Bli miljonär i hängmattan

Tidigare har jag läst Per H Börjessons bok Såhär kan alla svenskar bli miljonärer. En riktigt fin läsning som passar väl till alla med ett penga-intresse (för vem har inte det liksom).

I slutet på förra månaden kom Börjesson ut med sin senaste bok Så här blir du miljonär i hängmattan. Har själv inte läst boken men funderar att införskaffa den då den bara kostar 55 kr hos Bokus (inte sponsrad)

Det verkar som att Börjesson fortfarande utgår från sin grundfilosofi, nämligen att alla kan bli rika bara man sparar 10% av lönen. 10% kan låta mycket för en som har svårt att ens ha någon hundralapp över dagen innan lön, men jag tror att faktiskt alla kan bara man tänker efter lite. Köp inte kaffe på stan, gör matlådor och ta inte bilen om du inte måste räcker långt.

Därefter är det helt enkelt bara att hålla fast vid din strategi, vara långsiktig och investera i exempelvis en gratis indexfond eller billig aktiefond. Gör man det kontinuerligt under upp- och nedgångar så kommer det ge resultat!

Jag älskar verkligen uttrycket “Bli rik i hängmattan” för det behöver inte vara svårt. Svårigheterna är precis som Per säger i videon:

 • Att ta det första steget
 • Att vara envis och fortsätta kämpa

Hittar du dessutom ett aktieintresse kan du precis som jag gjort finna din hobby i sparandet och då vill du inget hellre än att försöka optimera dessa 10%.

Länk till boken hos Bokus

Kommer ni kunna spara 10% av er lön trots sommar och semestertider?

 

14 thoughts on “Bli miljonär i hängmattan

 1. Inga problem.

  Cyklar till jobbet (7km enkel väg) och får då gratis motion och slipper betala parkering och bensin. Tar alltid med mig både frukost och lunch vilket är sundare både för hälsan och plånboken och har schysst kaffe på jobbet gratis.

  1. Fantastiskt Spartrollet. Många skulle nog inte se det som ett alternativ och en cykelsträcka på 5 km är nog = bil för de allra allra flesta.
   För varje cykeltramp du gör så värnar du inte bara till bättre miljö utan även till en större plånbok.

   Funderar på att ta cykelsemester nästa sommar kanske. Hade varit rätt intressant 🙂 Har som mest cyklat 4 mil i sträck.

 2. Att bara vara envis, stå på sig och låta tiden göra jobbet tror jag räcker väldigt långt. Om man skaffar sunda ekonomiska vanor tidigt och inte tillåter sig börja slösa huvudlöst bara för att man får högre lön, borde det mesta lösa sig av sig självt.

  1. Så sant som det är sagt!
   Tycker någon tidigare här nämnde en rätt sund regel:
   Om du får en löneökning på 500 kr så ska du se till att börja spara åtminstone 250 kr mer varje månad. Egentligen skulle det ju vara hela beloppet då du faktiskt vet att detta är pengar som du kan undvara och inte behöver.

   Fantastiskt kul att du inspirerar oss med en kommentar lite då och då Kaizenliv 🙂

 3. Jag kör på en köpfri månad så här i juli så det ska nog gå alldeles utmärkt! Och så med jämna mellanrum när jag öppnar avanza-appen så bara måste jag sätta in en slant till och lägga någonstans..

  Lyssnade på hans förra bok sist jag körde en månad på Storytel, hoppas denna finns när det är dags för nästa omgång, för det var verkligen inspirerande.

  1. Hej Linn!
   Jag antar när du skriver Köpfri månad att du menar ingen handel hos Avanza? 🙂

   Yep den var riktigt bra. Om du lyssnade på hans senaste bok via Storytel så kan jag rekommendera att det även finns en reviderad version av den med inte allt för många år på nacken 🙂 Tror däremot inte den finns som ljudbok. Fick reda på det först efter det att jag lyssnat på den via Storytel.

   Ha en toppensommar!

 4. Semesterlönen är ju 25% högre än den vanliga så då blir det lite högre sparkvot, sedan att man slipper köpa pendelkort nu över semestern gör bra skillnad i ekonomin också 😊

  Får ta och inhandla den boken själv också, han verkar veta vad han pratar om den där Per H ☺️

  1. Är det hela 25% alltså? Har alltid vetat om att det är extra men inte så pass mycket. Tycker inte det skiljer så mycket för mig, men kan ha fel 🙂

   Exakt, egentligen ska man ju se till att försöka få högre sparkvot när man får mer betalt. Oftast blir det tvärt om antar jag 🙂

   Yep! Jag köpte den igår. Blev även ytterligare en bok när det är fraktfritt över 99 kr #sparadkrona.

   Ha en riktigt trevlig semester Snålbarnspappan 🙂

   1. Har för mig det är 0,8% om dagen vilket blir ca 25% av en månadslön på 30 semesterdagar (om jag räknar rätt :p)
    Nåväl, det är ju alltid något 😀

    Ha en underbar semester du också!

    1. Ja det är hursomhelst ett väldigt fint tillskott där under hösten som nog kommer gå direkt till portföljen antar jag 🙂

     Tack för upplysningen

 5. Vi sparar såklart mer än 10 % som du säkert vet (jag vet ju att du läser vår blogg så som vi läser din) och sommaren är inget undantag. Min sparkvot varierar lite då lönen varierar under året men flickvännen har en stabil sparkvot på 60 % i Juni. http://aktiepappa.blogspot.se/2017/06/60-sparkvot-i-juni.html?m=0

  Spiltan och Per H Börjesson har för övrigt verkligen vår respekt! Bra bok och bra blogginlägg som vanligt Kronan!

  1. Tack så mycket för det Aktiepappa. Fint att ni håller igång sparkvoten även nu under sommaren. Så ska det se ut 🙂

 6. Jajamensan, sparkvot på drygt 30%. Säljer saker på Blocket och loppis och lyckas på så sätt maximera sparandet. Jag spar ihop till en buffert. När det är gjort ska varenda #sparadkrona gå till investeringar på börsen.
  Passar på att tacka för en bra blogg som har hjälpt mig på vägen.
  Ha en fortsatt fin dag!

  1. Riktigt kul att höra att du funnit inspiration här på bloggen, det gjorde min dag 🙂

   Suveränt att du tar orken till dig och säljer iväg onödigt som du ändå inte behöver. Pengarna gör bättre i att arbeta för dig än att stå som oanvända prylar som bara samlar damm.

   Lycka till!

Kommentera