Nyårskaramell 2 – 5 negativa och 5 positiva

Som min andra nyårskaramell skulle jag kort vilja dela med mig av 5 saker som jag lyckats med under året och 5 mindre bra saker som jag ångrar, något som förhoppningsvis blir en lärdom för er.

5 saker jag ångrar

Att vara för snabb på sälj-knappen. I ett tidigare inlägg förklarade jag hur jag blev trött på Ericsson och sålde av mitt innehav. Det här var precis i skedet när bolaget skulle skifta VD. Vet inte varför jag tryckte på säljknappen men det kostade i alla fall. Nu har Ericsson vänt uppåt och för första gången på länge börjat visa vinst. Kommer aldrig sälja när det gör som ondast igen… Men frågan kvarstår när man ska sälja? Jag vill gå i min inbillning att bolagen jag har är innehav som jag vill äga på extremt lång sikt eller tills något radikalt förändrats.

Osäkerhet till börsen. Som jag förklarade innan var rädslan stor i början av året och jag satte enbart in en liten del av mitt sparande. Fanns egentligen inget att vara rädd för och om jag hade börjat helhjärtat tidigare hade det inneburit mer avkastning.

Att jag inte var hårdare på mitt lönesamtal. Fick upp lönen en 500-lapp trots mycket mer ansvar. Läs mer om det här

Alla de gånger som jag ätit ute bara för att jag tyckt att det “vore gott”. När jag sitter här i efterhand och tänker på vad det egentligen gav mig så hittar jag ingen anledning. Totalt bortkastat. Större mage och enbart glädje för stunden. Tacka vet jag matlådor

Att jag inte spenderade mer pengar för att umgås med min pappa innan han dog. Hade länge tänkt ordna en resa till bara jag och han nu på ålderns höst, men ansåg att sparandet var viktigare. Varför tog jag mig inte tid och reste mer till honom medan han fortfarande fanns i livet? Till alla er som fortfarande har föräldrarna kvar: se till att prioritera tiden med era nära mer än portföljen. Portföljen kommer fortsätta växa även efter deras bortgång, men tiden tillsammans med föräldrarna kommer aldrig tillbaka.

 

5 saker jag gjort rätt

Börjat satsa helhjärtat i portföljen. Bättre sent än aldrig säger man. Beslutet jag tog om att föra över allt som blir kvar av lönen och diverse nöjen till portföljen var kanske det bästa beslutet 2016. Bollen har börjat rulla på riktigt nu. Steget att föra över en 500-lapp varje månad till 15.000 är givetvis sjukligt stort men nu i efterhand känns det toppen.

Satt in en slant hos Tessin. Lite tidigt att förutspå ifall det här beslutet var bra eller dåligt, men just nu känns det kalas! Har ju fått mycket tips om att hitta alternativa sparmetoder till börsen och nu har jag satt en i rullning. Läs om hur jag brände 50.000 kr på 1 minut.

Startat blogga. Känns dumt att inte nämna det här beslutet. Har förstått att jag lär bäst av att skriva och alla flitiga läsare samt ni som tagit er tid att kommentera gör att jag blir riktigt motiverad till att fortsätta mitt mål mot 1 miljon kronor.

Vidgat min syn till bra bolag. Från att tidigare enbart se på vad andra köper eller enbart kolla direktavkastning gör jag nu en egen analys där jag avgör ifall bolaget är värt att platsa i min portfölj. Ett nytt viktigt kriterium är att bolaget ska visa vinst.

Rest utomlands. Gjorde en solresa med sambon här i höstas. Oavsett hur mycket man vill spara är det klokt att ladda upp sina batterier och jag har förstått hur härligt solresor faktiskt kan vara. Kanske blir något negativt nu när man fått blodad tand och jag och sambon planerar en resa igen nu redan nästa år 🙂

 

 

 

 

8 thoughts on “Nyårskaramell 2 – 5 negativa och 5 positiva

  1. HAHA! Får berätta historien bakom den här kommentaren
   Sambo Ktm “Har du fått någon kommentar på bloggen?”
   Jag “Näe jag tror inte det, kan kolla”
   Ser att jag fått en kommentar och säger med glädje till sambon.
   “Nämen, jag har ju fått en kommentar!”
   Läser kommentaren utan att förstå att det faktiskt är sambo ktm som skrivit den. Tar ett långt tag innan jag fattar 😀
   Skyller på kvällströtthet.
   Tack sambon för din första kommentar här på bloggen.
   Hoppas på att bli bjuden på nästa solresa ^^

 1. Hej KTM
  Bra inlägg. Vill också trycka på det här med tiden tillsammans med familj och vänner. Har själv skrivit om det som en anledning till att jag startade eget företag. Det enda vi vet är att tiden aldrig kommer tillbaka!

