Se för t*san till att förhandla!

Jag och sambon har nyligen köpt nya mobiler. Tyckte helt enkelt att min budgetversion av iPhone 5 gjort sitt. I samband med det uppgraderade vi även våra abonnemang då vi upplever att de antal fria samtal vi hade inte räckte till.

En ny mobil är definitivt ingen bra investering och beslutet om ny mobil satt långt inne. Hade lika gärna kunnat klara mig med min gamla spruckna telefon, men ibland vill man unna sig 🙂

Tidigare körde vi operatören Hallon (inte sponsrad) där vi fick ett enastående pris. Då vi stundom hade problem med täckningen på vissa håll valde vi att även byta operatör. Det gjorde att månadskostnaden växte med 300 kr.

 

Köpa mobil kontant?

Räkna alltid på vad ditt slutpris blir! Det är väl egentligen så att du nästan alltid tjänar på att köpa mobilen kontant i stället för att väva in den i abonnemangskostnaden. Oftast är den subvention som operatörerna lockar med rena bluffen.

Vi kände däremot att priset inte skiljde så mycket och då vi inte har något på avbetalning redan så valde vi att ta en dyrare abonnemangsavgift.

 

Förhandlade ner priset

När vi då väl var inne på vår nya operatörs site och redo att beställa tänkte jag: “Hmmm, jag kanske kan förhandla här på något vis?”.

Det är nog inte nått som många andra skulle tänkt på. Sagt och gjort ringde jag för att försöka “snylta” till mig bättre förutsättningar. Fick som svar att priserna inte gick att göra något åt då det var lika för alla – det som står på webben var det slutgiltiga 🙁

Jag gav mig inte utan självklart hade jag en plan B. Sa att jag tittat på en konkurrent och sett att priset hos dem var betydligt lägre och att jag därigenom övervägde att välja dem.

Det slutade med att jag fick 50 kr billigare varje månad, vilket på 24 månader blir 1200 kr! Sedan gjorde jag likadant fast för sambon. Totalt fick vi alltså paketet 2400 kr billigare, tack vare ett enkelt samtal. Det är 11 stycken aktier i H&M.

 

Glöm aldrig att förhandla

Vi svenskar är generellt sett sjukt dåliga på att förhandla. Skillnaden är väl när vi handlar i Thailand eller när vi köper en bil mellan 10-30 tusen. Då är det helt OK verkar det som! Varför vet jag inte…

Jag har också tyckt att det varit jobbigt tidigare men i och med starten på denna blogg så har jag blivit bättre. Och övning ger färdighet! Du kommer inte att lyckas varje gång, men definitivt lära dig ett och annat.

Att förhandla går att applicera i många fler sammanhang än du tror. Låt kreativiteten flöda och se alltid till att analysera och utnyttja dina tillfället.

Var pizzan för bränd i kanterna exempelvis? Be om pengarna tillbaka eller få en bättre pizza alternativt en extra.

 

Kan ni också bli bättre på att förhandla? Kommer du ihåg någon gång du fått ett billigare pris tack vare en förhandling?

13 thoughts on “Se för t*san till att förhandla!

 1. Vad betalade ni för de nya abonnemangen? Haha, pizzan ska ju vara lite bränd i kanterna! 🙂 Måste personligen säga att jag verkligen inte gillar personer som ska tjäna lite på allt och klaga på småsaker för att få saker gratis eller billigare ;).

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Tror det blev 449 för mitt och så 400 för sambons men är inte riktigt säker 🙂 Då blev det en IPhone7 128 GB.

   Näe du har ju i och för sig rätt. Men tycket man ska säga till när man är missnöjd. Oftast vill ju restaurangerna höra feedbacken också.

   Tack för att du skriver Frihetsmaskinen

   1. Självklart ska man säga till om inte är nöjd eller blir felbehandlad, det jag tänkte på är mer personer som alltid är ute efter att tjåna nåt på allt de gör. Kan vara reataurangbesök, hantverkare, prylar.. vad som helst. Såna är bara jobbiga att ha omkring sig och jag gör själv allt för att unvika såna personer :). Telefonabbonemang är en bta sak man kan jämföra och välja bästa utan att det blir drygt, att klaga på maten för nån liten skitgrej skippar jag helst då den som får ta skiten (servitören) ofta inte har med saken att göra och istället väljer jag bara ett annat ställe nästa gång. Jag har känt några petsoner som ofta klagade, prutade, sökte nån form av rabatt kompensation mm. och det är inte kul att tex gå på restaurang med såna personer, fokus hamnar ofta på att maten skall vara perfekt istället för att vara ute och ha kul tex.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    1. Näe men så är det ju. Oftast har man inte orken att klaga heller och ibland funderar man hur vissa finner den tiden att bete sig som du beskriver. Det hinner inte vi som bloggar med i alla fall ^^

     En gång blev jag riktigt besviken på ett hotellbesök då bastun inte fungerade, vilket var utlovat. Där fick jag igen några kronor.

