Viktig regel kring ditt lönesamtal

Då var det snart dags igen. Stunden som jag egentligen inte gillar, men som för många är guldkanten i livet…

Lönesamtalet

Det är här som du verkligen har chansen att optimera din jakt på miljonen. Vi vet sedan tidigare att varje procentenhets ger enorma effekter på ett långt tidsspann.

Skillnaden att öka lönen 3% årligen i stället för 2% är helt enorm, en snöbollseffekt utan dess like.


Nu var det snart ett år sedan jag skrev om mitt förra lönesamtal, som gick helt åt fel riktning och slutade i en löneförhöjning som knappt hänger med den inflation vi har.

 

 

Tror på denna viktiga regel 

Kom alltid förberedd! Det kan vara lätt att tro att man är förberedd då man enbart för en kort stund tänkt igenom vad man presterat, men det är skillnad på att vara förberedd och att vara förberedd.

Ta din tid. Stanna upp och fundera på vad företaget egentligen vinner på att ha dig där. Din tid är så värdefull och se till att få de högre upp på stegen att inse det. Tänker du noga tillbaka på allt du gjort och presterat så är jag säker på att du hittar massa matnyttigt. Annars är det kanske dags att byta jobb?

Jag tänker skriva ner en lista på saker jag gör för att driva företaget framåt. Är då inte företaget villig att se till att även driva min lön framåt som motprestation så säger jag väl tack för mig antar jag…

 

Själv har jag varit extremt dålig på det här tidigare. Har mest gått in med mössan i handen, nickat och sett glad ut, trots att förslaget oftast inte varit till belåtenhet. Nu har jag bestämt att det får bli ändring på det.

Så… stå upp för dig och visa att du inte är en vanlig myra som checkar in och ut från stacken.

Har ni något bra tips när det kommer till lönesamtal? Tar ni med er ett äpple till chefen inför mötet?

 

Någon som också funderat en del kring årets lönesamtal är VillHaAllt

http://villhaallt.blogspot.se/2017/05/loneokning.html

22 thoughts on “Viktig regel kring ditt lönesamtal

 1. helt rätt, hade mitt lönesamtal i dag, fick 3,5% i ökning, så ganska nöjd över det, 3% mer i månaden till portföljen 🙂

  1. Det är ju riktigt riktigt bra ändå. Eller i alla fall riktigt bra 🙂
   Själv har facket förhandlat till sig 2,2% och jag får väl inte förvänta mig över det antar jag ^^ Men vi får se.

   Kul att du kunde kommentera detta.

 2. Själv har jag lyckats få strax över 7% per år under 5 års tid nu. Gått från 27.000 till ca 38.000. Så det hjälper att prestera bra OCH vara förberedd på samtalen!

  1. Vilken otroligt bra prestation. Stort grattis!
   Har du några hemliga knep till den framgången? Har det varit blod, svett och tårar på lönesamtalen eller har det gått relativt smidigt?

   1. Läste att du jobbar inom IT, som jag. Se till att underlätta din vardag, bryt dig ur repetitivt arbete. Är du systemutvecklare så förstår du mig kanske om jag säger DRY principle. Skriv script som hjälper dig. Hjälp andra kollegor bli effektiva, och visa detta för din chef på ett eller annat sätt. Försök hålla dig “färsk” inom IT. Försök lösa problem med lite annat tänk varje gång. Du göder fantasin, och du kommer skina. IT är en fantastisk bransch på så vis.

 3. Har precis haft lönesamtal och trots nästan full port i kundundersökningen och ett företag som gör all time high vist så blev löneförhöjningen enligt avtal 2,2%. Lämnade samtalet utan att vara överens, och en fortsättning lär följa. Chefen har nämligen inga problem att erbjuda 0% när tiderna var dåliga som t.ex. 2008, då anser jag att en bonus eller större löneökning är att vänta sig när tiderna är väldigt goda. Jag tillhör dessutom en av de som har högst pris ut till kund. Förstår bara inte resonemanget, och märkte att chefen blev förvånad att jag sparkade bakut. Fick dessutom uppskattning att chefen ville använda min “mall” för lönesamtal till hela företaget för han tycker den är så bra strukturerad. Chefen sätter den lönen som chefen vill, passar inte det känns det väldigt svårt att ändra, mer än att hota med att sluta och faktiskt göra det också om man får nobben. Så en reservplan är alltid bra att ha i bakfickan…