  Brukar prata en del med vänner och bekanta om det här med löneökning. Många är för fega för att försöka puscha sin lön uppåt. Detta är synd menar jag eftersom varje 100-lapp uppåt är en en 100-lapp mer varje månad resten av livet. Detta eftersom din nästa lönrevision kommer utgå från den nuvarande lönen som då är 100 kr mer. Vi som är väl medvetna om ränta på ränta effekten vet att varje extra hundring in gör stor skillnad med detta resonemang. Det är bara att vara påläst och argumentera väl nästa gång ni ska löneförhandla.

  Allt gott!

  1. Hejsan Vardamsekonomen och tack för din vänliga kommentar 🙂
   Precis, man kan nog göra sig själv en riktig tjänst genom att tänka på det här med att ta nära och kära på allvar lite då och då.
   Ja huvva det här med lönesamtal är inte rolig. Man sitter där som en nicke-docka och sväljer allt med hull och hår. Mina 3 senaste lönesamtal har sett ut på samma vis:
   “Du har gjort ett riktigt bra jobb men tyvärr har vi en begränsad pott och vi kan inte dela ut mer då alla ska ha höjd lön”.
   Exakt! Varje krona är en sparad krona. Gör mycket på 30 år.
   Riktigt trevlig fortsättning på dig 🙂

   1. Haha, jag gillar sambons inlägg. 👍

    Det här med att dela ut potten är inte lätt som lönesättande chef. Du får argumentera tydligt och föra fram vad du åstadkommit som gör att du ska ha lite högre ökning. Du får också påtala att det är ingen rättighet att vara med och dela på potten.

    Jag har vid ett tillfälle varit chef över en kompetent medarbetare som var klart underbetald (ca 10 KSEK i bruttolön) och tagit diskussionen med HR-chefen när löneförslagen skulle sättas. Jag menade att detta gap skulle täckas för att inte riskera att tappa kompetensen, men fick då till svar att “det är orättvist för då sticker den lönehöjningen ut och hen får för hög lön jämfört med företagets snitt”.

    Vänligt och bestämt förklarade jag att det är billigare att höja lönen och behålla denna kompetensen än att försöka hitta en ny om personen skulle sluta pga lönen. Jag körde en diskussion med vår VD och fick igenom förslaget.

    Det finns många fega chefer har jag själv märkt som inte vågar ta denna typ av diskussion. Lönesättning är individuell och duktiga medarbetare ska premieras. Det blir billigast i längden för företaget!

    Allt gott.

    1. Tack för en mycket välskriven kommentar Vardagsekonomen 🙂
     Förstår att det måste vara grymt svårt att vara lönesättande chef och att det måste komma mycket kritik just om detta. Hade ingen aning om att det inte var någon rättighet att ta del av potten. Hos oss verkar det som om alla går med vetskapen om att man får en löneförhöjning men att den börjat bli liten är något som diskuteras mycket om nu.
     Extremt bra att du stod upp och sa som det var till HR. Bra kompetens kan man aldrig belöna för mycket 🙂

 2. Hej igen

  Du har rätt till en minsta höjning som kan vara reglerad i tex kollektivavtalet eller i ditt anställningskontrakt. Företaget kan sätta upp en total ram för lönehöjningar enligt kollektivavtal. Sedan ska alla ha sin minimihöjning. Kvar blir en pott som arbetsgivaren fördelar ut, men det är ingen rättighet att alla ska ha samma summa ur den.

  Givetvis finns det massor med olika scenarier. Det finns olika kompetens- och ålderstrappor som ska tillgodoses etc. Min beskrivning är endast en förenkling.

  Det enda jag lärt mig är “show me the money”. Löften om högre lön, bättre villkor osv “sen” betyder inget. Plötsligt har den chefen slutat eller blir företaget uppköpt eller går det för dåligt…. Är jag duktig ska det premieras nu. Punkt! Det är min egen inställning.

  Allt gott.

  1. Ah så är funkar det 🙂 Tror vi har ett “mål” via facket på 2% årlig ökning eller liknande. Inte helt 100 men något man kanske borde kolla upp

Kommentera