   2. Snyggt! Men om ni hade väntat till efter sommaren då nya iPhone når marknaden så hade ni fått samma telefon fast ännu billigare, då priset på de äldre modellerna sänks när alla vill uppgradera till det nyaste.

    1. Ja jo jag har faktiskt tänkt på det och tänkte på det tidigare också. Tror den kommer redan nu i september om jag inte har helt fel?

 2. Vilken operatör blev det?

  Nästa månad betalar jag min sista avbetalning för min iPhone, vilket gör att månadskostnaden sjunker med c:a 300 SEK vilket känns väldigt bra. Själva abonnemanget jag har nu går för 249 SEK / månad och det känns väl rimligt, även om jag skulle vilja få ned det lite till (Surfar trots allt en hel del från mobilen).

  1. Jag sitter och funderar om jag kan skriva det…

   Helt plötsligt ringer väl alla till operatören och säger “Men Kronan till Miljonen fick 50 kr billigare” 🙂 Kan väl säga så mycket som så att operatören börjar på ‘H’ ^^

   Det är ju en bra månadsavgift. Oftast kostar det om man vill ha mer data. Klarade mig på 2GB men när man är ute och reser blir det rätt så lite. Nu blir det 6 GB i stället.

   Tack ska du ha för kommentaren Christian 🙂

 3. Mobil abonnemang är bortkastade pengar tyvärr. Även dyra mobiler. Gjorde det misstaget när jag var yngre att kosta på mig en dyrare variant för att det var bättre kamera mm. Vad har jag för det idag? En mobiltelefon idag är mer eller mindre slit och släng. Efter 3-4 år är de flesta mobiler slutkörda alternativt har det kommit någon ny värstingmobil som man hellre vill ha. Jag betalade sist 1500 kr för min Huawei Honor x4. Troligvis kan jag ha den 3 år dvs 500 kr per år. En iphone nyare modell kanske kostar 7500 kr istället. Dvs skulle jag betala 2000 kr mer varje år för en pryl som endå kommer vara i soporna om några år. Det tråkiga är att om man är van med den där dyrare mobilen går man och köper en lika dyr mobil nästa gång. De pengar du spar på en mobil kan ge bra ränta på ränta med tiden. Nästa gång kanske du kan köpa en billigare mobil och investera det du sparar i Apple aktien istället 😉 Hoppas dock att du blir nöjd med din Iphone och att den är värd sina pengar 🙂

  Mvh Slimis

  1. Näe men så är det ju. Däremot kan jag tycka att det där är högst personligt. Vad andra tycker är skräp att lägga pengar på kan andra tycka är värdefullt, och så kommer det alltid vara.

   För mig var det nu viktigare med en lite större skärm då jag börjat läsa en hel del på mobilen. Tycker dessutom att kameran börjar bli dålig och då jag dokumerterar mycket vill jag gärna se till att bilderna blir så bra som möjligt.

   Sedan trivs jag inte med min gamla mobil då utrymmet var så otroligt litet och jag fick rensa den efter varje månad.

   Men visst! Nya teknikprylar är nog aldrig en bra investering 🙂

 4. Älskar ny teknik och jobbar med IT så nya teknikprylar är mycket kul. Den senaste tiden har dock mobiltelefoner blivit lite tråkiga. Inte så mycket nyheter med de nya iterationerna. Är väldigt intresserad av den nya OnePlus 5. Där är just kameran dess svagaste länk.

  Min morsa som ringer mig varannan vecka och frågar mig varför hennes telefon beter sig konstigt byter telefon mycket oftare än jag. Det gjorde att jag köpte hennes gamla Sony. 🙂

  Sedan har jag haft Vimla-abonnemang i drygt 1,5 år nu vilket gör att månadskostnaden är väldigt låg. Omkring 50kr. Gillar att man fick mycket extra data när man slöt avtal, och det använder jag fortfarande. 🙂

  1. Hejsan!
   Ja visst är det så. Är lite nya features som IRIS-igenkänning och liknande men inget direkt som gör livet lättare. Kommer vara skönt att få en hel skärm igen i alla fall 🙂
   Har faktiskt en kompis som nyss fått sin OnePlus 5 och är riktigt riktigt nöjd!

   Bra att du köpte den och värnar om andrasorteringen så att säga. Själv köpte jag min mamma en Doro som hon är nöjd med.

   Hur funkar Vimla? Är det bra täckning för dig? Är inte direkt kunnig kring vilket när de hyr in sig hos.

   Tack för kommentaren

Kommentera