  1. Så otroligt tragiskt ändå. Jag lär ju få vänta mig 2,2 jag också ska du se.
   Men hur ser det ut för dig? Är du attraktiv på arbetsmarknaden?
   Har t.ex. aldrig sagt att jag skulle vara beredd att byta jobb på ett lönesamtal, trots att jag arbetar inom IT och en tjänst som är väldigt attraktiv just nu.
   Blir att göra som du snålgrisen och sätta hårt mot hårt. Önskar dig extremt mycket lycka till!

   1. Kör inte hårt mot hårt, då kommer någon förlora. Oavsett vem så vill man inte bli förloraren. Säger chefen 2.2% så säger du att det är mindre än du väntat dig, för du har ju trots allt tagit fram dokument X som genererat Y resultat, och det var du som fick den uppgiften. Var dokumentet inte bra? ( svårare för chefen att kritisera dig här eftersom detta är en dialog, och båda ska vinna, som sagt) Applicera på godtyckligt antal resultat du åstadkommit sedan sista samtalet.. Ta sak för sak och gå inte in i snåriga “paketpris”, om du inte känner dig säker på att du blir nöjd. Och kom ihåg att chefen ska känna en känsla av vinning också, då går framtida samtal lättare och lättare. Lyckas du har du säkert kammat hem ca 5% minst. Många företag går bra nu, så det finns ofta utrymme.

    1. Hej Måven och stort tack för din långa och mycket intressanta kommentar (för mig var den då riktigt intressant).
     Du slog huvudet på spiken, jobbar faktiskt som systemutvecklare idag. Eller delvis skulle man kunna säga 🙂

     Just det här du skriver om att ta fram konkreta “exempel” på hur man drivit företaget framåt kan vara toppen. Dock så är ju lönesamtalet för 2016 och ibland kan det vara svårt att minnas det man faktiskt gjort och lyckats bra med, särskilt för oss då lönesamtalet kommer väldigt sent.

     Du får ha en fantastisk kommande vecka. Hoppas du fortsätter läsa här på bloggen 🙂

     1. Jag förstår precis vad du menar, det är hög takt i branschen. Ta ett kollegieblock och skriv ett par saker du gjort varje vecka. Inget långt, bara 1-2 meningar. Sen går du igenom dom raderna inför samtalet. Så har du nog fått ihop en handfull saker iaf. Gör skrivandet på söndagkvällar eller annan lämplig tid när du kan få gjort det. Viktiga är att göra det! Tack för en intressant blogg, självklart läser jag!

     2. Ja men exakt! skulle kunna göra det i samband när jag skriver min veckorapportering 🙂
      Vi sätter ju mål på företaget men det slutar oftast med “Vi har en pott i år, vi kan inte dela ut så mycket mer”.

      Kul att vi kör samma tema!

 4. Att det finns en pott är vedertaget begrepp, enkelt att skylla på någon annan på det viset. Men en pott är estimerad, den är så klart större än de procenten dom förmedlar till arbetstagaren. Annars hade man ju bara mailat ut årets höjning, klart. Du kan nästan alltid dubbla din procent. Givet att inte alla lyckas med det, men det är uppenbart inte fallet. Så klart är detta lite generaliserat men samtidigt är det faktiskt slående nära hur det funkar när man väl knäckt det 🙂

  1. Precis! Det har jag också hört. Men det är ändå ett bra argument till de flesta medarbetarna. Den anställde tänker “Ahhh, jasså det är en mindre pott och den ska delas mellan oss… ja då finns det nog inte så mycket jag kan göra” 🙂
   Så har även jag tänkt, tills i år. Jag får se till att meddela dig hur det går med lönesamtalet. Ska ha det imorgon. Egentligen hade det varit kul att spela in det så du kunde komma med fler tips, men är inte säker på att det hade varit så populärt och främst så lagligt ^^

 5. Jag har sedan 2010 ökat lönen med i snitt 17% per år och gått från 15 000kr till 45 000kr i lön.
  Jag anser att lönesamtalet börjar där de förra slutar, genom smart jobb och att vara tydlig med att man har en hög kravbild så kan man tidigt förvarna ens bolag att det kostar att behålla en.

