gör det på nollränte konton hos sin lokala storbank.

  I stället för att bara säga att det är dyrt och riskfyllt, vilket får börsen att låta som ett kasino, så borde dom säga att man bör spara regelbundet för att utnyttja upp och nedgångar vilket lönar sig långsiktigt.

  1. Exakt ResanMotMiljonen.
   Näe, Lyxfällan ska fortsätta med det dom är bäst på, nämligen att råda bot på alla som kört ner sig i lyxträsket där ute.

   Tack för kommentaren!

Kommentera