  Rekommenderar att du vid det här lönesamtalet efter ni är klara berättar att om ett år skulle du vilja ha 10% högre lön ( eller avrunda och säg en summa du vill ha) och be chefen återkoppla till dig med vad som krävs för att få den ökningen. Kam chefen inte säga vad som krävs eller säger att det inte går så har du fått bevisat att arbetsinsats och resultat inte ligger till grund för lönen och då bör du se dig om efter annat.

  Har skrivit mer om min löneresa här, https://framtidarikedom.blogspot.se/2017/05/byt-jobb-och-hoj-din-lon.html?m=1

  1. Du har haft en fantastisk resa Framtida Rikedom, en resa som nog många ligger och drömmer om under kvällarna.

   Det tuffaste för mig har nog varit att inse att jag faktiskt är värd högre lön och att våga ställa krav på lönesamtalet. Det är klart att det känns lättare att säga till chefen att man förväntar sig 1,5% snarare än 10%. Men kommer man då ångra sig? Svaret för de flesta blir nog Ja, men för stunden känns det mycket lättare.

   Vi Svenskar är faktiskt riktigt dåliga på att förhandla. Vi vill verka snälla och gillar helst inte att ta konflikter som kan uppstå.

   Jag ska tänka på dig när jag träder in i mötet 🙂

   1. Min resa har varit fin lönemässigt men den startade i samma tanke du nämner i ditt svar. Man måste inse att man är värd mer i lön och våga kräva det.

    Sen kanske man inte alltid är det men va fan, om inte du tycker att du är värd det så varför ska chefen mitt emot dig tycka det? =)

    Precis som du nämner i inlägget så gäller det att vara förberedd, förbered dig på hur chefen skruvar på sig eller skrattar nervöst när du frågar om 10% nästa år. Men var helt bestämd på att du förtjänar det, hade jag varit chef hade jag blivit obekväm av att du är så rakt fram men vid närmare eftertanke jäkligt glad att ha ditt driv och din målmedvetenhet i min organisation.

    Svenskar är absolut dåliga förhandlare, jag med faktiskt! Därför går jag in i en annan roll när jag förhandlar, man kan säga att det är ett “amerikanskt hybris alterego” som förväntar sig det bästa i alla förhandlingar och vågar vara hård. Har efter speciellt en förhandling varit skakig för jag var så “galen” i mina egna ögon. Men den förhandlingen höjde min lön med 12 000kr i ett svep 🙂

    Fördelen är att du sannolikt löneförhandlar med en svensk så du vet från början att personen till 95% säkerhet är urusel på att förhandla, utnyttja de!

    Stort lycka till på mötet och får du inte det du vill i år så har du genom din tydlighet ökat möjligheterna för att få mer än vad du trodde var möjligt nästa år!

    1. Det är fantastiskt inspirerande att läsa det du skriver. Själv hat jag nog bara höjt lönen med 500kr -1000kr varje år medan mina kompisar seglat förbi.

     Ska tänka på dig när jag går in i förhandling ^^

  1. Du har förhoppningsvis flera år kvar att jobba, och ett helt år att göra ett bra jobb på. Alla möjligheter ligger för dig. Titta framåt! 🙂

   FramtidaRikedom: härligt att höra, precis rätt taktik. Du har säkert lyckats med att balansera så att din arbetsgivare känner sig nöjd efter samtalen och jag vågar anta att du inte lider dig igenom dina samtal.

   KtM: jag önskar dig lycka till! Det är en förhandling, ingen dom 🙂 och diskussionen måste inte vara över efter mötet.

  1. Helt otroligt och stort grattis 🙂
   Vore extremt intressant att höra hur du la upp samtalet och vad du sa.
   Ha en toppendag!

Kommentera